Dosyć dużo osób pyta mnie, jak robię wegańskie bezglutenowe naleśniki. W zasadzie pytanie o przepis na wegańskie bezglutenowe naleśniki przewija się tak często, że należy mu się wpis na blogu. I to nie jeden. Bo przepisów mam całe mnóstwo. Glutenowych i bezglutenowych. Za każdym razem, gdy robię naleśniki, to tworzę inny przepisów. Z glutenowymi chyba nikt nie ma problemu, za to z bezglutenowymi bywa gorzej. Ciasto na naleśniory robię najczęściej “na oko” i kombinuję z różnymi mąkami. Oczywiście wszystko zależy od tego, z czym te naleśniki chcę zjeść. Ostatnio nałogowo albo z pieczarkami i sosem, albo z powidłami śliwkowymi! 💜
Jakie mąki nadają się na wegańskie bezglutenowe naleśniki?
Wegańskie naleśniki glutenowe to żaden problem. Wystarczy mąka pszenna i woda albo mleko roślinne. Ja dodaję jeszcze płatki owsiane i stosuję mąkę orkiszową pełnoziarnistą lub chlebową. I to jeden z moich stałych przepisów. Ale nie samym glutenem człowiek żyje, więc warto czasem zrobić coś innego. Wegańskie bezglutenowe naleśniki robię z różnych mąk – ryżowej, tapiokowej, gryczanej, owsianej, ciecierzycowej, sezamowej i lnianej. Nie jest to pełna lista, ale mąki, których używam najczęściej, Ostatnio, po wytłoczeniu oleju lnianego, miałam całe mnóstwo mąki lnianej (czyli odtłuszczonego siemienia) i zrobiłam z niej naleśniki! Inne mąki na wegańskie bezglutenowe naleśniki to mąka kokosowa, którą najczęściej dodawaję do racuchów, mąka kasztanowa (najlepsza do naleśników na słodko). Jako zagęszczacz zamiennie dodaję błonnik owsiany, mąkę z tapioki, mąkę ziemniaczaną albo lnianą. Jak bierze mnie ochota na naleśniory, to po prostu sprawdzam, co mam w domu. A że teraz mam lnianą, to połączyłam z owsianą, dodałam ciutkę ciecierzycowej (robię ją w domu – zerknij tutaj) i mam pyszne proste naleśniki!
Produkty z przekreślonym kłosem
Jeśli musisz restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, wybieraj produkty ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Znajdziesz wśród nich mąki, z których zrobisz nie tylko wegańskie bezglutenowe naleśniki.
Przepis na wegańskie bezglutenowe naleśniki owsiano-lniane
Proporcje podane na +/- 10 naleśników. Ja smażę naleśniki beztłuszczowo na płaskiej patelni o średnicy ok. 22 cm. Płaska patelnia stworzona specjalnie do naleśników naprawdę robi robotę.
Składniki:
- 400 ml letniej wody lub neutralnego mleka roślinnego, np. owsianego
- 200 g płatków owsianych lub mąki owsianej
- 50 g (ok. 4 łyżek) mąki lnianej (odtłuszczonej)
- 50 g ciecierzycy lub mąki ciecierzycowej
- 1 łyżka oleju ryżowego, roztopionego kokosowego, rzepakowego lub oliwy
- szczypta soli
- opcjonalnie: 2 łyżki siemienia lnianego
Jak ja to robię?
1. Osobno mielę ciecierzycę oraz płatki owsiane na mąkę w blenderze wysokoobrotowym. Można oczywiście użyć gotowych kupnych mąk.
2. Do misy blendera wsypuję zmielone płatki owsiane oraz ciecierzycę mąkę lnianą, sól oraz olej, a następnie wodę lub mleko roślinne.
3. Wszystko razem blenduję aż do uzyskania aksamitnie gładkiej lejącej się konsystencji. Konsystencja ma być ani gęsta, ani rzadka. Jeśli zajdzie potrzeba, dodaj więcej wody lub mąki owsianej. Wszystkie mąki dosyć szybko zagęszczają ciasto i w miarę smażenia naleśników ciasto może trochę zgęstnieć i potrzeba będzie dodać do niego nieco wody lub mleka roślinnego.
4. Chochelkę ciasta przelewam na patelnię i smażę (beztłuszczowo) kilka minut z każdej strony aż naleśniki się zarumienią. Z ciasta wychodzą ciutkę grubsze naleśniki, bez problemu dadzą się podważyć i przerzucić na drugą stronę.
5. Jeśli ciasto Ci się nie klei, dodaj więcej mąki z ciecierzycy albo opcjonalnie dodaj gluta z siemienia lnianego. Siemię lniane zalej gorącą wodą w proporcji 2:1 i odstaw na ok. 15 minut, żeby zrobił się lniany glut. Otrzymanego gluta dodaj do ciasta i wyblenduj.
Jaki farsz do naleśników?
Wegańskie bezglutenowe naleśniki owsiane wychodzą w miarę neutralne w smaku, chociaż dodatek mąki lnianej sprawia, że bardziej pasują do dań wytrawnych. Przynajmniej dla mnie. Do naleśników uwielbiam dodawać pieczarki, sos bezserowy (przepis tutaj) oraz pełno zielska!
A jakie są Twoje patenty na wegańskie bezglutenowe naleśniki?
Gosia
12 komentarzy
Ula De
Dobre Zielsko
Anka
Nastusia
Dobre Zielsko
Renata
Dobre Zielsko
alicja
Dobre Zielsko
Małgorzata
Vegi
Pingback: