wegańska zupa dyniowa z imbirem
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańska zupa dyniowa z imbirem i kurkumą

Wróciłam wczoraj do domu z dynią i nie myśląc długo wyszła mi z niej rozgrzewająca wegańska dyniowa z imbirem. Ogólnie to zup robić nie potrafię, albo wyjdzie mi jakiś krochmal, albo kolor jakiś taki niedorobiony, albo jeszcze powrzucam niekomponujące się zupełnie przyprawy. Ale zupy kremy wychodzą mi idealne! A dynia świetnie się blenduje i nadaje do takich kremów. Wegańska zupa dyniowa z imbirem jest idealna na chłodne jesienne wieczory. 

Wegańska zupa dyniowa z imbirem i inne przyprawy

Dynia jest dosyć neutralna i świetnie komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami. Oczywiście numerem jeden jest świeży imbir oraz kurkuma, a do tego odrobina cynamon, goździków oraz papryczka chili. Idealnie rozgrzewające połączenia smaków. Kolejnego dnia wydobywają z zupy jeszcze więcej rozgrzewającej mocy, zwłaszcza kiedy zupa jest bardzo dobrze zblendowana – na idealnie gładki krem.

Przepis na wegańską dyniową zupę-krem z imbirem

Proporcję na 4 litrowy garnek. Wyszło tyle zupy, że chyba będziemy jeść dwa razy dziennie przez trzy dni.

Składniki:

  • 1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
  • 3 ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże białe cebule
  • 1 papryczka chili, opcjonalnie 1 łyżka papryki w proszku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm), opcjonalnie 3 łyżki imbiru w proszku
  • kawałek świeżej kurkumy (ok. 3 cm), opcjonalnie 2 łyżki kurkumy w proszku
  • łyżka oliwy
  • łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki cynamonu (cejlońskiego)
  • pół łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki soli
  • podprażone na patelni pestki dyni do posypania zupy-kremu
  • ok. 3 litrów wody lub bulionu warzywnego

Wykonanie:

Dynię myję, dzielę na pół, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Pestek nie wyrzucam – można je wysuszyć i cieszyć się ich smakiem oraz wartościami. Obraną cebulę, ziemniaki, imbir oraz kurkumę kroję w drobną kosteczkę. W garnku (najlepiej takim z grubym dnem) rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, aby ją zeszklić. Następnie dorzucam ziemniaki. Kiedy się trochę przyrumienią dorzucam imbir oraz kurkumę i mieszam wszystkie składniki. Kolejno wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dynię. Jeśli potrzeba, dodaję więcej oliwy. Wszystkie warzywa mieszam drewnianą łopatką i duszę przez ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucam drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko mieszam. Kiedy warzywa są miękkie, przerzucam je do kielicha blendera, zalewam ciepłym bulionem warzywnym i blenduję na gładki, gęsty krem. Uzyskany krem przelewam do garnka i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aby wszystkie składniki przez chwilę “przeszły”. Przed samym podaniem zupę podgrzewam. Dyniowa zupa-krem świetnie smakuje z lekko podprażonymi pestkami dyni.

blender molekularny ronic zyle

Pysznych dyniowych jesiennych szaleństw kulinarnych,
Małgosia

6 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem, wegańskie bezglutenowe
Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

W zeszłym tygodniu dostałam od znajomych ze wsi parę kilogramów topinamburu (w papierowej dużej torbie!). Eko, ledwo wykopane. Pyszne! Jako,...

Zamknij