Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem, wegańskie bezglutenowe

Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

W zeszłym tygodniu dostałam od znajomych ze wsi parę kilogramów topinambura (w papierowej dużej torbie!). Eko, ledwo wykopane. Pyszne! Jako, że topinambur jest pierdogenny i zbyt duża konsumpcja tychże zdrowych bulw potrafi sprawić, że drzwi od toalety przeżywają drastyczny wzrost cykli zamykania i otwierania, postanowiłam odpowiednio dawkować dodatek topinambura do codziennej diety. Zrobiłam ostatnio całkiem proste dania obiadowe z jego dodatkiem: pyszne risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem, kaszę gryczaną z cebulką, szpinakiem i topinamburem oraz zupę krem topinamburowo-pietruszkową. Zdrowa pycha!

Topinambur, czyli bardzo dobre zielsko

Topinambur jadam od paru lat, kiedy to odkryłam go przypadkiem gdzieś na jakimś rynku. Wzięłam parę bulw, poczytałam, z czym to się je, co w nich siedzi i zaczęłam się zajadać – na surowo, pieczone, gotowane i lekko duszone. Uwielbiam smak topinambura, podobny do słonecznika, a jednak w każdej postaci zupełnie inny. Topinambur warto jadać ze względu na jego właściwości – zawarta w nim inulina (rodzaj błonnika) jest świetną pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Krótko mówiąc, topinambur to prebiotyk. Obniża poziom cukru we krwi, jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę oraz insulinooporność, oczyszcza jelita, reguluje pracę jelit, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi i dostarcza nam sporo witaminy B1, potasu i żelaza. W skrócie: topinambur to dobre zielsko, a więcej o jego właściwościach przeczytacie tutaj: http://dobrezielsko.pl/topinambur/.

Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

Znajomi, którzy podrzucili nam topinambur, mają go tyle, że nie wiedzą, co z nim zrobić. Podrzuciłam im więc kilka pomysłów, a jednym z nich dzielę się i z Wami. Jakiś czas temu chodziło za mną risotto i postanowiłam do niego dodać właśnie topinambur. Jak risotto, to i z reguły dodaję jakieś zielsko i grzyby. Toteż wyszło risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem. Szybkie i pyszne danie. Wegańskie, bezglutenowe, jednogarnkowe, tudzież jednopatelniowe. Można je wzbogacać i kolorować różnymi dodatkami, wrzucając np. paprykę czerwoną. Można dorzucić również ziarna słonecznika, aby podkreślić słonecznikowy smak. Nam bardzo podpasowało połączenie topinambura, pieczarek i szpinaku.

Przepis na risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

Przepis na obiad dla dwóch osób.

Czego nam potrzeba?

  • 100 g ryżu arborio (specjalny do risotto)
  • 250 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 2 spore bulwy topinamburu lub 4 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Jak to zrobić?

Ryż płuczemy i moczymy przez jakieś 10 minut, wodę odlewamy. Pozostałe składniki obieramy i myjemy. Cebulę i topinambur kroimy w kostkę, pieczarki na talarki lub w kosteczkę, jak kto woli. Szpinak kroimy jak na surówkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pieczarki i dusimy, aż puszczą wodę. Kiedy wody zrobi się sporo, dorzucamy ryż i dodatkowo zalewamy niecałą szklanką wody. Gotujemy, aż ryż „wypije” wodę, ok. 15 minut. Przez ten czas mieszamy od czasu do czasu drewnianą lub silikonową łopatką i kontrolujemy, aby się nie przypaliło. Jeśli ryż będzie potrzebował więcej wody, dolewamy trochę więcej. Kiedy ryż będzie już miękki i wchłonie całą wodę, dolewamy trochę oleju, wrzucamy cebulkę i topinambur i podsmażamy. Dodajemy sól i pieprz oraz tymianek. Pod koniec wrzucamy szpinak i wszystko razem mieszamy.

Co jeszcze można zrobić z topinambura?

Topinambur idealnie nadaje się na chipsy albo jako dodatek do pieczonych warzyw. Świetny jest również jako składnik zupy-kremu z białych warzyw. A co Wy przyrządzacie z topinambura? Lubicie jego smak?

Udanych inspiracji,
Małgosia

Wpis powiązany:

Topinambur, czyli zdrowy słonecznik bulwiasty

Dodaj komentarz