Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Rzadko lepię pierogi, ale jak zacznę, to mogę tak cały dzień. Przyklejam się do nich jak gluten! Pierogi najczęściej robię z mąki orkiszowej i kombinuję z różnymi farszami. Na święta są to najczęściej tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, ale też i wegańskie pierogi à la ruskie – z ziemniakami, cebulką oraz tofu. Zdarza się również, że zamieniam ziemniaki na topinambur, aby było zdrowiej i jeszcze smaczniej. I tym razem, oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, robię wegańskie pierogi z topinamburem i tofu. Jak już lepię, to od razu musi być coś w rodzaju ruskich!

Wegańskie pierogi, czyli gluten jednak się przydaje

Wiecie, co mi się śni najczęściej? Gluten. Nie wiem, dlaczego. Co prawda średnio się lubimy i raczej unikamy, chociaż moje podejście do glutenu jest naukowe, rozsądne i zrównoważone i najczęściej ze zbóż glutenowych wybieram stare odmiany, jak np. orkisz. Jedynie pizza marinara i pierogi mają zielone światło na gluten, gdyż ciasto pierogowe z niczym się tak pięknie nie lepi, jak ze zwykłą mąką pszenną typ 500. Ale orkiszowa mąka pełnoziarnista (czyli razowa, typ 2000) również świetnie daje radę i z taką zrobiłam właśnie wegańskie pierogi z topinamburem i tofu.

Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu, czyli pierogi à la ruskie

W kuchni uwielbiam kombinować, więc i farsze na wegańskie pierogi są najczęściej kombinowane, zależy co jest w lodówce. Jako bazę do (pseudo)ruskich wybrałam tofu, a do niego dodałam po kolei zeszkloną cebulkę i topinambur. Topinambur daje nieco bardziej charakterystyczny smak, jest nieco słonecznikowy i bardziej wyrazisty niż ziemniaki. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością na raz (dlaczego, przeczytacie tutaj). Tradycyjny twaróg zamieniłam na tofu, ale równie dobrze można użyć gotowych kremowych serów wegańskich. Po prostu bierzemy, co mamy, przyprawiamy i kombinujemy!

Przepis na wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 pierogów, chyba że się podjada farsz…

Czego nam potrzeba?

Ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju nierafinowanego rzepakowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g tofu
  • 3 małe topinambury
  • 3 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli

 Jak to zrobić?

Przygotowanie ciasta i farszu

Ciasto na pierogi robimy w następujący sposób: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżkę oleju, dolewamy bardzo ciepłą wodę (ale nie wrzątek) i zagniatamy, aż ulepimy takie plastyczne ciasto – miłe w dotyku, jak piłeczka antystresowa. 😉 Ciasto odstawiamy i zabieramy się za farsz. Tofu przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ugniatamy tofu widelcem. Topinambur myjemy, obieramy i gotujemy ok. 10 minut w małej ilości osolonej wody lub na parze. Po tym czasie odcedzamy, ale wodę zachowujemy – może się jeszcze przyda do farszu. Następnie topinambur ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, żeby się zeszkliła. Do tofu wrzucamy starty topinambur oraz zeszkloną cebulkę. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól, mieszamy i zagniatamy widelcem lub ręką. Można opcjonalnie zrobić to przez dosłownie kilka sekund blenderem.

Co dalej?

Przechodzimy do lepienia pierogów. Ciasto dzielimy na małe porcje, bierzemy jedną i wałkujemy na stolnicy, na stole lub dużej desce kuchennej. Pod ciasto sypiemy mąkę, aby się nie przykleiło do podłoża. I wałkujemy aż będzie cienkie, ale przy tym nie będzie się dziurawiło. Kolejno bierzemy kubek i wykrawamy kółka. Po przygotowaniu kółek z ciasta nakładamy na środek farsz i lepimy pieroga. I tak aż do końca, do ostatniego skrawka ciasta. 😉 Nie ukrywam, że cierpliwość jest wskazana, ale mnie ta czynność świetnie uspokaja i wycisza. Po ulepieniu pierogi gotujemy. Bierzemy garnek, gotujemy wodę, wsypujemy trochę soli oraz dodajemy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podajemy ze smażoną cebulką, sosem bazyliowym na bazie śmietanki roślinnej lub z ulubionym dobrym zielskiem.

A jak Wy robicie wegańskie pierogi?
Małgosia

Wypróbuj inne wegańskie przepisy z topinamburem:

Zupa krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu

Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

Właściwości topinamburu:

Topinambur, czyli zdrowy słonecznik bulwiasty

55 Replies to “Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu”

  1. Wygląda smakowicie!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, Aniu. Cieszę się, że moje wegańskie pierogi Ci się podobają. :)
  2. wyglądają zachęcająco :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      O to mi chodziło, mają zachęcać do wypróbowania przepisu. ;)
  3. Super! Dopiero "odkrywam" topinambur, ale nie wiem czy wpadłabym na to, żeby dodać go do pierogów :D Chociaż... do pierogów można dodać wszystko i zazwyczaj będzie pysznie :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Topinambur idealnie sprawdził się jako element farszu do pierogów. :)
  4. Wow! Świetna propozycja pierogowa :-) osobiście pierogi uwielbiam i będę musiała spróbować twojej wersji :-)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Cieszę się, że przepis Ci podpasował. :)
  5. Uwielbiam pierogi :) a jak to jest w końcu z tym glutenem, spożywać czy nie spożywać...?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      U zdrowych osób rezygnacja z glutenu nie jest konieczna, ale warto go ograniczyć. A wiadomo, że to, co w nadmiarze nawet zdrowemu człowiekowi w końcu zaszkodzi, zwłaszcza spożywanie przetworzonych produktów, w których jest ukryty gluten, napuszonych ciasteczek, pączusiów itp. Kiedy przestajemy jeść tego typu produkty, najczęściej chudniemy i zaczniemy się lepiej czuć. Jednakże jest to również kwestia mody. Ja polecam wybieranie takich zbóż, jak orkisz, płaskurka, czy samopsza oraz produkty nieprzetworzone, z pełnego przemiału i przede wszystkim stawiać na dobre zielsko, czyli warzywa. Zboża nie powinny być podstawą naszego żywienia, jak to kiedyś się przyjęło, a właśnie warzywa. Warto obserwować swoje ciało i reakcje na poszczególne produkty i jeśli tylko zauważymy jakieś sygnały ze strony przewodu pokarmowego, to należy działać i udać się do lekarza. Niemniej jednak zalecam zdrowy rozsądek. Warto mieć również na uwadze, że niektóre produkty bezglutenowe również są bardzo wysokoprzetworzone.
      1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
        Dietę bezglutenową należy zaś stosować w następujących przypadkach: kiedy mamy stwierdzoną celiakię, czyli nadwrażliwość na gluten powodującą uszkodzenie kosmków jelitowych, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten bez uszkodzenia kosmków jelitowych, a także alergię na białko pszenicy. Dotyczyć to może łącznie ok. 10% populacji. Kolejną grupą pacjentów, którym zaleca się eliminację glutenu są osoby cierpiące na inne choroby autoimmunologiczne niż celiakia, czyli na przykład "popularne" Hashimoto. I tutaj takich pacjentów jest coraz więcej. Nie ma jednak bezwzględnie jednoznacznego stanowiska, ale pojawia się coraz więcej badań i hipotez, że jednak gluten przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych i ja zalecam, jeśli nie odstawienie, to przynajmniej ograniczenie. Warto pomyśleć o diecie bezglutenowej w tych przypadkach, oczywiście po wykonaniu badań i po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że eliminacja nabiału i ograniczenie glutenu pomaga przy Hashimoto.
  6. Na pewno skorzystam :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Świetnie! Udanego lepienie pierożków. :)
  7. pysznie wyglądają!!! Aż wypróbuję i oczywiscie dam znac jak mi smakowały :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę. Możesz opublikować zdjęcie swoich pierogów na profilu facebookowym bloga wegańskiego Dobre Zielsko: https://www.facebook.com/dobrezielsko. Serdecznie zapraszam. :)
  8. Spróbuję takie zrobić, narobiłaś mi smaka ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Super, zatem udanego orkiszowego lepienia pierogów. :)
  9. Wyglądają przepyszie i bardzo pomysłowe podpowiedzi na wegańskie urozmaicenia :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Urozmaicenie jest bardzo ważne. :)
  10. Uwielbiam pierogi, czas też ostatnio mi pędzi jak oszalały i szczerze Twoje pierogi, a konkretnie farsz kupiły mnie od razu :D. Cudowne :-).
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję! Bardzo mi miło. :)
  11. Jestem kulinarnie upośledzona, ale jakby ktoś zrobił mi takie pierożki to z chęcią bym zjadła ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Nie mów tak... ;) Zmień nastawienie, a wszystko zacznie wychodzić. :)
  12. Uwielbiam robić pierogi! Koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Częstuj się. :)
  13. o mamo jak mi ślina pociekła :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      I o to mi chodziło. ;)
  14. Świetny pomysł na farsz;) ile zdrowych składników w środku. Zwykle pierogi kojarzą się z mało wartościowym posiłkiem. Grube ciasto, a w środku nic specjalnego. A Twojej wersji jestem pod wrażeniem!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Staram się przemycać zdrowe produkty wszędzie, gdzie się da. ;)
  15. no właśnie największym problemem z glutenem jest to, ze świetnie się kleikuje!! I nic go nie zastąpi, a jedynie moze udawać. Tak więc kombinuję z mielonym siemieniem lnianym, z mąką ziemniaczaną itp. Jednak gluten wciąż wygrywa. Szkoda tylko, że zawiera związki opioidalne, które uzależniają i dlatego też tak ten gluten kochamy, zwłaszcza z mąk tzw. "wysokobiałkowych". Tak, jak wspomniałaś - podstawą naszego jadłospisu powinno być przede wszystkim zielsko :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Warzywa to podstawa! A bez glutenu też daję radę zrobić pierogi, ale jednak jesteśmy przyzwyczajeni do pewnego stopnia "lepkości" i wydaje nam się, że nie wychodzi tak, jak powinno.
  16. Ostatnio zaczynam być trochę bardziej eko i choć nadal daleko mi do bycia weganem, to przepis wypróbuję! :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Warto czasem urozmaicić dietę czymś lżejszym. :)
  17. Wstyd się przyznać, ale w swoim 30-letnim życiu jeszcze nigdy nie zrobiłam pierogów :P Uwielbiam Twoje przepisy, więc może w końcu czas się za to zabrać :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja się przyznam, że miałam długą przerwę... ;)
  18. Pierogi kocham w każdej postaci!
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Ja właściwie też, oczywiście tej wegańskiej postaci. ;)
  19. Rewelacyjny przepis, bardzo mi się podoba :) Rzadko robię pierogi, ale ostatnio dzielnie się ku temu skłaniam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Inspiruj się więc moim przepisem na wegańskie pierogi i dopasuj go do swoich preferencji. :)
  20. Wyglądają super i pewnie smakują wybornie :) aż narobiłaś apetytu na pierożki :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jak tylko myślę o pierogach, to zawsze mam na nie ochotę. ;)
  21. Nadzienie zupełnie niespotykane, wręcz zjawiskowe. Nie powiem, nie wpadłabym na takie połączenie. A nie dość, że wygląda zupełnie "tradycyjnie", to domyślam się, że jest równie smakowite. Dałaś do myślenia :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Mi to połączenie długo już chodziło po głowie, aż w końcu zrobiłam. ;)
  22. Ale smakowicie wyglądają! W Hiszpanii jednak ze świecą szukać topinamburu czy czarnej rzepy. Czym mogę zastąpić te warzywa, żeby nadzienie zachowało swój smak?
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Hmmm, na pewno ziemniakiem i słonecznikiem. A zamiast czarnej rzepy coś lekko ostrego, a może masz dostęp do białej rzodkwi?
  23. Chętnie wypróbowała bym takie pierogi tylko nie wiem co na to moja rodzina oni A nie ugieci w sprawie tradycyjnego smaku pierogów
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Raz spróbują i się przekonają... ;)
  24. Ja jestem zakochana w pierogach od dzieciństwa to moje ukochane danie. Koniecznie muszę takich spróbować :]
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Mi też pierogi kojarzą się z dzieciństwem. Od lat nieustannie.
  25. U mnie w domu dania wegańskie jak najbardziej się sprawdzają, mimo iż nie jesteśmy weganami. Myślę, że takie pierożki również posmakują domownikom :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Od czasu do czasu warto wprowadzić jakieś urozmaicenie. A do tego zdrowe i pyszne. :)
  26. Oh God! Zupełnie nie moje smaki. Dla mnie pierogi to muszą być z mąki pszennej z kapustą i grzybami lub pieczarkami i mozzarella. Reszta mogłaby nie istnieć. Z owocami nawet nie tknę.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Każdy ma swoje preferencje. :)
  27. Ja lubię i często robię pierogi z mąki pszennej z pełnego przemiału (z pobliskiego młyna) a do środka daję kaszę jaglaną i przeróżne sery. Nie zawsze jest wegańsko ale zawsze pyszne :)
  28. Dawno u ciebie nie byłam Małgosiu, a tu takie pyszności:) Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie.

Dodaj komentarz