Pesto z jarmużu i słonecznika idealne do makaronu

Pesto z jarmużu i bazylii to moje ulubione pesto, a jarmuż to z kolei moje ulubione późnojesienne warzywo. Uwielbiam je za wartości odżywcze, postrzępione listki, kolor, łatwość przyrządzenia na różne sposoby oraz dostępność (pół kilo lokalnego jarmużu zawsze na mnie czeka w warzywniaku). Jak dla mnie jarmuż ma smak raczej neutralny, lekko chwastowaty. 😉 To bardzo zdrowe warzywo – zawiera sporo wapnia, a także witamin A, C, K (lub KAC, jak kto woli). Dobre zielsko jak nic!

Jarmuż, co to za zielsko?

Jarmuż dodaję do sałatek, duszę z pieczarkami, robię chipsy oraz daję na pizzę. Ale najbardziej smakuje mi chyba pesto z jarmużu. I tym razem mam dla Was szybki obiad! Bardzo szybki! Chyba jeszcze szybszy, niż w wersji z pieczarkami i kaszą ➡ przepis. W tej codziennej gonitwie może się takie coś szybkiego i pożywnego przydać. W mojej propozycji znajdziecie m.in. pełnowartościowe białko, sporo witaminy C, żelaza oraz wapnia, dobrych tłuszczów (NNKT). Danie zawiera makaron razowy, soczewicę, słonecznik, wspomniany już jarmuż oraz przyprawy. Jest to korzystne połączenie zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską. A robi się je całkiem szybko, obrabiając 3 składowe w tym samym czasie.

Przepis na pesto z jarmużu i szybki wege obiad

Czego nam potrzeba?

Na porządną porcję dla 2 głodnych osób, tudzież 2 normalne posiłki.

  • 100 g brązowej soczewicy
  • 300 g makaronu razowego penne
  • 200 g ziaren słonecznika
  • kilka liści jarmużu
  • dwa ząbki czosnku
  • parę listków natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • orzeszki piniowe do posypania (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione

Jak to zrobić?

Zaczynamy od mycia i moczenia ziaren słonecznika. Ze względów zdrowotnych warto je moczyć nawet ok. 4 godziny. Pozwala to obniżyć poziom tzw. substancji nieodżywczych i sprawić, że te dobre lepiej się wchłoną. No to moczymy słonecznik, w trakcie moczenia warto zmieniać wodę. Następnie odsączamy, przesypujemy do kielicha blendera. Jarmuż myjemy, osuszamy, odkrawamy twardą łodygę, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy parę listków bazylii, natkę, ząbki czosnku, przyprawy oraz trzy łyżki oliwy i blendujemy na papkę. Jeśli papka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze trochę oliwy lub ewentualnie wody, jeśli tłuszcze Wam takie straszne. Soczewicę płuczemy i moczymy przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 2o minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ok. 10-12 min. Polecam ugotować go al dente. Jak już mamy ugotowany makaron oraz soczewicę, łączymy je w jednym garnku, dodajemy pesto i mieszamy. Podajemy z pokrojonymi listkami jarmużu, tudzież innej zieleninki. Pycha obiad!

Pasta słonecznikowa do chleba

Polecam Wam przygotować więcej słonecznikowej bazy na pesto i kolejnego dnia dodać np. parę liści szpinaku lub buraka albo zrobić sos zupełnie czosnkowy. Z takiej bazy wychodzą również świetne pasty do chleba. Można dodać do niej wybrane warzywo (burak, kapusta czerwona, seler, szpinak, pietruszka) i cieszyć się kolorowymi kanapkami. 😉

A jakie są Wasze patenty na szybki obiad?
Magłosia

Inne przepisy na dania obiadowe:

Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

http://dobrezielsko.pl/weganskie-pierogi/

39 Comments Add yours

  1. iwona napisał(a):
    Wspaniale, kolejny przepis z jarmużem i moim ukochanym makaronem. Dzięki Małgosiu :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cieszę się, że Ci się spodobał przepis. Ja również lubię jarmuż. Mam jeszcze sałatkę, ale to może w przyszłym tygodniu... :)
  2. iwona napisał(a):
    to czekam cierpliwie
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Sałatka będzie niebawem. :)
  3. madziasobon napisał(a):
    Mmm aż zgłodniałam :) Pesto z jarmużu jeszcze nie robiłam, smoothie tak ale pesto jeszcze przede mną :) Dzięki za inspirację!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo mi miło! W pesto smakuje naprawdę pysznie!
  4. Katarzyna napisał(a):
    Mniam! Wygląda pysznie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Smakuje równie pysznie, jak wygląda. ;)
  5. Ania Liść jarmużu napisał(a):
    Świetny przepis :) Bardzo lubię takie połączenia.
  6. Dotąd nie mogłam przekonać domowników do jarmużu. Jest szansa, że to danie przełamie ich niechęć ;-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Pesto polecam - jeśli komuś jarmuż smakuje chwastowato, to w takiej formie smak jest zupełnie inny. :)
  7. aRTofFOTO napisał(a):
    Lubię makaron, a sposoby na nie się nie kończą. Tutaj kolejny. Dziekuje:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cieszę się, że zainspirowałam. :)
  8. Gosia napisał(a):
    Bardzo smaczna propozycja, uwielbiam wszelkie pestowariacje :)
  9. Olga | Gray Moka napisał(a):
    Makarony to najlepsza rzecz na świecie - szybko, łatwo i trudno popsuć ;).
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I do tego można kombinować z różnymi dodatkami. :)
  10. Anna napisał(a):
    Nie wiedziałam, że trzeba moczyć ziarna słonecznika do pesto. Twój przepis wygląda naprawdę zachęcająco. Muszę wypróbować. :)
  11. MamaKakaludka napisał(a):
    Wszystkie moje ulubione rzeczy w jednym przepisie uwielbiam makaron z pesto w każdej wersji ❤
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Czyli obiad idealny!
  12. Agnieszka/Agumama napisał(a):
    Mnie zdjęcia skusiły :) Wygląda przepysznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :)
  13. Paula napisał(a):
    Ciekawe połączenie makaronu i soczewicy. Nie wpadłabym na to! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To bardzo dobre połączenie. :)
  14. marzenakud napisał(a):
    Na pewno spróbuję, choć bez soczewicy. Tymczasowo nie mogę;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Można oczywiście bez soczewicy. Proponuję dodać suszone pomidory. :)
  15. Zdecydowanie moje smaki odkąd odkryłam pesto z jarmużu
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że trafiam w smaki. ;)
  16. Ela napisał(a):
    Uwielbiam jarmuż, jest niezwykle zdrowy, więc pomysł na pesto mnie zaintrygował :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jarmuż to jedno z moich ulubionych warzyw, pesto jest idealne do wielu potraw. ;)
  17. Joanna Wojciechowski napisał(a):
    Zdecydowanie spróbuję wersji z burakiem, bo kocham wszystko, co buraczane. Muszę tylko poszukać makaronu razowego, bo mi się skończył
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      A u mnie ostatnio było buraczkowo. I wyszła zupa-krem z pieczonych buraków! http://dobrezielsko.pl/krem-z-pieczonych-burakow/
  18. Ania Ulanicka napisał(a):
    Pesto z jarmużu jeszcze nie jadłam! Pesto uwielbiam, jarmuż uwielbiam, więc to pesto to musi być coś wspaniałego! :D Dziękuję za inspirację, mam nadzieję, że wypróbuję przepis w jak najbliższym czasie. :>
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. :) Polecam wypróbować. :)
  19. Kinga Frelichowska napisał(a):
    Ale smakowity makaron z pesto. Ja także lubię razowy makaron - pycha i zdrowy!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Danie jest zdrowe i pożywne. Uwielbiam takie!
  20. Karolina napisał(a):
    Coś dla mnie :) Na pewno spróbuję. Już robiłam kiedyś podobną pastę z jarmużu, bazylii, czosnku i słonecznika. Makaron z takimi dodatkami zapowiada się ciekawie :)
  21. Madzia Rębowiecka napisał(a):
    Bardzo lubię takie dania :) Narobiłaś apetytu :)
  22. Asia napisał(a):
    Uwielbiam jarmuż, ale nigdy nie jadłam go w takiej formie. Postaram się wypróbować Twój przepis przy najbliższej okazji :)
  23. Zuzanna napisał(a):
    Lubię wszelkie wariacje na temat pesto, robiłam już z natki marchewki i z liści rzodkiewki, ale z jarmużu jeszcze nie próbowałam :).

Dodaj komentarz