Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Jako że wieczory coraz chłodniejsze, coraz częściej wyciągam przyprawy korzenne i robię własne rozgrzewające mieszanki. Dodaję do ciasteczek, ciast i pierniczków, które powoli już zaczynam robić. Nie da się ukryć – zbliżają się święta. I kończą śliwki. I oto rozgrzewam się dziś czymś łączącym jesień z zimą – to czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi. Idealna na każdą porę dnia. ❤

Czekośliwka z orzechami, czyli zdrowy krem czekoladowy

Czekośliwka to po prostu czekoladowe powidła śliwkowe. Najlepsze domowe z dodatkiem kakao lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Do tego garść orzechów laskowych lub włoskich. Idealna słodycz dla wszystkich, którzy uwielbiają kremy czekoladowe i orzechowe. Tylko w zdrowej wersji. Moja czekośliwka z orzechami ma jeszcze nutę korzenną – świetnie rozgrzewa w te jesienne wieczory dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej (przepis). Uwielbiam zanurzać w słoiczku łyżeczkę… Czekośliwka z orzechami laskowymi jest jeszcze pyszniejsza i oczywiście zdrowsza niż popularne niezdrowe kremy czekoladowe i orzechowe. Istnieją zdrowe alternatywy, jak na przykład masła orzechowe Primavika albo właśnie takie domowe czekośliwki…

Jak zrobić czekośliwkę z orzechami?

Czekośliwkę z orzechami zaczęłam od zrobienia powideł śliwkowych, potem podprażyłam w piekarniku orzechy laskowe, zblendowałam je na masło w blenderze wolnoobrotowym (używam blendera wysokoobrotowego Ronic Zyle), do masła orzechowego dodałam powidła, daktyle, surowe kakao oraz domową przyprawę korzenną (w opcji podstawowej wystarczą goździki oraz cynamon cejloński). Jeśli nie mamy powideł, możemy użyć suszonych śliwek bez pestek oczywiście (i bez konserwantów). Czekośliwka z orzechami nie ma w sobie rafinowanego cukru. Dodałam do niej świeże daktyle. Oprócz daktyli do czekośliwki pasują również gęste, lejące się słodzidła, jak np. syrop klonowy i daktylowy, oraz miód, jeżeli jadacie. Można dodać również inne słodzidła, np. cukier SugaVida, czy cukier kokosowy. Nie polecam natomiast niskokalorycznych słodzików, gdyż nie zagęszczą śliwkowego kremu czekoladowego, ale jeśli dążycie do obniżenia kaloryczności, wybierzcie np. erytrol. Czekośliwka z orzechami to po prostu cudo. Nic dodać, nic ująć. ❤

Przepis na czekośliwkę z orzechami i przyprawami korzennymi

Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiczki 200 ml, ale pewnie w trakcie też podjadałam, czego nie pamiętam…

Czego nam potrzeba?

  • 500 g śliwek węgierek lub 400 g domowych powideł śliwkowych lub 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g kakao (najlepiej surowego) lub karob
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 daktyle (najlepiej świeże, suszone należy wcześniej parę minut pomoczyć)
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj)
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

Jak to zrobić?

Przygotowujemy powidła – śliwki myjemy, wypestkowujemy i kroimy na małe kawałki. Przerzucamy do rondelka i dodajemy syrop daktylowy. Można oczywiście zrobić tradycyjnie i dodać cukier, ja jednak postawiłam na daktyle, które są zdrowsze, a dodatkowo czekośliwkę zagęszczają, dodają ciemnego, głębokiego koloru oraz słodyczy. Następnie stawiamy rondelek na mały ogień i dusimy śliwki. Jeśli zauważycie, że puściły mało wody, to trzeba jej trochę dolać, żeby się nie przypaliły. Śliwki dusimy przez około 20 minut. Ja robię to z reguły dwa razy. Po przestygnięciu podgrzewam je jeszcze raz. Orzechy laskowe łupiemy, następnie wykładamy na blachę do pieczenia pokrytą papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 5-10 minut aż orzechy się lekko zarumienią. Następnie wrzucamy je do blendera wysokoobrotowego i blendujemy na masło. Nie musi być bardzo dokładnie zblendowane – dobieramy konsystencję, na jakiej nam zależy. Do papki z orzechów dodajemy powidła, kakao, daktyle, domową przyprawę korzenną i wszystko blendujemy na krem orzechowo-czekoladowo-śliwkowy, czyli czekośliwkę z orzechami. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę oleju kokosowego.

korzenna czekośliwka z orzechami bezglutenowa wegańska

Kod rabatowy na zakup blendera Ronic Zyle

Czekośliwkę z orzechami zblendowałam w blenderze wysokoobrotowym Ronic Zyle, który bez problemu radzi sobie z masłami orzechowymi i właśnie takiego blendera potrzebowałam w mojej kuchni. Blender moc to 1500 W i pracuje w trybie aż 30 000 obrotów/min. Używam go praktycznie codziennie i bardzo go Wam polecam. Długo szukałam takiego sprzętu, który da ze mną radę. Blender Ronic Zyle będzie moim nieodłącznym pomocnikiem w świątecznych przygotowaniach i myślę, że przyda się również i Wam! Dlatego też razem z marką Ronic przygotowaliśmy dla Was kod rabatowy, dzięki któremu zyskujecie aż 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystkie produkty (oprócz urządzeń z linii Magimix) w tym sklepie. Wystarczy przy zamówieniu podać kod: DobreZielsko200. Dajcie koniecznie znać, czy macie już blender Ronic Zyle i co w nim przygotowujecie.

Tak jakoś ostatnio chodziło za mną brownie… I zrobiłam je z czekośliwką. Chcecie przepis?
Małgosia

Przepis na domową przyprawę korzenną:

Domowa przyprawa piernikowa

Wypróbuj inne rozgrzewające przepisy na wegańskie słodkości:

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

3 myśli na temat „Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Dodaj komentarz