Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu
Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Święta

Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Rzadko lepię pierogi, ale jak zacznę, to mogę tak cały dzień. Przyklejam się do nich jak gluten! Pierogi najczęściej robię z mąki orkiszowej i kombinuję z różnymi farszami. Na święta są to najczęściej tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, ale też i wegańskie pierogi à la ruskie – z ziemniakami, cebulką oraz tofu. Zdarza się również, że zamieniam ziemniaki na topinambur, aby było zdrowiej i jeszcze smaczniej. I tym razem, oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, robię wegańskie pierogi z topinamburem i tofu. Jak już lepię, to od razu musi być coś w rodzaju ruskich!

Wegańskie pierogi, czyli gluten jednak się przydaje

Wiecie, co mi się śni najczęściej? Gluten. Nie wiem, dlaczego. Co prawda średnio się lubimy i raczej unikamy, chociaż moje podejście do glutenu jest naukowe, rozsądne i zrównoważone i najczęściej ze zbóż glutenowych wybieram stare odmiany, jak np. orkisz. Jedynie pizza marinara i pierogi mają zielone światło na gluten, gdyż ciasto pierogowe z niczym się tak pięknie nie lepi, jak ze zwykłą mąką pszenną typ 500. Ale orkiszowa mąka pełnoziarnista (czyli razowa, typ 2000) również świetnie daje radę i z taką zrobiłam właśnie wegańskie pierogi z topinamburem i tofu.

Wegańskie pierogi z topinamburem i tofu, czyli pierogi à la ruskie

W kuchni uwielbiam kombinować, więc i farsze na wegańskie pierogi są najczęściej kombinowane, zależy co jest w lodówce. Jako bazę do (pseudo)ruskich wybrałam tofu, a do niego dodałam po kolei zeszkloną cebulkę i topinambur. Topinambur daje nieco bardziej charakterystyczny smak, jest nieco słonecznikowy i bardziej wyrazisty niż ziemniaki. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością na raz (dlaczego, przeczytacie tutaj). Tradycyjny twaróg zamieniłam na tofu, ale równie dobrze można użyć gotowych kremowych serów wegańskich. Po prostu bierzemy, co mamy, przyprawiamy i kombinujemy!

Przepis na wegańskie pierogi z topinamburem i tofu

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 pierogów, chyba że się podjada farsz…

Czego nam potrzeba?

Ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju nierafinowanego rzepakowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g tofu
  • 3 małe topinambury
  • 3 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli

 Jak to zrobić?

Przygotowanie ciasta i farszu

Ciasto na pierogi robimy w następujący sposób: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżkę oleju, dolewamy bardzo ciepłą wodę (ale nie wrzątek) i zagniatamy, aż ulepimy takie plastyczne ciasto – miłe w dotyku, jak piłeczka antystresowa. 😉 Ciasto odstawiamy i zabieramy się za farsz. Tofu przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ugniatamy tofu widelcem. Topinambur myjemy, obieramy i gotujemy ok. 10 minut w małej ilości osolonej wody lub na parze. Po tym czasie odcedzamy, ale wodę zachowujemy – może się jeszcze przyda do farszu. Następnie topinambur ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, żeby się zeszkliła. Do tofu wrzucamy starty topinambur oraz zeszkloną cebulkę. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól, mieszamy i zagniatamy widelcem lub ręką. Można opcjonalnie zrobić to przez dosłownie kilka sekund blenderem.

Co dalej?

Przechodzimy do lepienia pierogów. Ciasto dzielimy na małe porcje, bierzemy jedną i wałkujemy na stolnicy, na stole lub dużej desce kuchennej. Pod ciasto sypiemy mąkę, aby się nie przykleiło do podłoża. I wałkujemy aż będzie cienkie, ale przy tym nie będzie się dziurawiło. Kolejno bierzemy kubek i wykrawamy kółka. Po przygotowaniu kółek z ciasta nakładamy na środek farsz i lepimy pieroga. I tak aż do końca, do ostatniego skrawka ciasta. 😉 Nie ukrywam, że cierpliwość jest wskazana, ale mnie ta czynność świetnie uspokaja i wycisza. Po ulepieniu pierogi gotujemy. Bierzemy garnek, gotujemy wodę, wsypujemy trochę soli oraz dodajemy łyżkę oleju. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podajemy ze smażoną cebulką, sosem bazyliowym na bazie śmietanki roślinnej lub z ulubionym dobrym zielskiem.

A jak Wy robicie wegańskie pierogi?
Małgosia

Wypróbuj inne wegańskie przepisy z topinamburem:

Zupa krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu

Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

Właściwości topinamburu:

Topinambur, czyli zdrowy słonecznik bulwiasty

55 komentarzy

  • Anna

    Super! Dopiero "odkrywam" topinambur, ale nie wiem czy wpadłabym na to, żeby dodać go do pierogów :D Chociaż... do pierogów można dodać wszystko i zazwyczaj będzie pysznie :)
    • Dobre Zielsko

      U zdrowych osób rezygnacja z glutenu nie jest konieczna, ale warto go ograniczyć. A wiadomo, że to, co w nadmiarze nawet zdrowemu człowiekowi w końcu zaszkodzi, zwłaszcza spożywanie przetworzonych produktów, w których jest ukryty gluten, napuszonych ciasteczek, pączusiów itp. Kiedy przestajemy jeść tego typu produkty, najczęściej chudniemy i zaczniemy się lepiej czuć. Jednakże jest to również kwestia mody. Ja polecam wybieranie takich zbóż, jak orkisz, płaskurka, czy samopsza oraz produkty nieprzetworzone, z pełnego przemiału i przede wszystkim stawiać na dobre zielsko, czyli warzywa. Zboża nie powinny być podstawą naszego żywienia, jak to kiedyś się przyjęło, a właśnie warzywa. Warto obserwować swoje ciało i reakcje na poszczególne produkty i jeśli tylko zauważymy jakieś sygnały ze strony przewodu pokarmowego, to należy działać i udać się do lekarza. Niemniej jednak zalecam zdrowy rozsądek. Warto mieć również na uwadze, że niektóre produkty bezglutenowe również są bardzo wysokoprzetworzone.
      • Dobre Zielsko

        Dietę bezglutenową należy zaś stosować w następujących przypadkach: kiedy mamy stwierdzoną celiakię, czyli nadwrażliwość na gluten powodującą uszkodzenie kosmków jelitowych, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten bez uszkodzenia kosmków jelitowych, a także alergię na białko pszenicy. Dotyczyć to może łącznie ok. 10% populacji. Kolejną grupą pacjentów, którym zaleca się eliminację glutenu są osoby cierpiące na inne choroby autoimmunologiczne niż celiakia, czyli na przykład "popularne" Hashimoto. I tutaj takich pacjentów jest coraz więcej. Nie ma jednak bezwzględnie jednoznacznego stanowiska, ale pojawia się coraz więcej badań i hipotez, że jednak gluten przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych i ja zalecam, jeśli nie odstawienie, to przynajmniej ograniczenie. Warto pomyśleć o diecie bezglutenowej w tych przypadkach, oczywiście po wykonaniu badań i po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że eliminacja nabiału i ograniczenie glutenu pomaga przy Hashimoto.
    • Dobre Zielsko

      Bardzo się cieszę. Możesz opublikować zdjęcie swoich pierogów na profilu facebookowym bloga wegańskiego Dobre Zielsko: https://www.facebook.com/dobrezielsko. Serdecznie zapraszam. :)
  • Ola

    Świetny pomysł na farsz;) ile zdrowych składników w środku. Zwykle pierogi kojarzą się z mało wartościowym posiłkiem. Grube ciasto, a w środku nic specjalnego. A Twojej wersji jestem pod wrażeniem!
  • Anka

    no właśnie największym problemem z glutenem jest to, ze świetnie się kleikuje!! I nic go nie zastąpi, a jedynie moze udawać. Tak więc kombinuję z mielonym siemieniem lnianym, z mąką ziemniaczaną itp. Jednak gluten wciąż wygrywa. Szkoda tylko, że zawiera związki opioidalne, które uzależniają i dlatego też tak ten gluten kochamy, zwłaszcza z mąk tzw. "wysokobiałkowych". Tak, jak wspomniałaś - podstawą naszego jadłospisu powinno być przede wszystkim zielsko :)
    • Dobre Zielsko

      Warzywa to podstawa! A bez glutenu też daję radę zrobić pierogi, ale jednak jesteśmy przyzwyczajeni do pewnego stopnia "lepkości" i wydaje nam się, że nie wychodzi tak, jak powinno.
  • Anna

    Wstyd się przyznać, ale w swoim 30-letnim życiu jeszcze nigdy nie zrobiłam pierogów :P Uwielbiam Twoje przepisy, więc może w końcu czas się za to zabrać :)
  • Dominika

    Nadzienie zupełnie niespotykane, wręcz zjawiskowe. Nie powiem, nie wpadłabym na takie połączenie. A nie dość, że wygląda zupełnie "tradycyjnie", to domyślam się, że jest równie smakowite. Dałaś do myślenia :)
  • Marta

    Ale smakowicie wyglądają! W Hiszpanii jednak ze świecą szukać topinamburu czy czarnej rzepy. Czym mogę zastąpić te warzywa, żeby nadzienie zachowało swój smak?
    • Dobre Zielsko

      Hmmm, na pewno ziemniakiem i słonecznikiem. A zamiast czarnej rzepy coś lekko ostrego, a może masz dostęp do białej rzodkwi?
  • Paulina

    U mnie w domu dania wegańskie jak najbardziej się sprawdzają, mimo iż nie jesteśmy weganami. Myślę, że takie pierożki również posmakują domownikom :)
  • Olga

    Oh God! Zupełnie nie moje smaki. Dla mnie pierogi to muszą być z mąki pszennej z kapustą i grzybami lub pieczarkami i mozzarella. Reszta mogłaby nie istnieć. Z owocami nawet nie tknę.
  • Ela

    Ja lubię i często robię pierogi z mąki pszennej z pełnego przemiału (z pobliskiego młyna) a do środka daję kaszę jaglaną i przeróżne sery. Nie zawsze jest wegańsko ale zawsze pyszne :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.