Wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami

korzenne wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami

Korzenne wegańskie ciasto marchewkowe upiekłam z marchewek i orzechów włoskich zebranych w jesiennym ogrodzie u znajomych na Pogórzu Sudeckim. Rozkoszuję się ciszą i skarbami jesieni. Było leżenie na zielsku, zbieranie orzechów i owoców… Pięknie wyglądają dojrzałe, soczyste, czerwone jabłka oplecione promieniami słońca… Ze świeżo wyrwanej marchewki i zebranych orzechów powstało takie oto pyszne ciasto z chrupiącymi orzechami i mocno goździkowo-cynamonowym akcentem. 

Wegańskie ciasto marchewkowe glutenowe i bezglutenowe

Ciasto marchewkowe z orzechami i przyprawami korzennymi to gluten-full, ale taki dobry gluten orkiszowy, zupełnie inny niż ten w pszenicy zwyczajnej. W wersji bezglutenowej można użyć tylko mąki owsianej, ale ciasto będzie mniej pulchne.

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami

Czego nam potrzeba?

  • półtorej szklanki zblendowanej lub startej marchewki
  • szklanka mąki orkiszowej razowej
  • szklanka mąki owsianej
  • kilkanaście orzechów włoskich
  • jeden duży bardzo dojrzały banan
  • 4 daktyle świeże lub suszone
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis ➡ tutaj), w wersji podstawowej cynamon oraz goździki
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • do udekorowania orzechy włoskie oraz suszone owoce

Jak to zrobić?

Marchewkę ścieramy na małych oczkach (ja ścieram warzywa w robocie kuchennym Magimix) lub wrzucamy pokrojoną i blendujemy. Bierzemy miskę, wrzucamy mąkę, olej, startą marchewkę, rozgniecionego banana, daktyle (suszone wcześniej trzeba namoczyć), sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz sodę. Jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto, to opcjonalnie dodajemy jeszcze inny (zdrowy!) słodzik – ilość zależy od naszych preferencji. Najlepiej użyć blendera lub robota kuchennego i wszystkie składniki wymieszać w ten sposób. Za mnie miesza Magimix. Ciasto ma być dość gęste, jeśli potrzeba, można dodać więcej oleju lub odrobinę wody. Do wyblendowanego ciasta dorzucamy rozdrobnione orzechy włoskie. Orzechy można rozdrobnić również w Magimixie. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę, dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Pieczemy w opcji termoobiegu w 170 stopniach przez 45 minut. Przy opcji góra-dół temperaturę trzeba zwiększyć. Można także na 10 minut ustawić temperaturę 190 stopni, a potem ją zmniejszyć, wtedy ciasto lepiej wyrośnie.

Jak przemycić marchewkę?

Ciasto marchewkowe jest pyszne, korzenne i orzechowe. Typowo jesienne i świąteczne, zarówno w smaku, jak i w kolorach. I o ile nie przepadam za marchewką, w ogóle jej tu nie czuć… Można więc przemycać to zdrowe warzywo w takiej słodkiej postaci… Warto wypróbować wegańskie korzenne ciasto marchewkowe, robi się je szybko, jest rozgrzewające, pachnące i słodko-orzechowe. Naprawdę warte uwagi. Tak już sobie myślę, że kolejną kombinację spróbuję zrobić w wersji czekoladowej, jak to brownie z burakiem w środku. 🙂

Udanych świątecznych wypieków,
Małgosia

Przepis na domową przyprawę korzenną:

Domowa przyprawa piernikowa

Wypróbuj inne rozgrzewające przepisy na wegańskie słodkości:

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

55 Replies to “Wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami”

  1. Uwielbiam takie ciasta! Pyszne jest też z cukinia :3
    1. Z burakiem również... ;) Jak to można przemycić zdrową treść w słodkiej formie. :)
  2. Chyba zaraz jutro zrobię...
    1. Banalnie szybkie, banalnie proste i cudownie pyszne.
  3. Ciasto marchewkowe = ciasto idealne. Uwielbiam :)
    1. To prawda, ciasto jest pyszne, a nuta korzenno-orzechowa dodaje mu jeszcze więcej smaczku... ;)
  4. Wygląda przepysznie <3
    1. Dziękuję! To takie typowo jesienne ciasto. Polecam wypróbować. :)
  5. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Dziękuję za przepis :)
    1. Ja również! A dziś była wersja czekoladowa... Nie mogłam się powstrzymać. ;)
  6. Ciasto marchewkowe jest przepyszne. Może kiedyś spróbuję wykonać tą wersję, tym bardziej, że orzechów będzie u mnie dostatek, trzeba tylko się w sobie zebrać i je wszystkie pozbierać.
    1. Zbieranie orzechów to świetna gimnastyka!
  7. Z marchewką zawsze :) :) :) Latem ze względu na sezon na szpinak królują u mnie zielone ciasta, ale najwyższa pora znowu się przestawić na dyniowo-marchwiowe wersje słodkości :)
    1. U mnie jest podobnie - kolory w kuchni dopasowuję odpowiednio do pory roku. :)
    1. Tak zachęcająco, że już zrobiła się wersja czekoladowa. ;)
  8. Świetny przepis, a jaki piękny talerz!!! :) typowo jesienne ciasto, bardzo lubię takie połączenia :)
    1. Dziękuję! Talerz piękny, to prawda - ceramika bolesławiecka. :)
  9. Super przepis! Dobrze, że idzie zima, będę mieć więcej czasu na pieczenie i wypróbowanie. :)
    1. Im bliżej zimy, tym proponuję to ciasto w wersji jeszcze bardziej korzennej. ;)
  10. Mmmm, wspaniale zapowiadający się przepis :) Z chęcią wykorzystam u siebie :)
    1. Dziękuję! Polecam wypróbować. :)
  11. Uwielbiam takie wypieki w zdrowszej wersji. A te marchewkowe z pewnością jest pyszne :)
    1. Jest pyszne i zdrowe. Warto wypróbować. :)
  12. Wygląda świetnie! Chętnie wypróbuję :)
    1. Bardzo się cieszę. Smacznego!
  13. Lubię ciasto marchewkowe, ale jeszcze nie próbowałem go w wersji takiej, jakiej proponujesz. Czas ją wypróbować. ;)
    1. Polecam, zupełnie nie czuć marchewki. ;)
  14. pyszne ciacho.... zazdroszczę miejsca odpoczynku ☺
    1. Dziękuję. :)
  15. Nie wiem co jest bardziej apetyczne: Twoje przepisy czy zdjęcia :) Wypróbuję w weekend. Wszystko mam w domu!
    1. Przepisy działają na wyobraźnię, a zdjęcia wzmagają apetyt. ;)
  16. Brzmi naprawdę pysznie - spróbuję :)
    1. Polecam, ciasto jest pyszne!
  17. Uwielbiam ciasto marchewkowe:))) mniam
    1. Jak widać, ja również!
  18. Nie wiem dlaczego ale nie znosze ciasta marchewkowego :D Cos nie przechodzi mi przez gardlo ;)
    1. Zupełnie nie czuć w nim marchewki...
  19. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Najbardziej smakuje mi właśnie jesienią i zimą, fajnie rozgrzewa przez ten cynamon :)
    1. A do tego jeszcze goździki i mamy pyszny klimat. :)
    1. Dziękuję! A jak bosko smakuje... Warto spróbować. :)
  20. Lubię takie jesienne, warzywno korzenne ciasta
    1. Ja również. W kolejce czeka ciasto dyniowe. :)
  21. Zrobiłam i jest przepyszne! Na pewno wypróbuję więcej Twoich przepisów :)
    1. Bardzo się cieszę. :)
  22. Piekłam podobne w sobotę - też z orzechami i przyprawami korzennymi, tylko zamiast banana ananas. Uwielbiam marchewkowe ciacho, także w wersji muffinkowej
    1. Z ananasem jeszcze nie kombinowałam żadnego ciasta. Spróbuję! Dzięki Monia za inspirację!
  23. Muszę wypróbować Twój przepis, zdjęcia są mega.
    1. Dziękuję! Polecam to ciasto, proste i pyszne!
  24. Wygląda nieźle:) Z pewnością spróbuję :)
    1. Polecam, jest naprawdę pyszne i bardzo jesienne. :)
  25. Teraz jest dobry czas na takie korzenne ciasta. Takimi pachnie dla mnie jesień i grudzień :)
    1. Mi również, dlatego o tej porze roku przyprawy korzenne u mnie mają wysoką pozycję kulinarną i nie tylko! Naturalne olejki eteryczne, np. cynamonowy również. :)
  26. Nigdy nie próbowałam robić ciasta marchewkowego, ale widzę że muszę zmienić swoje nastawienie :) Wygląda pysznie :)

Dodaj komentarz