Wiesz, co to jest topinambur? A może kojarzysz słonecznik bulwiasty? Topinambur to inaczej właśnie słonecznik bulwiasty. Smakuje całkiem podobnie do słonecznika, chociaż rośnie jak pyry. To bardzo zdrowe warzywo i warto je jadać, by wzmocnić swoją odporność. Poznaj właściwości topinamburu oraz moje pomysły na to, co przyrządzić z topinamburu.
Skrzyżowanie słonecznika i pietruszki
Nazwa topinambur pochodzi od uprawiającego ją niegdyś indiańskiego plemienia Topinamboore. Warzywo to jest obecnie popularne we Francji i we Włoszech, ale i u nas wraca do łask. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty lub ziemna gruszka. I rzeczywiście smakuje jak skrzyżowanie słonecznika, gruszki i pietruszki. 😉 To takie małe chrupiące bulwy, które mają niezwykłe właściwości prozdrowotne. Działają oczyszczająco, regulują pracę przewodu pokarmowego, zawierają sporo krzemionki, witaminy B1, a także żelaza i potasu. Ze względu na swoje właściwości, zawartość witamin, makro- i mikroelementów oraz innych substancji bulwy topinamburu stanowią również surowiec farmaceutyczny oraz zielarski. Wyciągi z topinamburu mogą być stosowane w leczeniu m.in. chorób trawiennych, a dzięki zawartości różnych postaci błonnika, w tym inuliny, są zalecane przy nadwadze i otyłości. Przydaje się także przy zaparciach i jest polecany diabetykom.
Topinambur, czyli prebiotyk
Inulina zawarta w bulwach topinamburu jest prebiotykiem, czyli pożywką dla rozwoju korzystnej mikrobioty, dzięki czemu reguluje pracę jelit. A gdy jelita mają się dobrze, a mikrobiota jest dobrze karmiona, to i zwiększa nam się odporność i mniej chorujemy. Krótko mówiąc, warto wprowadzić topinambur do swojej diety. Tylko nie należy z nim przesadzać – osoby, które nie spożywają za dużo błonnika na co dzień i jeszcze nie jadają regularnie topinamburu, powinny wprowadzać go do diety powoli, zaczynając od jednej małej bulwy co dwa dni i stopniowo zwiększając do kilku. Ta ogólna zasada dotyczącą wprowadzania większej ilości błonnika pokarmowego do diety, inaczej będą przeboje jelitowe i dziwne odgłosy z brzucha. I tylko się zrazisz do tego dobroczynnego warzywa. Podobnie jest z boczniakami.
Jak przyrządzać topinambur?
Topibambur można spożywać po uprzednim ugotowaniu, parowaniu, duszeniu, pieczeniu (np. ze świeżym rozmarynem lub tymiankiem), smażeniu, a także na surowo pokrojone w plastry lub szatkowane. Surowe bulwy topinamburu są chrupiące, mają smak lekko orzechowo-słonecznikowy, zaś obrobione termicznie są bardziej ziemniakowate. Topinambur dodaje się do sałatek, robi się z niego zupy kremy, frytki i chipsy. Można nawet dodać plasterek do herbaty zamiast cytryny.
Przepisy z topinamburem
Topinambur przyrządzam na różne sposoby. Bardzo lubię zupę z warzywami korzennymi (topinambur, seler, pietruszka, pasternak), zupę krem pieczarkową z topibamburem i ziołami, podsmażony krótko z pieczarkami podany z surówkami i oczywiście surówkę – topinambur z czerwoną kapustą! Świetnie smakuje również jako chrupiąca przegryzajka. 😉 Bulwy najlepiej obiera się po uprzednim umyciu, pomoczeniu przez kilka minut w wodzie i lekkim wysuszeniu. Gotowany lub pieczony topinambur ciężko się obiera. Za to w smaku przypomina ziemniaki, a czas gotowania wynosi zaledwie 10-15 minut i trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały. Jeśli tak się stanie, to od razu można przyrządzić z nich zupę krem. Pieczenie też jest dosyć krótkie, jakieś 20-25 minut. Jeszcze szybciej się je smaży pokrojone w plasterki. I w takiej postaci (oprócz surowej) smakują mi najbardziej.
Przepis na topinambur z pieczarkami w ziołach i oliwie
Oto przepis na szybki obiad dla 2 osób.
Składniki:
Proporcje podane na danie dla dwóch osób.
- 300 g pieczarek
- 150 suchej kaszy gryczanej
- 2 małe bulwy topinamburu
- ząbek czosnku
- odrobina natki pietruszki
- świeży tymianek lub rozmaryn (co, kto woli, ja wolę tymianek)
- sól, pieprz
- kapka oliwy lub zwykłego rafinowanego oleju rzepakowego
- dużo zielska (u mnie kapusta czerwona, surowy topinambur, przyprawy, dobry nierafinowany olej)
Wykonanie:
1. Kaszę płuczę i gotuję przez ok. 15-20 minut w wodzie w proporcji +/- 2:1.
2. Bulwy topinamburu myję, obieram, kroję w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy (lub oleju kokosowego) i wrzucam topinambur.
4. Dodaję sól, pieprz, czosnek oraz pokrojony tymianek.
5. Smażę dosłownie kilka minut.
6. Na drugiej patelni (lub na tej samej, po przełożeniu topinamburu do innego naczynia) duszę uprzednio umyte i pokrojone pieczarki.
7. Po odparowaniu wody dodaję łyżkę oliwy, następnie doprawiam, pod koniec dodaję kaszę i zioła, mieszam.
8. Podaję z topinamburem oraz surówkami.
Co jeszcze można przyrządzić z topinamburu?
Topinambur przemycam również do risotto, innych zup kremów, a także piekę razem z innymi warzywami. Mam przepis jednogarnkowy, a raczej jednopatelniowy na risotto z pieczarkami i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie! To smaczny i szybki pomysł na wegański bezglutenowy obiad.
Gdzie kupić topinambur?
Topinambur można kupić na ryneczkach, ale także w marketach jest coraz częściej spotykany. Teraz już wiesz, co to jest topinambur i będzie Ci dużo łatwiej znaleźć te małe pyszne bulwy wśród innych warzyw.
Podziel się swoimi pomysłami na dania z wykorzystaniem topinamburu!
Małgosia
Wygląda smakowicie 🙂 Ciekawe czy moja pociecha chciałaby coś podobnego zjeść? 🙂
Można spróbować ugotować jak ziemniaczki i wprowadzać małymi porcjami do diety.
Dla mnie i dla mojego króliczka 😉
Do chrupania idealne!
Wreszcie dowiedziałam się czym jest topinambur, jak wygląda i jak go jeść. Duża dziewczyna jestem, a nie znałam tego warzywa. dzięki Małgosiu 🙂
Ciekawe warzywo i można zastosować je na wiele sposobów. 🙂 Nooo i ta świetna nazwa!
Wygląda przesmakowicie! <3
I tak właśnie smakuje podany z surówkami i pieczarkami. 🙂
Super przepis, w sobotę koło mnie jest Bio Bazar, a tam mnóstwo topinamburu. Juz wiem co będziemy przegryzać, dzięki za inspiracje
Bardzo się cieszę, że znalazłaś inspirację na Dobrym Zielsku. 🙂
Chyba jeszcze nie jadłam topinamburu… Czas to zmienić, dzięki za przepis! 😉
Warto spróbować. Topinambur to zdrowe i dobre zielsko. 😉
Uwielbiam topinambur i używam w kuchni. Jedynie to obieranie mnie zawsze męczy 😉
Super przepis, muszę wypróbować. Bo głównie robię ciągle zupy kremy 🙂
To prawda z tym obieraniem, a im mniejsze topinamburki, tym gorzej.
Nigdy o tym nie słyszałam, ale Twój przepis jest naprawdę apetyczny <3
Jak tylko gdzieś rzuci Ci się w oczy topinambur, to bierz bez wahania i wypróbuj przepis. 🙂
Mmmm chrupiące Gdzie można je dostać?
Topinambur pojawia się w sklepach coraz częściej, u mnie jest w osiedlowym markecie, który ogólnie jest bardzo dobrze zaopatrzony w produkty ekologiczne i takie bardziej wyszukane. Najłatwiej topinambur można kupić w stacjonarnych oraz internetowych sklepach z żywnością ekologiczną.
Właśnie też miałam zapytać, gdzie mogę go kupić, bo od jakiegoś czasu chcę go wypróbować ale nigdzie nie mogłam go znaleźć. Dzięki! 🙂
Nigdy nie próbowałam i w sumie nie wiem, czy widziałam w sklepie. Pewnie tak, ale nie zwróciłam uwagi do tej pory. Jestem ciekawa smaku 🙂
Surowy smakuje podobnie do słonecznika. Warto spróbować i szukać w sklepach – najłatwiej w tych z żywnością ekologiczną.
Ciekawe to warzywo. Muszę spróbować. Raz widziałam w jakimś sklepie, ale nie wiedziałam z czym to sie je.
Jak spotkasz ponownie, to bierz bez wahania. 🙂
Nigdzie nie widziałam tego warzywka, chociaż słyszałam już o nim wiele dobrego. Ciekawe czy mojej rodzince też by smakowało, bo wygląda całkiem smakowicie.
Topinambur wraca do łask, pojawia się coraz częściej, a najłatwiej można kupić go w stacjonarnych oraz internetowych sklepach z żywnością ekologiczną.
Wygladaja bardzo apetycznie. Swietny przepus. Mi smakowaly choć moj moz nie byl zachwycony.
W zależności od obróbki topinambur smakuje inaczej. Mi najbardziej podchodzi w wersji surowej. 🙂
W życiu o tym zielsku nie słyszałam, nie widziałam i nie w sumie po przeczytaniu tytułu Twojego wpisu, ciężko mi było powtórzyć samą jego nazwę :p Ale z Twojego opisu wynika, że warto się zainteresować topinamburem. Nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też dzięki jego walorom smakowym. Gdzie mogę go kupić? W sklepach z eko żywnością?
Tak, warto. Spróbuj. Topinambur pojawia się coraz częściej w sklepach, najłatwiej można kupić go w stacjonarnych oraz internetowych sklepach z żywnością ekologiczną.
Topinamburu jeszcze nie jadłam, ale od jakiegoś czasu za mną chodzi. Jak gdzieś dorwę, to wypróbuję. 🙂
Warto spróbować, to bardzo zdrowe, dobre zielsko! 😉
Ciekawe czy można z nich usmażyć placki?
Jak najbardziej. Pokroiłabym topinambur na małe kawałki, rozdrobniłabym w blenderze kielichowym, dodałabym mąki z ciecierzycy i na pewno wyszłyby świetne placki.
O, kiedyś jadłam topinambur ale nie miałam za bardzo pomysłu na niego, i był całkiem ok. Następnym razem spróbuję Twojego sposobu 🙂
Wypróbuj topinambur w różnych kombinacjach. 🙂
Zawsze myślałem, że smak topinamburu przypomina ziemniaka 🙂
Jak dla mnie to bardziej słonecznik, ale trochę ziemniaka również da się wyczuć.
Muszę wypróbować to warzywo. Twoje opisy są zachęcające 🙂
Warto wprowadzić topinambur do diety. 🙂
Już klika razy spotkałam się z topinamburem w sklepie, ale nigdy się nie odważyłam kupić. Zawsze wykręcałam się tym, że nie wiem jak to przyżądzić, albo że okaże się okropne w smaku 😉 Ale z tego co piszesz, wygląda na to, że może mi posmakować 🙂 Teraz to już koniecznie muszę spróbować i pewnie będzie to twój przepis na zupę pieczarkową 🙂
To bardzo dobre warzywo i można z nim zrobić sporo kulinarnych pyszności. 🙂
Ja zdecydowanie stawiam na jarmuż z brązowymi pieczarkami, kaszą i surówką. Pyszota
Dziękuję! To zdrowe i pożywne danie!
Nie słyszałem nigdy o topinamburze i jak dla mnie nie wygląda zbyt zachęcająco. Jako smakosz wszelakiego jedzenia nie zniechęcam się jednak początkowym wyglądem i z przyjemnością wypróbuję tę nowość w moim jadłospisie. 🙂
To prawda, niektóre bulwy topinamburu są mało apetyczne i niektórym kojarzą się z robaczkami. Ale po obraniu są mega pyszne i zdrowe! 🙂
Ciekawy artykuł. Nie wiedziałam tego wszystkiego. Topinambur jadłam raz, ale było bez szału. Muszę zrobić drugie podejście 😉