wegańska bezglutenowa tofucznica z pieczarkami
Bezglutenowe,  Kolacja,  Śniadanie

Tofucznica z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Mój ukochany ostatnio odkrył tofucznicę w Kuchni PoWolność. Jadł ja po raz pierwszy i tak mu posmakowała, że zaczął się dopytywać, kiedy mu zrobię. I tak, dzisiaj, mając zupełnie co innego w planach, postanowiłam zrobić mu niespodziankę. I oto właśnie na śniadanie powstała tofucznica z pieczarkami. Danie wegańskie i bezglutenowe. 

Tofucznica, czyli proste i szybkie śniadanie

Tofucznicę robi się bardzo prosto i szybko. W skrócie: wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać rozgniecione widelcem tofu i przez chwilę podsmażać. Miłośnicy niewegańskich jajek mogą dodać do tofucznicy czarną sól kala namak, aby uzyskać charakterystyczny posmak, oraz kurkumę dla koloru. Są to oczywiście składniki opcjonalne i bez nich tofucznica smakuje wyśmienicie.  Można przygotować na wiele sposobów. Posmakuje tym, którzy preferują śniadania wytrawne.

Tofucznica z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Ja przygotowuję tofucznicę najczęściej z pieczarkami, czosnkiem i cebulką. Dodaję trochę płatków drożdżowych dla posmaku serowego, które oczywiście są także opcjonalnym składnikiem. Tofucznicę podaję z zielskiem – z tym, co mam akurat w lodówce. Najczęściej są to pomidory, rzodkiewka, awokado, kiełki, szpinak. Dziś podałam tofucznicę także z domowym pesto, którego zostało mi trochę od wczoraj. Upiekłam do tego pyszny chleb. Idealnie pasował do śniadania.

Przepis na tofucznicę z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Proporcje na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g naturalnego tofu
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 1 pomidor lub kilka małych pomidorków
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • chlust oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • łyżka domowego pesto (według tego przepisu)
  • kilka rzodkiewek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść kiełków
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  1. Tofu rozdrabniam widelcem w miseczce, dodaję sól, jeden przeciśnięty ząbek czosnku i zmielone w młynku płatki drożdżowe. Wszystko mieszam i odkładam na ok. 30 minut.
  2. Pieczarki myję, kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię i duszę, aż wyparuje woda.
  3. Cebulę kroję w kosteczkę, drugi ząbek czosnek przeciskam przez praskę.
  4. Kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodaję oliwę, wrzucam cebulę i czosnek.
  5. Dodaję tymianek, bazylię, sól oraz pieprz.
  6. Mieszam i podsmażam kilka minut.
  7. Do pieczarek z cebulką wrzucam rozgniecione widelcem tofu i wszystko razem mieszam.
  8. Podsmażam 2-3 minuty.
  9. Tofucznicę z pieczarkami podaję z pomidorem, awokado, kiełkami, rzodkiewką oraz łyżką domowego pesto jarmużowego, na który przepis znajdziesz tutaj.

Proste i szybkie śniadania – to lubię najbardziej!

Mam nadzieję, że spodoba Ci się mój pomysł na szybkie śniadanie. Polecam Ci jeszcze kilka innych przepisów – omlety i placki cieciorkowe, pastę słonecznikową oraz coś na słodko – przepyszny czekoladowy budyń jaglany.

Co wybierasz?
Małgosia

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.