wegańskie pesto z jarmużu
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańskie pesto z jarmużu i bazylii do makaronu

Uwielbiam domowe wegańskie pesto z jarmużu i bazylii. To moje ulubione zielskowe połączenie zwłaszcza późną jesienią, kiedy jest sezon na jarmuż. Domowe pesto przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można je robić oczywiście z innego zielska, ale jesienią i zimą warto postawić właśnie na sezonowy i bardzo zdrowy jarmuż. Uwielbiam go za wartości odżywcze, postrzępione pięknie listki, kolor, łatwość przyrządzenia na różne sposoby oraz dostępność – pół kilograma lokalnego jarmużu zawsze na mnie czeka w warzywniaku. A bazylia w domowej szklarni. 

Jarmuż to bardzo dobre zielsko

Jarmuż nie bez powodu jest nazywany polskim superfoods. To bardzo zdrowe warzywo – zawiera sporo wapnia, potasu, wapnia, a także betakarotenu, witamin z grupy B, C i K. Sezon na jarmuż przypada na jesień oraz zimę i podobno najsmaczniejszy jest po przymrozkach. Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Jak dla mnie, ma smak raczej neutralny, lekko chwastowaty. Można go dodać do koktajli, sałatek, dusić z kaszą lub z cebulką, zrobić chipsy etc. Kilka dni temu zrobiłam jarmuż karmelizowany jako dodatek do kaszy. Wyszedł pyszny! Ale najbardziej smakuje mi pesto z jarmużu. Bo jest błyskawiczne i bardzo zdrowe!

Jak zrobić domowe zdrowe pesto?

Pesto z jarmużu ostatnio robię bardzo często, gdy nie wiem, co zrobić na obiad albo mam kilkudniowy chleb i nie wiem, co na niego położyć. Pesto jest idealne, bo można przemycić w nim dużo wartościowych składników – oprócz jarmużu dodaję też czosnek, sok z cytryny, a także świeży olej lniany lub rzepakowy, czyli bogactwo korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. Olej wytłaczam w domowej prasie Wartmann i od kiedy ją mam, to jeszcze częściej robię pesto (prasę kupisz w tym sklepie). Nigdy nie zabraknie mi oleju, a przecież do pesto trzeba dać go całkiem sporo. Do pesto potrzebne są także orzechy lub pestki. Ja najczęściej robię je na bazie migdałów lub słonecznika. Przydatnym dodatkiem są także płatki drożdżowe nieaktywne, które nadają serowego posmaku.

Szybki obiad z makaronem i pesto z jarmużu

Domowe pesto z jarmużu robi się szybko i pasuje do wszystkiego – do makaronu, do chleba czy do soczewicy. Jak nie mam na nic czasu i po pracy przychodzę do domu, wyciągam dobre zielsko, włączam prasę do oleju, wrzucam siemię lniane, sezam lub rzepak, tłoczę olej, a następnie do blendera albo robota kuchennego wrzucam wszystkie składniki. Chwila moment i jest gotowe. Na szybki obiad gotuję makaron et voilà, zdrowy szybki wegański obiad gotowy! Bardzo lubię (bezglutenowe) makarony strączkowe, które zawierają dosyć sporo białka. W wersji glutenowej polecam makaron pełnoziarnisty orkiszowy, a w wersji bezglutenowej – makaron gryczany. Do makaronu z (pseudo)zbóż dodaję trochę soczewicy zielonej, brązowej lub czarnej. Z reguły zostaje mi trochę soczewicy z poprzedniego dnia, więc obiad jest jeszcze szybszy. Jest to korzystne połączenie zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską.

Przepis na pesto z jarmużu i szybki wegański obiad

Proporcje podane na porządną porcję dla 2 głodnych osób. Podobny przepis na pesto znajdziesz tutaj.

Składniki:

Makaron/soczewica:

  • 200 g makaronu orkiszowego razowego / bezglutenowego gryczanego lub ciecierzycowego
  • 50 g brązowej soczewicy

Pesto:

  • 30 g migdałów
  • 2 liście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • parę listków natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Migdały i płatki drożdżowe wrzucam do misy blendera i rozdrabniam przez około pół minuty. Opcjonalnie migdały można wcześniej pomoczyć przez około godzinę lub dwie.

2. Jarmuż, natkę pietruszki oraz listki bazylii myję, odsączam, kroję na małe kawałki, a następnie wrzucam do misy blender.

3. W domowej prasie tłoczę na świeżo olej. Dodaję go do misy blendera, wrzucam rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz sól.

4. Pesto blenduję przez około pół minuty, aż składniki będą rozdrobnione. Nie mają być zblendowane na gładko. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze trochę oleju.

5. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.

6. Soczewicę gotuję w nieosolonej wodzie.

7. Po ugotowaniu makaron oraz soczewicę łączę w jednym garnku, dodaję pesto i mieszam.

8. Makaron podaję z podprażonym sezamem lub słonecznikiem.

Pasta z jarmużu do chleba

Pesto z jarmużu uwielbiam dodawać także do chleba i robię kanapki z pomidorami albo papryką. Pesto robię także z liści rzodkiewki (przepis tutaj) oraz na bazie orzechów włoskich (przepis tutaj). Pesto można robić na wiele sposobów i za każdym razem użyć to, co akurat jest pod ręką.

Lubisz domowe pesto z jarmużu?
Małgosia

Zapraszam Cię na moją stronę na Instagramie! 

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

39 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
naturalne olejki eteryczne aromaterapia
Naturalne olejki eteryczne i domowa aromaterapia

Masz ochotę na relaksujący i odprężający jesienny wieczór? Lubisz aromatyczne kąpiele i masaże? Unoszący się w powietrzu zapach leśnych drzew,...

Zamknij