wegańska zupa dyniowa z imbirem

Wegańska zupa dyniowa z imbirem

Przyszłam wczoraj do domu, a w kuchni Filip kroi dynię. Na rozgrzewającą zupę specjalnie dla mnie. ❤ Uwielbiam, jak robi zupy, są zawsze pyszne, dobrze doprawione i rozgrzewające. A ja zup robić w ogóle nie potrafię, albo wyjdzie mi jakiś krochmal, albo kolor jakiś taki niedorobiony, albo jeszcze powrzucam przyprawy niekomponujące się zupełnie. Ale wracając do dyni… Idealnie pasuje nie tylko do zup, ale także wszelkich musów. Świetnie się blenduje i nadaje do kremów. Tak więc nasza wegańska zupa dyniowa z imbirem została zblendowana na pyszny rozgrzewający krem. Idealny na chłodne jesienne wieczory. Mam dla Was również niespodziankę – kod rabatowy na zakup blendera wysokoobrotowego, którego używamy w naszej kuchni.

Wegańska zupa dyniowa z imbirem i inne przyprawy

Dynia jest dosyć neutralna i świetnie komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami. Oczywiście numerem jeden jest świeży imbir oraz kurkuma, a do tego odrobina cynamonu oraz goździków oraz papryczka chili, czyli nieodłączny element prawie każdego dania, które tworzy mój Filip. Idealnie rozgrzewające połączenia smaków. Kolejnego dnia wydobywają z zupy jeszcze więcej rozgrzewającej mocy, zwłaszcza kiedy zupa jest bardzo dobrze zblendowana – na idealnie gładki krem.

Przepis na wegańską dyniową zupę-krem z imbirem

Proporcję na 4 litrowy garnek. Wyszło tyle zupy, że chyba będziemy jeść dwa razy dziennie przez trzy dni.

Czego nam potrzeba?

  • 1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
  • 3 ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże białe cebule
  • 1 papryczka chili, opcjonalnie 1 łyżka papryki w proszku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm), opcjonalnie 3 łyżki imbiru w proszku
  • kawałek świeżej kurkumy (ok. 3 cm), opcjonalnie 2 łyżki kurkumy w proszku
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki cynamonu (cejlońskiego)
  • pół łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki soli
  • podprażone na patelni pestki dyni do posypania zupy-kremu
  • ok. 3 litrów wody lub bulionu warzywnego

Jak to zrobić?

Dynię myjemy, dzielimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Pestek nie wyrzucamy – możemy je wysuszyć i cieszyć się ich smakiem oraz wartościami. Obraną cebulę, ziemniaki, imbir oraz kurkumę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku (najlepiej takim z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, aby ją zeszklić. Następnie dorzucamy ziemniaki. Kiedy się trochę przyrumienią dorzucamy imbir oraz kurkumę i mieszamy wszystkie składniki. Kolejno wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę dynię. Jeśli potrzeba, dodajemy więcej oleju. Wszystkie warzywa mieszamy drewnianą łopatką i dusimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko mieszamy. Kiedy warzywa są miękkie, przerzucamy je do kielicha blendera, zalewamy ciepłym bulionem warzywnym i blendujemy na gładki, gęsty krem. Uzyskany krem przelewamy do garnka i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aby wszystkie składniki przez chwilę „przeszły”. Podgrzewamy przed samym podaniem. Dyniowa zupa-krem świetnie smakuje z podprażonymi pestkami dyni.

Blender molekularny Ronic Zyle

Wegańska zupa dyniowa z imbirem wyszła nam idealnie gładka, wręcz aksamitna. Wszystko dzięki blenderowi molekularnemu Ronic Zyle, który w parę sekund zblendował zupę na gęsty krem. Składniki przed blendowaniem podzieliłam na 2 części, aby zmieściły się wraz z bulionem warzywnym do 2-litrowego kielicha blendera. Blender jest wykonany z materiałów, które są nie uwalniają substancji toksycznych (np. BPA) przy wysokich temperaturach, można więc bezpiecznie blendować ciepłe składniki zupy praktycznie tuż przed podaniem. Blender molekularny Ronic Zyle jest odporny na wysoką temperaturę – nawet jest w stanie danie podgrzać przy odpowiednim programie i bardzo drobnym rozdrobnieniu potraw.

blender molekularny ronic zyle

Kod rabatowy na zakup blendera Ronic Zyle

Blender Ronic Zyle mamy od miesiąca i bardzo ułatwia nam codzienne szaleństwa w kuchni – raz ciach i już gotowe! Długo szukaliśmy odpowiedniego sprzętu i przez lata „męczyliśmy” się z tanimi, ciągle psującymi się urządzeniami. Często słyszałam od Filipa „zarżniesz zaraz ten blender” i zarżnęłam chyba trzy w ciągu dwóch lat. Dlatego postawiliśmy na porządne urządzenia. Myślimy bardzo przyszłościowo, a kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. Musi być w niej moc! Przekonajcie się sami, jak prosty w obsłudze, szybki (moc 1500 W, szybkość 30 000 obrotów/min.) i niezawodny jest blender molekularny Ronic Zyle – wypróbujcie go, przygotowując Wasze ulubione potrawy na zbliżające się święta. W ten przedświąteczny już czas mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na zakup blendera lub innych urządzeń marki Ronic, dzięki któremu zyskujecie aż 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystko (oprócz urządzeń z linii Magimix). Kod rabatowy wykorzystacie w tym sklepie – przy realizacji zakupu musicie wpisać: DobreZielsko200. Dajcie koniecznie znać, jak sprawdza się blender molekularny w Waszej kuchni!

Pysznych dyniowych jesiennych szaleństw kulinarnych,
Małgosia

Poznajcie nasze inne przepisy na wegańskie zupy:

Wegańskie zupy – dlaczego warto je jadać?

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

5 myśli na temat „Wegańska zupa dyniowa z imbirem

  1. Do potraw z dyni przekonałem się dopiero jak pojawiła się na rynku odmiana Hokkaido. Ale bardziej niż w zupie lubię zapiekaną z czokiem, suszonymi pomidorami, papryką i tymiankiem.

Dodaj komentarz