domowe bezglutenowe wegańskie pesto jarmużowe z orzechami włoskimi
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Wegańskie pesto jarmużowe z orzechami włoskimi

Wróciłam wczoraj do domu na dwa dni. Jutro znów wyjeżdżam. I tak od kwietnia, ciągle gdzieś jeżdżę i zbieram inspiracje. Kiedy wracam do domu na kilka dni, staram się tak organizować posiłki, aby nic się nie zmarnowało i wyjadam resztki z szafki. Dziś nałupaliśmy orzechów, które przywieźliśmy we wrześniu z działki i zrobiliśmy pyszne pesto! Z zielskiem z balkonu i warzywniaka. Wegańskie pesto jarmużowe na bazie orzechów włoskich. Do chleba i do makaronu idealne. 

Domowe wegańskie pesto jarmużowe

Wegańskie pesto? Tak, to możliwe. Do pesto wrzucam liście, jakie mam akurat pod ręką – jarmuż, liście rzodkiewki, natkę pietruszki, szpinak, bazylię lub pokrzywę. Tym razem wyszło wegańskie pesto jarmużowe. Do tego wystarczy dodać płatków drożdżowych, które nadają serowego posmaku. Pesto robię najczęściej na bazie orzechów włoskich, migdałów lub słonecznika. Dodaję oliwy lub oleju lnianego, który, podobnie jak orzechy włoskie, jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie roślinnej. Wszystkie składniki rozdrabniam w robocie kuchennym. I gotowe!

Jarmuż, czyli dobre zielsko

Jarmuż jest niezwykle odżywczym warzywem, zawiera sporo składników mineralnych, wśród których pokaźną ilością wyróżnia się wapń (150 mg na 100 g), do tego potas, żelazo, prowitamina A, witamina C (120 mg na 100 g) oraz K. Dzięki temu wykazuje właściwości antynowotworowe i wzmacnia naszą odporność. Podobnie jak brokuły, jest źródłem sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Nic więc dziwnego, że zaliczany jest do rodzimych superfoods. Warto sięgać po niego często zwłaszcza zimą, ale, jak przy każdym innym produkcie, nie należy go jadać w dużych ilościach, zwłaszcza na surowo – zawiera bowiem sporo substancji antyodżywczych, szczawianów, które m.in. zmniejszają wchłanianie wapnia i mogą odkładać się w drogach moczowych, a także goitrogenów, związków niekorzystnych dla osób z chorą tarczycą. Diabeł tkwi, jak zawsze, w odpowiedniej ilości.

Dobre oleje roślinne

Dobry, świeży, zimnotłoczony, olej lniany, rzepakowy, z ostropestu, rydzowy i inne kupuję w sklepie tłoczni z Piły Oleoteka. Dla fanów Dobrego Zielska mam kod rabatowy na zimnotłoczone oleje roślinne w sklepie firmowym olejów Oleoteka – 5% od wartości produktów zamówionych w sklepie www.oleoteka.pl. Kliknij w obrazek. Kod jest ważny bezterminowo i jest następujący: DOBREZIELSKO (duże litery).

ekologiczny zimnotłoczony olej lniany oleoteka

Przepis na wegańskie pesto jarmużowe

Proporcje na słoiczek pesto, do makaronu na obiad dla dwóch osób.

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 4 łyżki oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Orzechy włoskie rozłupuję i wrzucam do najmniejszej misy robota kuchennego (w mojej kuchni używam Magimixa).

2. Włączam robota i rozdrabniam orzechy przez około pół minuty.

3. Jarmuż myję, kroję i wrzucam do orzechów.

4. Dodaję pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki (natkę dodaję, aby zneutralizować antyspołeczne działanie czosnku).

5. Wrzucam płatki drożdżowe i sól.

6. Wlewam oliwę lub olej lniany albo rzepakowy (co mam pod ręką) oraz sok z cytryny.

7. Wszystko razem rozdrabniam przez około 2-3 minuty.

8. Jeśli potrzeba, dodaję więcej oleju, ewentualnie łyżkę wody – będzie mniej kaloryczne, ale też i mniej smaczne. Olej lub wodę należy dodawać w małych ilościach – pesto ma mieć niejednolitą konsystencję.

Wegańskie pesto z jarmużu na chleb oraz do makaronu

Pesto jadam najczęściej do chleba oraz dodaję do makaronu. Zawsze wtedy, gdy się spieszę lub mam pustki w lodówce, robię właśnie makaron z pesto. Produkty suche, takie jak makaron orkiszowy (glutenowy), gryczany (bezglutenowy) lub ciecierzycowy (bezglutenowy) zawsze są w domu. Dobieram do nich coś świeżego i szybki wegański (bez)glutenowy obiad gotowy w 10 minut! Podobnie robię z liśćmi rzodkiewki, jak w tym przepisie. Prostota jest pyszna!

Na zdjęciu pesto w miseczce dostępnej w sklepie Bela Mesa.

A Ty jakie pesto lubisz najbardziej?
Małgosia

3 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowe wegańskie śliwkowe crumble z orzechami
Śliwkowe crumble z płatkami owsianymi, tahini i orzechami

Jesienne leniwe weekendowe poranki to idealny czas na śniadania z piekarnika, powidła, konfitury i ciasteczka. Ostatni weekend spędziliśmy prawie offline...

Zamknij