wegańskie pesto z jarmużu
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańskie pesto z jarmużu i bazylii na wzmocnienie odporności

Uwielbiam domowe wegańskie pesto z jarmużu i bazylii. To moje ulubione zielskowe połączenie! Bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Zawiera składniki, które wzmacniają odporność. Domowe pesto przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można je robić oczywiście z innego zielska, np. bazylii, natki pietruszki, można także połączyć różne rodzaje liści, w tym właśnie sezonowy i bardzo zdrowy jarmuż. Uwielbiam to warzywo za wartości odżywcze, postrzępione pięknie listki, kolor, łatwość przyrządzenia na różne sposoby oraz dostępność – pół kilograma lokalnego jarmużu zawsze na mnie czeka w warzywniaku. A bazylia rośnie w domowej szklarni. 

Jarmuż to bardzo dobre zielsko

Jarmuż nie bez powodu jest nazywany polskim superfoods. To bardzo zdrowe warzywo – zawiera sporo wapnia, potasu, wapnia, a także betakarotenu, witamin z grupy B, C i K. Ale zawiera także szczawiany, które z kolei utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego należy jeść go z głową – garść jarmużu do sałatki, koktajlu czy pesto dziennie jest rozsądną porcją. Warto go także poddawać obróbce, czyli np. szatkowaniu, blendowaniu, jak również blanszowaniu. Ja zjadam bukiet jarmużu tygodniowo. Najlepszy jest w formie poszatkowanej, czyli właśnie w postaci koktajlu lub pesto. Wszystko lepiej się wtedy przyswaja. Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Po obróbce cieplnej jest bardziej „strawny”, ale też w jej wyniku tracimy część dobrych składników. Sezon na jarmuż przypada na jesień oraz zimę i podobno najsmaczniejszy jest po przymrozkach. Smak ma raczej neutralny, chociaż dla niektórych lekko chwastowaty. Jarmuż można dodać nie tylko do koktajli oraz pesto, ale także do sałatek, dusić z kaszą, pieczarkami lub z cebulką, zrobić chipsy etc. Kilka dni temu zrobiłam jarmuż karmelizowany jako dodatek do kaszy. Wyszedł pyszny! Ale najbardziej smakuje mi domowe pesto z jarmużu. Bo jest błyskawiczne i bardzo zdrowe!

Jak zrobić domowe zdrowe pesto?

Pesto z jarmużu robię bardzo często, gdy nie wiem, co zrobić na obiad albo mam kilkudniowy chleb i nie wiem, co na niego położyć. Pesto jest idealne, bo można przemycić w nim dużo wartościowych składników – oprócz jarmużu dodaję też czosnek, sok z cytryny, a także świeży olej lniany lub rzepakowy, czyli bogactwo korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. Olej wytłaczam w domowej prasie Wartmann i od kiedy ją mam, to jeszcze częściej robię pesto (prasę kupisz w sklepie Ronic). Nigdy nie zabraknie mi oleju, a przecież do pesto trzeba dać go całkiem sporo. Potrzebne są także orzechy lub pestki. Ja najczęściej robię pesto na bazie migdałów, orzechów włoskich lub słonecznika. Przydatnym dodatkiem są także płatki drożdżowe nieaktywne, które nadają wegańskim potrawom serowego posmaku.

Szybki obiad z makaronem i pesto z jarmużu

Domowe pesto z jarmużu robi się szybko i pasuje do wszystkiego – do makaronu, do chleba czy do soczewicy. Uwielbiam zieloną soczewicę z pesto z jarmużu. To bogactwo żelaza i witaminy C – to połączenie pasuje jak ulał! Jak nie mam na nic czasu i po pracy przychodzę do domu, wyciągam dobre zielsko, włączam prasę do oleju, wrzucam siemię lniane, sezam lub rzepak, tłoczę olej, a następnie wrzucam wszystkie składniki do blendera albo robota kuchennego. Chwila moment i jest gotowe. Na szybki obiad gotuję makaron et voilà, zdrowy szybki wegański obiad gotowy! Bardzo lubię (bezglutenowe) makarony strączkowe, które zawierają dosyć sporo białka. W wersji glutenowej polecam makaron pełnoziarnisty orkiszowy, a w wersji bezglutenowej oprócz makaronów ze strączków również makaron gryczany. Do makaronu dodaję trochę soczewicy zielonej, brązowej lub czarnej. Z reguły zostaje mi trochę soczewicy z poprzedniego dnia, więc obiad jest jeszcze szybszy. Jest to korzystne połączenie zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską.

Przepis na pesto z jarmużu i szybki wegański obiad

Proporcje podane na porządną porcję dla 2 głodnych osób.

Składniki:

Makaron/soczewica:

  • 200 g makaronu orkiszowego razowego / bezglutenowego gryczanego lub ciecierzycowego
  • 50 g brązowej soczewicy

Pesto:

  • 30 g migdałów
  • 2 liście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • parę listków natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Migdały i płatki drożdżowe wrzucam do misy blendera i rozdrabniam przez około pół minuty. Opcjonalnie migdały można wcześniej pomoczyć przez około godzinę lub dwie.

2. Jarmuż, natkę pietruszki oraz listki bazylii myję, odsączam, kroję na małe kawałki, a następnie wrzucam do misy blender.

3. W domowej prasie tłoczę świeży olej lniany albo rzepakowy – na który akurat mam ochotę. Dodaję go do misy blendera, wrzucam rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz sól.

4. Pesto blenduję przez około pół minuty, aż składniki będą rozdrobnione. Nie mają być zblendowane na gładko. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze trochę oleju.

5. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.

6. Soczewicę gotuję w nieosolonej wodzie.

7. Po ugotowaniu makaron oraz soczewicę łączę w jednym garnku, dodaję pesto i mieszam.

8. Makaron podaję z lekko podprażonym sezamem lub słonecznikiem.

Pasta z jarmużu do chleba

Pesto z jarmużu uwielbiam dodawać także do chleba i robię kanapki z pomidorami albo papryką. Pesto robię także z liści rzodkiewki (przepis tutaj) oraz na bazie orzechów włoskich (przepis tutaj). Pesto można robić na wiele sposobów i za każdym razem użyć to, co akurat jest pod ręką. Podobny przepis na domowe wegańskie pesto znajdziesz tutaj.

Lubisz domowe pesto z jarmużu?
Małgosia

Zapraszam Cię na moją stronę na Instagramie! 

Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańska zupa z czerwonej soczewicy
Wegańska zupa z czerwonej soczewicy

W ostatnich dniach dużo się u mnie działo, przez co miałam mniej czasu na rozwijanie swojej kulinarnej i fotograficznej pasji....

Zamknij