wegańskie kotlety z kani grzyby
Bezglutenowe,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Kotlety z kani z kaszą i buraczkami

Uwielbiam chodzić na grzyby, zbierać je, a potem robić z nich pyszne pasty do chleba, kotlety, omlety i pasztety.  Tym razem mam przepis na kanie, których mamy wysyp w pobliskich lasach. O grzybach i grzybobraniu napiszę więcej przy innej okazji, bo mam dosłownie 40 minut na wpis. Wczoraj zrobiłam obiad i szybkie zdjęcie, dziś wklejam przepis, bo widzę, że dużo osób dopytuje. Zapraszam po przepis na kotlety z kani z kaszą gryczaną i domowymi buraczkami. 

Co zrobić z kani?

Można zrobić dużo pyszności! Ja najczęściej robię kotlety z całych kapeluszy oraz kawałki kapeluszy w panierce z płatków drożdżowych (coś w stylu rwanej kani jak rwane boczniaki). Są przepyszne! Jak mam nadmiar, to je suszę i mielę, a potem dodaję du zup, kotletów oraz wegańskich omletów z mąki ciecierzycowej. Chociaż podobno kanie przy suszeniu tracą smak i zapach.

Przepis na wegańskie kotlety z kani

Poniżej podaję proporcje na 1 porcję. Akurat piekłam buraczki na krem i kilka wzięłam do obiadu. Panierkę można zrobić także ze zwykłej mąki, zmielonych płatków owsianych albo bułki tartej.

Składniki:

  • 2 średnie kapelusze z kani
  • 50 g kaszy gryczanej (porcja suchej kaszy)
  • 2 średnie pieczone buraki
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • trochę soli
  • trochę oliwy do smażenia
  • trochę oleju nierafinowanego do buraczków
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

1. Kapelusze kani delikatnie trzeba oczyścić. Ja swoje delikatnie umyłam wodą (tylko górną część) – były nieco zapiaszczone. Następnie dokładnie odsączyłam na ręczniku. Jeśli czubek jest twardy, najlepiej go usunąć.

2. Kaszę trochę moczę, a następnie gotuję przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję do niej chlust oliwy i łyżkę płatków drożdżowych wraz z odrobiną soli i mieszam. Można dodać podsmażoną cebulkę, jeśli ktoś lubi takie połączenie.

3. Płatki drożdżowe mielę w młynku albo blenderze, dodaję do nich odrobinę soli i panieruję w nich kapelusze kani. Kapelusze są lekko mokre, więc się płatki do nich kleją.

4. Na patelni rozgrzewam trochę oliwy. Kanie smażę przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.

5. Buraki ścieram na tarce na grubych oczkach, dodaję pokrojoną cebulę, odrobinę soli oraz kapkę oleju (lnianego lub rzepakowego nierafinowanego) i mieszam.

6. Wszystko wykładam na talerz i posypuję świeżą natką pietruszki.

 

Masz inne pomysły na przepisy z kani? Podziel się nimi w komentarzu.

 


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie. Wystarczy, że klikniesz poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to


 

Wypróbuj także przepis na PASZTET SOCZEWICOWY Z GRZYBAMI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegański pasztet soczewicowy z grzybami leśnymi

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.