bezglutenowa wegańska czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Jako że wieczory coraz chłodniejsze, coraz częściej wyciągam przyprawy korzenne i robię własne rozgrzewające mieszanki. Dodaję do ciasteczek, ciast i pierniczków. Nie da się ukryć – zbliża się jesień. I jeszcze trochę, a skończą się śliwki. I oto rozgrzewam się dziś czymś łączącym typowo jesiennym – to czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi. Idealna na każdą porę dnia. ❤

Czekośliwka z orzechami, czyli zdrowy krem czekoladowy

Czekośliwka to po prostu czekoladowe powidła śliwkowe. Najlepsze domowe z dodatkiem kakao lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Do tego garść orzechów laskowych lub włoskich. Idealna słodycz dla wszystkich, którzy uwielbiają kremy czekoladowe i orzechowe. Tylko w zdrowej wersji. Moja czekośliwka z orzechami ma jeszcze nutę korzenną – świetnie rozgrzewa w te jesienne wieczory dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej (przepis). Uwielbiam zanurzać w słoiczku łyżeczkę… Czekośliwka z orzechami laskowymi jest jeszcze pyszniejsza i oczywiście zdrowsza niż popularne niezdrowe kremy czekoladowe i (pseudo)orzechowe. Istnieją zdrowe alternatywy, jak na przykład 100% masła orzechowe, masła orzechowe z dodatkiem kakao, tahini z dodatkiem karobu albo właśnie takie domowe czekośliwki…

Jak zrobić czekośliwkę z orzechami?

Czekośliwkę z orzechami zaczęłam od zrobienia powideł śliwkowych, potem podprażyłam w piekarniku orzechy laskowe, zblendowałam je na masło w blenderze wolnoobrotowym, do masła orzechowego dodałam powidła, daktyle, surowe kakao oraz domową przyprawę korzenną (w opcji podstawowej wystarczą goździki oraz cynamon cejloński). Jeśli nie mam pod ręką powideł, biorę garść suszonych śliwek bez pestek oczywiście (i bez konserwantów). Czekośliwka z orzechami nie ma w sobie rafinowanego cukru. Dodałam do niej świeże daktyle. Oprócz daktyli do czekośliwki pasują również gęste, lejące się słodzidła, jak np. syrop klonowy i daktylowy, oraz miód, jeżeli go uwzględniasz w swojej diecie. Do czekośliwki można dodać również inne słodzidła, np. cukier kokosowy. Nie polecam natomiast niskokalorycznych słodzików, gdyż nie zagęszczą śliwkowego kremu czekoladowego, ale jeśli dążycie do obniżenia kaloryczności, wybierzcie np. erytrol. Czekośliwka z orzechami to po prostu cudo. Nic dodać, nic ująć. ❤

Czekośliwka na różne sposoby

Nie byłabym sobą, gdybym nie powiedziała Ci, że czekośliwkę możesz zrobić na różne sposoby – np. taką mniej powidłową, a bardziej przypominającą mus, ze śliwek krótko podsmażanych. Zrób po prostu tak, jak lubisz!

Przepis na czekośliwkę z orzechami i przyprawami korzennymi

Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiczki po 200 ml, ale pewnie w trakcie też podjadałam, czego nie pamiętam…

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek /400 g gotowych domowych powideł śliwkowych / 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g kakao (najlepiej surowego) / 100 g karobu
  • 50 g orzechów laskowych lub gotowego masła laskowego
  • 4 daktyle (najlepiej świeże, suszone należy wcześniej pomoczyć przez parę minut)
  • 1 łyżka syropu daktylowego / klonowego / miodu
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis tutaj)
  • opcjonalnie: 1 łyżka musu kokosowego (przepis tutaj)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Najpierw przygotowuję powidła – śliwki myję, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Przerzucam je do rondelka i dodaję syrop daktylowy. Można oczywiście zrobić tradycyjnie i dodać cukier, ja jednak postawiłam na daktyle, które są zdrowsze, a dodatkowo czekośliwkę zagęszczają, dodają ciemnego, głębokiego koloru oraz słodyczy.

2. Rondelek ze śliwkami oraz daktylami stawiam na mały ogień i duszę, aż śliwki puszczą trochę soku. Jeśli na początku będzie mało soku, trzeba dolać kilka łyżek wody, żeby śliwki się nie przypaliły.

3. Śliwki duszę przez około godzinę, następnie odstawiam i po przestygnięciu podgrzewam je jeszcze raz.

4. Orzechy laskowe łupię, następnie wykładam na blachę do pieczenia pokrytą papierem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni na 5-10 minut, aż orzechy się lekko zarumienią. Możne je również podprażyć przez chwilę na patelni. Jeśli masz masło z orzechów laskowych, pomiń ten krok.

5. Po krótkim przestygnięciu orzechy wrzucam do robota kuchennego lub blendera i blenduję na papkę lub nawet na masło. Do papki z orzechów dodaję powidła, kakao, daktyle, domową przyprawę korzenną, szczyptę soli i wszystko blenduję na krem orzechowo-czekoladowo-śliwkowy, czyli czekośliwkę z orzechami. Opcjonalnie można dodać łyżkę musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego.

A Ty jak robisz czekośliwkę?
Małgosia

4 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańska gorąca czekolada z orzechami
Wegańska gorąca czekolada z orzechami

Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni i wieczory niż wegańska gorąca czekolada z orzechami? Taka bardzo rozgrzewająca,...

Zamknij