Wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami

Korzenne wegańskie ciasto marchewkowe upiekłam z marchewek i orzechów włoskich zebranych w jesiennym ogrodzie u znajomych na Pogórzu Sudeckim. Rozkoszuję się ciszą i skarbami jesieni. Było leżenie na zielsku, zbieranie orzechów i owoców… Pięknie wyglądają dojrzałe, soczyste, czerwone jabłka oplecione promieniami słońca… Ze świeżo wyrwanej marchewki i zebranych orzechów powstało takie oto pyszne ciasto z chrupiącymi orzechami i mocno goździkowo-cynamonowym akcentem. 

Wegańskie ciasto marchewkowe glutenowe i bezglutenowe

Ciasto marchewkowe z orzechami i przyprawami korzennymi to gluten-full, ale taki dobry gluten orkiszowy, zupełnie inny niż ten w pszenicy zwyczajnej. W wersji bezglutenowej można użyć tylko mąki owsianej, ale ciasto będzie mniej pulchne.

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami

Czego nam potrzeba?

  • półtorej szklanki zblendowanej lub startej marchewki
  • szklanka mąki orkiszowej razowej
  • szklanka mąki owsianej
  • kilkanaście orzechów włoskich
  • jeden duży bardzo dojrzały banan
  • 4 daktyle świeże lub suszone
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj), w wersji podstawowej cynamon oraz goździki
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • do udekorowania orzechy włoskie oraz suszone owoce

Jak to zrobić?

Marchewkę ścieramy na małych oczkach (ja ścieram warzywa w robocie kuchennym Magimix) lub wrzucamy pokrojoną i blendujemy. Bierzemy miskę, wrzucamy mąkę, olej, startą marchewkę, rozgniecionego banana, daktyle (suszone wcześniej trzeba namoczyć), sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz sodę. Jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto, to opcjonalnie dodajemy jeszcze inny (zdrowy!) słodzik – ilość zależy od naszych preferencji. Najlepiej użyć blendera lub robota kuchennego i wszystkie składniki wymieszać w ten sposób. Za mnie miesza Magimix. Ciasto ma być dość gęste, jeśli potrzeba, można dodać więcej oleju lub odrobinę wody. Do wyblendowanego ciasta dorzucamy rozdrobnione orzechy włoskie. Orzechy można rozdrobnić również w Magimixie. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę, dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Pieczemy w opcji termoobiegu w 170 stopniach przez 45 minut. Przy opcji góra-dół temperaturę trzeba zwiększyć. Można także na 10 minut ustawić temperaturę 190 stopni, a potem ją zmniejszyć, wtedy ciasto lepiej wyrośnie.

Jak przemycić marchewkę?

Ciasto marchewkowe jest pyszne, korzenne i orzechowe. Typowo jesienne i świąteczne, zarówno w smaku, jak i w kolorach. I o ile nie przepadam za marchewką, w ogóle jej tu nie czuć… Można więc przemycać to zdrowe warzywo w takiej słodkiej postaci… Warto wypróbować wegańskie korzenne ciasto marchewkowe, robi się je szybko, jest rozgrzewające, pachnące i słodko-orzechowe. Naprawdę warte uwagi. Tak już sobie myślę, że kolejną kombinację spróbuję zrobić w wersji czekoladowej, jak to brownie z burakiem w środku. 🙂

Udanych świątecznych wypieków,
Małgosia

Przepis na domową przyprawę korzenną:

Domowa przyprawa piernikowa

Wypróbuj inne rozgrzewające przepisy na wegańskie słodkości:

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

55 Comments Add yours

  1. Natalia napisał(a):
    Uwielbiam takie ciasta! Pyszne jest też z cukinia :3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z burakiem również... ;) Jak to można przemycić zdrową treść w słodkiej formie. :)
  2. Anna Szybiak Głowaty napisał(a):
    Chyba zaraz jutro zrobię...
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Banalnie szybkie, banalnie proste i cudownie pyszne.
  3. Ala Res napisał(a):
    Ciasto marchewkowe = ciasto idealne. Uwielbiam :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To prawda, ciasto jest pyszne, a nuta korzenno-orzechowa dodaje mu jeszcze więcej smaczku... ;)
  4. Dominika napisał(a):
    Wygląda przepysznie <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! To takie typowo jesienne ciasto. Polecam wypróbować. :)
  5. Patrycja Janicka napisał(a):
    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Dziękuję za przepis :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również! A dziś była wersja czekoladowa... Nie mogłam się powstrzymać. ;)
  6. Ela Kłosowska napisał(a):
    Ciasto marchewkowe jest przepyszne. Może kiedyś spróbuję wykonać tą wersję, tym bardziej, że orzechów będzie u mnie dostatek, trzeba tylko się w sobie zebrać i je wszystkie pozbierać.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zbieranie orzechów to świetna gimnastyka!
  7. Justyna napisał(a):
    Z marchewką zawsze :) :) :) Latem ze względu na sezon na szpinak królują u mnie zielone ciasta, ale najwyższa pora znowu się przestawić na dyniowo-marchwiowe wersje słodkości :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      U mnie jest podobnie - kolory w kuchni dopasowuję odpowiednio do pory roku. :)
  8. Weronika Dębowska napisał(a):
    Wygląda zachęcająco :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak zachęcająco, że już zrobiła się wersja czekoladowa. ;)
  9. AGNIESZKA WILK napisał(a):
    Świetny przepis, a jaki piękny talerz!!! :) typowo jesienne ciasto, bardzo lubię takie połączenia :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Talerz piękny, to prawda - ceramika bolesławiecka. :)
  10. Meg napisał(a):
    Super przepis! Dobrze, że idzie zima, będę mieć więcej czasu na pieczenie i wypróbowanie. :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Im bliżej zimy, tym proponuję to ciasto w wersji jeszcze bardziej korzennej. ;)
  11. Katarzyna napisał(a):
    Mmmm, wspaniale zapowiadający się przepis :) Z chęcią wykorzystam u siebie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Polecam wypróbować. :)
  12. Sylwia W. napisał(a):
    Uwielbiam takie wypieki w zdrowszej wersji. A te marchewkowe z pewnością jest pyszne :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jest pyszne i zdrowe. Warto wypróbować. :)
  13. Ania napisał(a):
    Wygląda świetnie! Chętnie wypróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. Smacznego!
  14. Wojtek napisał(a):
    Lubię ciasto marchewkowe, ale jeszcze nie próbowałem go w wersji takiej, jakiej proponujesz. Czas ją wypróbować. ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, zupełnie nie czuć marchewki. ;)
  15. Renata napisał(a):
    pyszne ciacho.... zazdroszczę miejsca odpoczynku ☺
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :)
  16. gosia napisał(a):
    Nie wiem co jest bardziej apetyczne: Twoje przepisy czy zdjęcia :) Wypróbuję w weekend. Wszystko mam w domu!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przepisy działają na wyobraźnię, a zdjęcia wzmagają apetyt. ;)
  17. Sylwia M. napisał(a):
    Brzmi naprawdę pysznie - spróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, ciasto jest pyszne!
  18. Uwielbiam ciasto marchewkowe:))) mniam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Jak widać, ja również!
  19. Iza napisał(a):
    Nie wiem dlaczego ale nie znosze ciasta marchewkowego :D Cos nie przechodzi mi przez gardlo ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zupełnie nie czuć w nim marchewki...
  20. Antonina napisał(a):
    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Najbardziej smakuje mi właśnie jesienią i zimą, fajnie rozgrzewa przez ten cynamon :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      A do tego jeszcze goździki i mamy pyszny klimat. :)
  21. Julia napisał(a):
    wygląda bosko!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! A jak bosko smakuje... Warto spróbować. :)
  22. Kasia napisał(a):
    Lubię takie jesienne, warzywno korzenne ciasta
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również. W kolejce czeka ciasto dyniowe. :)
  23. gosia napisał(a):
    Zrobiłam i jest przepyszne! Na pewno wypróbuję więcej Twoich przepisów :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. :)
  24. Monia napisał(a):
    Piekłam podobne w sobotę - też z orzechami i przyprawami korzennymi, tylko zamiast banana ananas. Uwielbiam marchewkowe ciacho, także w wersji muffinkowej
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Z ananasem jeszcze nie kombinowałam żadnego ciasta. Spróbuję! Dzięki Monia za inspirację!
  25. Gosia napisał(a):
    Muszę wypróbować Twój przepis, zdjęcia są mega.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Polecam to ciasto, proste i pyszne!
  26. Iwona Siekierska napisał(a):
    Wygląda nieźle:) Z pewnością spróbuję :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, jest naprawdę pyszne i bardzo jesienne. :)
  27. Agata Kreft Ciesielska napisał(a):
    Teraz jest dobry czas na takie korzenne ciasta. Takimi pachnie dla mnie jesień i grudzień :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Mi również, dlatego o tej porze roku przyprawy korzenne u mnie mają wysoką pozycję kulinarną i nie tylko! Naturalne olejki eteryczne, np. cynamonowy również. :)
  28. Joanna napisał(a):
    Nigdy nie próbowałam robić ciasta marchewkowego, ale widzę że muszę zmienić swoje nastawienie :) Wygląda pysznie :)

Dodaj komentarz