Wegański krem orzechowy bardzo czekoladowy

Ostatnio ciągle myślę o czekoladzie i orzechach. Parę dni temu, przechadzając się po ryneczku między zielskiem, prawie wpadłam na worek dorodnych orzechów laskowych. I tak sobie pomyślałam, że dawno ich nie jadłam, a przecież są bardzo zdrowe i można wyczarować z nich cuda. A do tego to uspokajające łupanie orzechów i bawienie się łupinkami. Wzięłam kilogram. A co z nich zrobiłam? Ach, wspaniałe słodkości: wegański krem orzechowy, chlebek jaglano-owsiany z orzechami laskowymi i żurawiną, tartę z kremem z orzechów laskowych i tahiny, coś à la czekoladowe babeczki i czekoladową granolę. Spędziłam cudny dzień przy garach. 

Wegański krem orzechowy, czyli jak to zrobić własnoręcznie

Krem czekoladowo-orzechowy to chyba coś, czego przedstawiać nie trzeba. Obiekt westchnień nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Świetny do chleba, do naleśników, ciast i gofrów. Chowany w szafce i wyjadany po kryjomu prosto ze słoiczka. Domowy najlepszy – możemy odpowiednio modyfikować słodkość, dodać więcej lub mniej orzechów i wybrać, jakie wolimy – orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, migdały… Najlepiej wybierać zdrowe wersje kremu czekoladowego i to w różnych wariantach: daktella, cieciorella, czekotella, karobella, kokosotella, orzechotella. I dziś mi wyszła właśnie taka czeko-orzechotella. 100% wegański krem orzechowy, bardzo czekoladowy, z kokosową nutą. Idealny. Cudowny. Niebo w gębie. Podniebienna orgazmotella.

Jak zrobić wegański krem orzechowy?

Bardzo prosto, ale trzeba mieć dobry wytrzymały blender lub robot kuchenny, aby zmielić orzechy na gładko. Jeśli macie słaby sprzęt, to się zajedzie. Ja polecam mega wytrzymały robot kuchenny Magimix, który bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem, w końcu to klasyk i jakość. Jeśli blendera lub robota nie mamy albo jest zbyt słaby, aby sobie z orzechami poradzić, wegański krem orzechowy (czyli czeko-orzechotellę) można przygotować na bazie kupnego, ale wcale nie taniego, kremu z orzechów laskowych 100%. Do przygotowania kremu przyda się również piekarnik, w którym podprażymy orzechy laskowe.

Przepis na domowy wegański krem orzechowy

Proporcje podane na pół słoiczka po nierafinowanym oleju kokosowym (400 ml).

Czego nam potrzeba?

  • 150 g orzechów laskowych (opcjonalnie kupnego kremu z orzechów laskowych 100%)
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 50 ml syropu klonowego (lub daktylowego)
  • 50 ml nierafinowanego oleju kokosowego (lub musu kokosowego)
  • miąższ / ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii lub pół łyżeczki proszku waniliowego
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Najpierw łupiemy orzechy laskowe, chyba że mamy już takie gotowe rozłupane. Orzechy warto podprażyć w piekarniku, aby pięknie pachniały. Jednakże zdrowiej ich nie podprażać, ale dzięki podprażeniu wydobędą z siebie piękny aromat i będziemy mogli usunąć ciemną skórkę, która bywa gorzka w smaku. Wybór należy do Was. Jeśli wolimy podprażyć orzechy, to trzeba je rozłożyć na blaszce do pieczenia pokrytej papierem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 6-8 minut. Kolejno wykładamy blaszkę, zostawiamy orzechy, aby lekko przestygły, a następnie bierzemy lnianą lub bawełnianą ściereczkę, umieszczamy na środku orzechy, bierzemy końce do góry i pocieramy orzechy przez ściereczkę, aby zeskrobać skórkę.

Co dalej?

Tak przygotowane orzechy przesypujemy do kielicha blendera lub robota kuchennego. Dodajemy kakao, syrop klonowy, szczyptę soli, wanilię oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wegański krem orzechowy smakuje wybornie. Cudo. Blendowanie może potrwać parę minut, czasem trzeba będzie zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać więcej roztopionego oleju kokosowego lub syropu klonowego. Opcjonalnie można dodać trochę mleka roślinnego, najlepsze będzie to z orzechów laskowych lub domowe kokosowe. Jeśli masa będzie nadal zbita, to próbujcie z mlekiem. Czasem orzechy są za suche, czasem zbyt szybko coś dodamy, albo olej będzie zbyt ciepły, albo blender zbyt słaby. Nie zrażajcie się też po pierwszym razie. Ja próbowałam kilka razy i zajechałam stary blender, dopiero z Magimixem nie mam problemu i domowe kremy orzechowe robię bardzo często.

Do czego dodać krem orzechowy?

Wegański krem orzechowy zawiera olej kokosowy, więc nieco zastygnie po paru godzinach w temperaturze pokojowej. Można również wstawić go do lodówki, zastygnie szybciej. Tak przygotowany domowy wegański krem orzechowy dodajemy do naleśników, pancakesów, czy pieczywa. Świetnie będzie pasował do czekoladowych bułeczek orkiszowych, czy chleba bakaliowego. Smarowidło przechowujemy w lodówce, wytrzyma i dwa tygodnie. Jeśli dodacie do niego mleko roślinne, proponuję spożyć w ciągu kilku dni. Krem orzechowy dodałam również do granoli, podobnej do tej, którą robiłam parę miesięcy temu.

Prezent DIY

Wegański krem orzechowy to świetny prezent DIY dla każdego. Możecie zamknąć go w słoiczku, nakleić na niego spersonalizowaną etykietkę, podpisać, dla kogo jest prezent. Idealny drobiazg pod choinkę.

Przyjemności przy robieniu i konsumpcji kremu orzechowego… ❤
Małgosia

Spróbujcie innych pomysłów na wegańską czekoladę:

Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Do czego pasuje wegański krem orzechowy?

Bezglutenowe pancakes z konfiturą w wersji wegańskiej

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

94 Comments Add yours

  1. Justyna napisał(a):
    Jejku, jak to smakowicie wygląda! Jak będę miała wolną chwilę to od razu wypróbuję ten przepis! Pychotka! I piękne zdjęcie!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Warto wypróbować. To nie tylko pyszny krem orzechowy, ale także i zdrowy. :)
  2. Zosia napisał(a):
    Wygląda smakowicie! Przyznam szczerze, że gotowanie i pieczenie nie jest moją domeną ale jak pomyślę o tym jaką radość można sprawić domownikom / gościom i jak przystępnie opisałaś sposób przygotowania, to chyba się jednak przekonam do spędzenia chwili czasu w kuchni:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przekonaj się, bo naprawdę warto. :) Może polubisz takie spędzanie czasu i nie będziesz chciała wyjść. :)
  3. Natalia napisał(a):
    Bardzo apetycznie wygląda i zapewne jest pyszny :) Muszę kiedyś spróbować jak będę miała wenę twórczą do robienia takich "wynalazków" :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj, takie wynalazki są całkiem proste do zrobienia. Raz spróbujesz i będziesz chciała je robić częściej. :)
  4. Justyna napisał(a):
    Ja ostatnio po raz pierwszy robiłam masło z orzechów arachidowych. Wyszło pyszne! Teraz skorzystam z Twojego przepisu :) Zdjęcia wyglądają smakowicie!
  5. Zuzanna Kwiatkowska napisał(a):
    Nie kuś, bo próbuję nie przytyć jeszcze bardziej :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ależ wegański krem orzechowo-czekoladowy jest zdrowy! Przeważają tutaj orzechy laskowe, bogate w witaminy, składniki mineralne, białko oraz zdrowe tłuszcze. :)
  6. Marta napisał(a):
    Super wygląda, pewnie tak samo smakuje :-) Wpisuje się jak znalazł w mój sposób odżywiania :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cieszę się, że przepis Ci podpasował. :)
  7. Kasia Lorenc napisał(a):
    Bardzo ciekawy przepis. Z pewnością wypróbuję to u siebie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję, Kasiu. Krem orzechowy wart jest grzechu wypróbowania. ❤
  8. barbaradaszuta napisał(a):
    robię podobny, ale zamiast laskowych (mam alergię) daję pistacje i trochę więcej niż "szczypta" soli :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z pistacjami też będzie super. Szczypta mi akurat wystarczy, podkręci smak, ale oczywiście każdy ma swoje preferencje i może dowolnie dopasować ilość poszczególnych składników. :)
  9. Kamila napisał(a):
    Ładne zdjęcia! Namówiłaś mnie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Takie miałam niecne zamiary namówienia na tę cudowną zdrową słodycz. ❤
  10. Aneta Sławek Grenda napisał(a):
    Oj zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam takie smaki, a Twoja propozycja brzmi bardzo, bardzo smacznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo smacznie i zdrowo! Takie połączenia są najlepsze. :) Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. :)
  11. Marta napisał(a):
    Dawne nie miałam na coś takiej ochoty!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To akurat idealnie się składa. ;)
  12. Anna Fit napisał(a):
    Uwielbiam te Twoje przepisy. Wszystkie! A w Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa po prostu nie mogłam lepiej trafić ;) Nutella ostatnio "oberwała" czarnym PRem, więc takie patenty są bardzo w cenie. Ten przepis z pewnością wypróbuję, bo uwielbiam kremy z orzechami! <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że moje przepisy Ci pasują. Takie domowe kremy czekoladowego z orzechami są doskonałym zdrowym dodatkiem i urozmaiceniem śniadań oraz deserów. W odróżnieniu od tych kupnych, utwardzonych, przesłodzonych i sztucznie wygładzonych. Dobrze, że mamy wybór. :)
  13. Anna napisał(a):
    Kusisz! A ja obiecałam sobie, że na jakiś czas koniec z czekoladą. Spodnie mi się, wszystkie po kolei, wstąpiły. :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam wybrać zdrowe przepisy, dużo warzyw oraz błonnika. Ale troszkę kremu orzechowo-czekoladowego nie zaszkodzi - tutaj mamy dobre kalorie, a do tego dużo korzystnych dla zdrowia substancji. :)
  14. Marta napisał(a):
    Wow, zapowiada się tak bardzo kusząco i pysznie :)
  15. ewelina napisał(a):
    Bardzo smakowite :) chetnie spróbuje i wykonam w weekend :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z tym kremem orzechowo-czekoladowym na pewno będzie udany weekend. ❤
  16. martoszka96 napisał(a):
    wygląda przesmacznie *.*
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cieszę się bardzo, że domowy krem orzechowy przypadł Ci do gustu. :)
  17. Agnieszka napisał(a):
    Bardzo mi się podoba ten przepis. Szkoda tylko, że składniki są dość drogie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tanie nie są, to prawda. Ale myślę, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić. :)
  18. Alina Dobrawa napisał(a):
    Wygląda bardzo apetycznie :). Zapisuję sobie stronę do folderu i zrobimy w przyszłości :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Gorąco polecam. Krem wart jest wypróbowania. :)
  19. Grażyna napisał(a):
    Niesamowity przepis dobra robota ! Lecę do sklepu po składniki i robię.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. :)
  20. gosiabrzoska napisał(a):
    Zrobię i to, bo jedzonko z Twoich przepisów wychodzi super :) Myślę, że zamiast blendera wystarczy maszynka do mięsa (kiepska propozycja na wegańskim blogu, ale może ktoś ma chociażby do mielenia migdałów), ewentualnie przy większym nakładzie pracy tłuczek :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      U nas się mówi maszynka do ciecierzycy. ;) Używamy jej do zrobienia falafeli. ;) Taka maszynka jak najbardziej powinna wystarczyć. A tłuczek to dla znerwicowanych - ale można by było się wyżyć. ;)
  21. Ela napisał(a):
    Robie bardzo podobny, dodaje jeszcze awokado ☺
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, z awokado również wychodzą świetne kremy czekoladowe. :)
  22. Gosia napisał(a):
    Rewelacyjnie wygląda i opis zachęca - wyjdę z postu to zrobię bo teraz pokusą za dużą jest :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nie ukrywam, że krem jest kuszący... Ale gorąco polecam wypróbowanie przepisu. :)
  23. Agata napisał(a):
    Uwielbiam takie kremy :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Cieszę się, że przepis wkomponował się w Twoje preferencje smakowe. :)
  24. Beata Musiał napisał(a):
    Takie naleśniki pewnie są super. Lubię smak czekolady i wanilii.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Są przepyszne. Spróbuj, a się przekonasz... ;)
  25. Izabela Gmińska napisał(a):
    wygląda przepysznie. Widzę, że muszę tu wpadać częściej :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Serdecznie Cię zapraszam. Może dołączysz do grona fanów mojego profilu na Facebooku: https://www.facebook.com/dobrezielsko?
  26. Dagmara Rek napisał(a):
    Musi być pyszny, szkoda, że ja nie mogę orzechów jeść :(
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Taki typowo czekoladowy krem bez orzechów będzie również pyszny. Może zainteresuje Cię kokosowa czekolada: http://dobrezielsko.pl/weganska-czekolada-kokosowa. A na pocieszenie dodam, że ja nie mogę pić kawy, ale czasem sobie zaparzam i ją wącham... ;)
  27. Lidia napisał(a):
    Nie no... nie ma bata. Jadę do sklepu po składniki i robię. Moje Zaciechy oszaleją :)
  28. Ania napisał(a):
    No nie mogę - wygląda pysznie! Czy myślisz, że z innymi orzechami (np. włoskimi) krem też by się udał? Pozdrawiam!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, ale będzie już inny smak, inna konsystencja i aromat. Próbuj. :)
  29. Angelika napisał(a):
    orzechy i czekolada w postaci kremu, no czego chcieć więcej :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To prawda, cudowne połączenie. ❤
  30. Basia napisał(a):
    No i przeczytałąm to na głodniaka i teraz będzie mi się śnił po nocy. Czy myślisz, że zwykłym blenderem da się zmielić te orzechy? Spróbuję w weekend to zrobić :) Podzielę się tym wpisem na fb :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spróbuj poszatkować wcześniej orzechy albo użyć maszynki do mielenia lub tłuczka, jak wspomniała powyżej Gosia. Kiedyś miałam dostępny tylko blender ręczny i pamiętam, jak wzięłam folię spożywczą, włożyłam między nią kawałki orzechów i waliłam tłuczkiem. Nie jest to może ten sam efekt, ale na pewno się porządnie przy okazji można wyżyć. ;)
  31. Teresa M. Ebis napisał(a):
    Kobieto, jesteś moim bogiem! Nie żartuję. Ja jestem wręcz uzależniona od słodyczy, dobrych słodyczy. A ten krem jest prawdziwym arcydziełem sztuki kulinarnej. Muszę go zrobić. Muszę! No, w sumie, muszę, by go zjeść ;) A to, że go zjem nie ulega najmniejszej wątpliwości. Dzięki, już widzę, że będę miała zajęcie na sobotę :*
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. ❤ Baaardzo się cieszę, że lubisz dobre słodycze i że mój wegański przepis na krem orzechowo-czekoladowy Ci się spodobał. :) Zrób koniecznie. Udanego, orzechowego weekendu. ❤
  32. Kamila Olszewska napisał(a):
    mmm...az zglodnialam! super, musze wyprobowac :) aa...i bardzo ladne zdjecie na poczatku, takie artystyczne :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Warto wypróbować. Wegański krem orzechowy jest przepyszny!
  33. Dorota napisał(a):
    Wygląda rewelacyjnie! Mam wszystkie składniki, więc może się skuszę ;-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj, warto! Krem orzechowy jest przepyszny!
  34. Lidia napisał(a):
    Ale pysznie wygląda! Jeśli okaże się, że córka będzie mogła jeść kakao, to z pewnością spróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zamiast kakao zawsze można dodać karob. :)
  35. Klaudia napisał(a):
    Jak ja lubię takie rzeczy, słodko-słone - yummy! Uwielbiam takie przepisy i choć nie jestem weganką, to dość często sięgam po Wasze przepisy, podobnie jak z kuchni wegetariańskiej. Przepis zapisuję w zakładce i jak tylko będę miała kuchnię do dyspozycji będę działać :) Pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę, że sięgasz po zdrowe przepisy. :)
  36. Kamil napisał(a):
    Jeszcze nie miałem okazji próbować kremów orzechowych i czekoladowych home made. Wszystko kręci się wokół nutelli i innych badziew. Jedynie tęsknię za snickersem do smarowania. Absolutnie powalający to był smak :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak dla mnie za słodkie... Ale może wykombinuję coś podobnego. :)
  37. Bernardeta napisał(a):
    Twoje smakowe wariacje to bóstwo w kulinarnym świecie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak się cieszę, chociaż powiedziałabym "bez przesady"...❤
  38. Sylwia Guerrero napisał(a):
    Moja corka ostatnio chce wcinac tylko czekalde. Sprobuje zrobic ten krem dla niej, chociaz pewnie sama bede sie zajadac ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dobry pomysł! Zawsze to przemycenie lepszych kalorii w postaci czegoś, co uwielbiamy. :)
  39. Agata napisał(a):
    :O Jestem wniebowzięta!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ten krem to istne niebo w gębie, więc wcale Ci się nie dziwię. ;)
  40. Agata napisał(a):
    Wygląda mega apetycznie, będę musiała wypróbować ten przepis.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetnie, cieszę się bardzo, że przepis Ci podpasował. :)
  41. Uwielbiam orzechy laskowe - kolejna pozycja, którą wypróbuję, zresztą jak większość Twoich genialnych przepisów :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Bardzo mi miło. ❤
  42. Anna napisał(a):
    Muszę spróbować Twojego przepisu, bo ostatnio zjadłabym coś czekoladowego
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To ten przepis będzie idealny!
  43. Ewelina Panecka napisał(a):
    Wygląda niezwykle smakowicie:)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Smakuje również... smakowicie. ;)
  44. Karolina | Odnova napisał(a):
    Gośka nie powinnam czytać Twoich obłędnych przepisów po nocach, bo od razu głodna jestem. A tę czekoladę zrobię jeszcze jutro ❤️
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W ciągu dnia zrób, ale po nocy nic nie jedz, bądź dzielna! Trzymam za Ciebie kciuki. :)
  45. Jak zawsze smakowicie :) Zapisuję sobie w zakładkach :))
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj, warto zrobić ten pyszny krem orzechowy. :)
  46. Koturystka napisał(a):
    No nie, jestem tu pierwszy raz i już Cię nie lubię. No bo powiedz mi, dlaczego widzę taki (pyszny) przepis właśnie kiedy jestem na diecie? No dlaczego? Ech, nobody expects chocolate inquisition. :D Przepis ląduje w zakładce, na pewno do niego wrócę.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ależ tutaj są dobre kalorie! Łyżeczka nie zaszkodzi... ;)
  47. Jako facet od tekstów muszę zapytać: Czym różni się wegański krem orzechowy od niewegańskiego kremu orzechowego?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W niewegańskim może być dodatek mleka (tego nieroślinnego), najczęściej w proszku.
      1. Jednak człowiek naprawdę uczy się przez całe życie :) Dziękuję za wyjaśnienie :)
  48. Anna Krupa napisał(a):
    do tej pory robiłam wersję z dodatkiem mleka w proszku która wychodziła świetnie, ale muszę przetestować też twoją wersję... zamienię jedynie orzechy laskowe na nerkowce albo migdały, bo na laskowe jestem uczulona
  49. Maja napisał(a):
    U mnie obok chlebaka stoją zawsze 2 słoiczki: jeden ze 100% masłem orzechowym a drugi z pastą tahini. Dołożę i 3 słoiczek z Twoją czekoladopodobną pastą dla łasuchów;)

Dodaj komentarz