wegańska bezglutenowa tofucznica z pieczarkami
Bezglutenowe,  Kolacja,  Śniadanie

Tofucznica z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Od kiedy poznałam mojego męża, codziennie daję mu do spróbowania wegańskie dania. Na dosyć szybkim etapie znajomości doszliśmy do spróbowania tofu. Oczywiście takie tofu prosto z opakowania było totalnie fu i Daniel nie wierzył, że tofucznica może być fajnym daniem. Gdy zjadł ją po raz pierwszy, tak mu posmakowała, że zaczął się dopytywać, kiedy mu zrobię kolejną. I robię regularnie co tydzień! Najczęściej jest u nas tofucznica z pieczarkami, a do tego zielsko. Danie wegańskie i bezglutenowe. Szybkie, proste i pyszne!

Tofucznica, czyli proste i szybkie śniadanie

Tofucznicę robi się bardzo prosto i szybko. W skrócie: wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać rozgniecione widelcem tofu i przez chwilę podsmażać. Miłośnicy niewegańskich jajek mogą dodać do tofucznicy czarną sól kala namak, aby uzyskać charakterystyczny posmak, oraz kurkumę dla koloru. Są to oczywiście składniki opcjonalne i bez nich tofucznica smakuje wyśmienicie.  Można przygotować na wiele sposobów. Posmakuje tym, którzy preferują śniadania wytrawne.

Tofucznica z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Tofucznicę przygotowuję najczęściej z pieczarkami, czosnkiem i cebulką. Dodaję trochę płatków drożdżowych dla posmaku serowego, które oczywiście są także opcjonalnym składnikiem. Tofucznicę podaję z zielskiem – z tym, co mam akurat w lodówce. Najczęściej są to pomidory, rzodkiewka, awokado, kiełki, szpinak. Dziś podałam tofucznicę także z domowym pesto, którego zostało mi trochę od wczoraj. Upiekłam do tego pyszny chleb. Idealnie pasował do śniadania.

Przepis na tofucznicę z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Proporcje na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g naturalnego tofu
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 1 pomidor lub kilka małych pomidorków
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • chlust oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • łyżka domowego pesto (według tego przepisu)
  • kilka rzodkiewek lub czarna rzepa
  • liście jarmużu, bazylii lub sałaty
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść kiełków / mikrolistków
  • garść orzechów włoskich
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: sól kala namak oraz kurkuma

Wykonanie:

1. Tofu rozdrabniam widelcem w miseczce, dodaję sól, jeden przeciśnięty ząbek czosnku i zmielone w młynku płatki drożdżowe. Wszystko mieszam i odkładam na ok. 30 minut.

2. Pieczarki myję, kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię i duszę, aż wyparuje woda.

3. Cebulę kroję w kosteczkę, drugi ząbek czosnek przeciskam przez praskę.

4. Kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodaję oliwę, wrzucam cebulę i czosnek.

5. Dodaję bazylię, sól oraz pieprz.

6. Mieszam i podsmażam kilka minut.

7. Do pieczarek z cebulką wrzucam rozgniecione widelcem tofu i wszystko razem mieszam.

8. Podsmażam 2-3 minuty.

9. Tofucznicę z pieczarkami podaję z jarmużem, pomidorkami, awokado, mikrolistkami, rzodkiewką (lub rzepą) oraz łyżką domowego pesto jarmużowego, na który przepis znajdziesz tutaj.

Proste i szybkie śniadania – to lubię najbardziej!

Mam nadzieję, że spodobał się Wam mój pomysł na szybkie śniadanie i wypróbujecie tofuczniczę w najbliższym czasie! Zróbcie koniecznie zdjęcie swojego śniadania, wrzućcie na Facebooka lub Instagrama i oznaczcie mój profil Dobre Zielsko! Będzie mi bardzo miło i chętnie zobaczę, co jadacie!

Gosia

One Comment

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców
Bluapple, czyli jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców

Czy zdarza Wam się wyrzucać popsute warzywa i owoce? Kupione dwa, trzy dni temu nie nadają się już do zjedzenia?...

Zamknij