bezglutenowa wegańska czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Jako że wieczory coraz chłodniejsze, coraz częściej wyciągam przyprawy korzenne i robię własne rozgrzewające mieszanki. Dodaję do ciasteczek, ciast i pierniczków. Nie da się ukryć – zbliża się jesień. I jeszcze trochę, a skończą się śliwki. I oto rozgrzewam się dziś czymś łączącym typowo jesiennym – to czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi. Idealna na każdą porę dnia. ❤

Czekośliwka z orzechami, czyli zdrowy krem czekoladowy

Czekośliwka to po prostu czekoladowe powidła śliwkowe. Najlepsze domowe z dodatkiem kakao lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Do tego garść orzechów laskowych lub włoskich. Idealna słodycz dla wszystkich, którzy uwielbiają kremy czekoladowe i orzechowe. Tylko w zdrowej wersji. Moja czekośliwka z orzechami ma jeszcze nutę korzenną – świetnie rozgrzewa w te jesienne wieczory dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej (przepis). Uwielbiam zanurzać w słoiczku łyżeczkę… Czekośliwka z orzechami laskowymi jest jeszcze pyszniejsza i oczywiście zdrowsza niż popularne niezdrowe kremy czekoladowe i (pseudo)orzechowe. Istnieją zdrowe alternatywy, jak na przykład 100% masła orzechowe, masła orzechowe z dodatkiem kakao, tahini z dodatkiem karobu albo właśnie takie domowe czekośliwki…

Jak zrobić czekośliwkę z orzechami?

Czekośliwkę z orzechami zaczęłam od zrobienia powideł śliwkowych, potem podprażyłam w piekarniku orzechy laskowe, zblendowałam je na masło w blenderze wolnoobrotowym (używam blendera wysokoobrotowego Ronic Zyle), do masła orzechowego dodałam powidła, daktyle, surowe kakao oraz domową przyprawę korzenną (w opcji podstawowej wystarczą goździki oraz cynamon cejloński). Jeśli nie mam pod ręką powideł, biorę garść suszonych śliwek bez pestek oczywiście (i bez konserwantów). Czekośliwka z orzechami nie ma w sobie rafinowanego cukru. Dodałam do niej świeże daktyle. Oprócz daktyli do czekośliwki pasują również gęste, lejące się słodzidła, jak np. syrop klonowy i daktylowy, oraz miód, jeżeli go uwzględniasz w swojej diecie. Do czekośliwki można dodać również inne słodzidła, np. cukier kokosowy. Nie polecam natomiast niskokalorycznych słodzików, gdyż nie zagęszczą śliwkowego kremu czekoladowego, ale jeśli dążycie do obniżenia kaloryczności, wybierzcie np. erytrol. Czekośliwka z orzechami to po prostu cudo. Nic dodać, nic ująć. ❤

Przepis na czekośliwkę z orzechami i przyprawami korzennymi

Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiczki po 200 ml, ale pewnie w trakcie też podjadałam, czego nie pamiętam…

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek /400 g gotowych domowych powideł śliwkowych / 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g kakao (najlepiej surowego) / 100 g karobu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 daktyle (najlepiej świeże, suszone należy wcześniej pomoczyć przez parę minut)
  • 1 łyżka syropu daktylowego / klonowego / miodu
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis tutaj)
  • opcjonalnie: 1 łyżka musu kokosowego (przepis tutaj)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Najpierw przygotowuję ze śliwek powidła – śliwki myję, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Przerzucam je do rondelka i dodaję syrop daktylowy. Można oczywiście zrobić tradycyjnie i dodać cukier, ja jednak postawiłam na daktyle, które są zdrowsze, a dodatkowo czekośliwkę zagęszczają, dodają ciemnego, głębokiego koloru oraz słodyczy. Rondelek ze śliwkami oraz daktylami stawiam na mały ogień i duszę, aż śliwki puszczą trochę wody. Jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać kilka łyżek wody, żeby śliwki się nie przypaliły. Śliwki duszę przez około 10 minut, następnie odstawiam i po przestygnięciu podgrzewam je jeszcze raz. Orzechy laskowe łupię, następnie wykładam na blachę do pieczenia pokrytą papierem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 5-10 minut, aż orzechy się lekko zarumienią. Następnie wrzucam je do robota kuchennego lub blendera i blenduję na masło. Nie musi być bardzo dokładnie zblendowane – wystarczy nawet „mąka” z orzechów – i tak wszystko razem się połączy ze śliwkami. Do papki z orzechów dodaję powidła, kakao, daktyle, domową przyprawę korzenną, szczyptę soli i wszystko blenduję na krem orzechowo-czekoladowo-śliwkowy, czyli czekośliwkę z orzechami. Opcjonalnie można dodać łyżkę musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego.

Czekośliwka do brownie

Tak jakoś ostatnio chodziło za mną brownie… I tak trzymając słoiczek czekośliwki, stwierdziłam, że dodam je do brownie. Wyszło przepyszne! Chcesz przepis?

Pyszności!
Małgosia

4 komentarze

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Gorąca rozgrzewająca czekolada
Gorąca rozgrzewająca czekolada z eliksirem CHIAS

Jesienią nic tak nie rozgrzewa jak kubek gorącej czekolady. Uwielbiam umilać sobie w ten sposób wieczory z dobrą książką lub...

Zamknij