Wegańska zupa dyniowa z imbirem i kurkumą

wegańska zupa dyniowa z imbirem

Wróciłam wczoraj do domu z dynią i nie myśląc długo wyszła mi z niej rozgrzewająca wegańska dyniowa z imbirem. Ogólnie to zup robić nie potrafię, albo wyjdzie mi jakiś krochmal, albo kolor jakiś taki niedorobiony, albo jeszcze powrzucam niekomponujące się zupełnie przyprawy. Ale zupy kremy wychodzą mi idealne! A dynia świetnie się blenduje i nadaje do takich kremów. Wegańska zupa dyniowa z imbirem jest idealna na chłodne jesienne wieczory. 

Wegańska zupa dyniowa z imbirem i inne przyprawy

Dynia jest dosyć neutralna i świetnie komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami. Oczywiście numerem jeden jest świeży imbir oraz kurkuma, a do tego odrobina cynamon, goździków oraz papryczka chili. Idealnie rozgrzewające połączenia smaków. Kolejnego dnia wydobywają z zupy jeszcze więcej rozgrzewającej mocy, zwłaszcza kiedy zupa jest bardzo dobrze zblendowana – na idealnie gładki krem.

Przepis na wegańską dyniową zupę-krem z imbirem

Proporcję na 4 litrowy garnek. Wyszło tyle zupy, że chyba będziemy jeść dwa razy dziennie przez trzy dni.

Składniki:

  • 1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
  • 3 ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże białe cebule
  • 1 papryczka chili, opcjonalnie 1 łyżka papryki w proszku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm), opcjonalnie 3 łyżki imbiru w proszku
  • kawałek świeżej kurkumy (ok. 3 cm), opcjonalnie 2 łyżki kurkumy w proszku
  • łyżka oliwy
  • łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki cynamonu (cejlońskiego)
  • pół łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki soli
  • podprażone na patelni pestki dyni do posypania zupy-kremu
  • ok. 3 litrów wody lub bulionu warzywnego

Wykonanie:

Dynię myję, dzielę na pół, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Pestek nie wyrzucam – można je wysuszyć i cieszyć się ich smakiem oraz wartościami. Obraną cebulę, ziemniaki, imbir oraz kurkumę kroję w drobną kosteczkę. W garnku (najlepiej takim z grubym dnem) rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, aby ją zeszklić. Następnie dorzucam ziemniaki. Kiedy się trochę przyrumienią dorzucam imbir oraz kurkumę i mieszam wszystkie składniki. Kolejno wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dynię. Jeśli potrzeba, dodaję więcej oliwy. Wszystkie warzywa mieszam drewnianą łopatką i duszę przez ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucam drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko mieszam. Kiedy warzywa są miękkie, przerzucam je do kielicha blendera, zalewam ciepłym bulionem warzywnym i blenduję na gładki, gęsty krem. Uzyskany krem przelewam do garnka i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aby wszystkie składniki przez chwilę „przeszły”. Przed samym podaniem zupę podgrzewam. Dyniowa zupa-krem świetnie smakuje z lekko podprażonymi pestkami dyni.

Blender molekularny Ronic Zyle

Wegańska zupa dyniowa z imbirem wyszła mi idealnie gładka, wręcz aksamitna. Wszystko dzięki blenderowi molekularnemu Ronic Zyle, który w parę sekund zblendował zupę na gęsty krem. Składniki przed blendowaniem podzieliłam na 2 części, aby zmieściły się wraz z bulionem warzywnym do 2-litrowego kielicha blendera. Blender jest wykonany z materiałów, które są nie uwalniają substancji toksycznych (np. BPA) przy wysokich temperaturach, można więc bezpiecznie blendować ciepłe składniki zupy praktycznie tuż przed podaniem. Blender molekularny Ronic Zyle jest odporny na wysoką temperaturę – nawet jest w stanie danie podgrzać przy odpowiednim programie i bardzo drobnym rozdrobnieniu potraw.

blender molekularny ronic zyle

Kod rabatowy na zakup blendera Ronic Zyle

Blender Ronic Zyle mam od roku i bardzo ułatwia mi codzienne szaleństwa w kuchni – raz ciach i już gotowe! Długo szukałam odpowiedniego sprzętu i przez lata „męczyłam” się z tanimi, ciągle psującymi się urządzeniami. Często słyszałam „zarżniesz zaraz ten blender” i zarżnęłam chyba trzy w ciągu dwóch lat. Dlatego postawiłam na porządne urządzenia, wszak kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. Musi być w niej moc! Przekonaj się sam(a), jak prosty w obsłudze, szybki (moc 1500 W, szybkość 30 000 obrotów/min.) i niezawodny jest blender molekularny Ronic Zyle – wypróbuj go, przygotowując swoje ulubione jesienne potrawy.

Pysznych dyniowych jesiennych szaleństw kulinarnych,
Małgosia

Poznajcie moje inne przepisy na wegańskie zupy:

Wegańskie zupy – dlaczego warto je jadać?

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

6 Replies to “Wegańska zupa dyniowa z imbirem i kurkumą”

  1. ja robiłam kopytka i makaron ze szpinakiem
  2. Uwielbiam zupę z dyni a ta wygląda bardzo apetyczne
  3. Mam dynię, to może być dzisiejszy obiad :)
  4. Super przepis, uwielbiam dynię, moje dziecko również za nią przepada!
  5. Do potraw z dyni przekonałem się dopiero jak pojawiła się na rynku odmiana Hokkaido. Ale bardziej niż w zupie lubię zapiekaną z czokiem, suszonymi pomidorami, papryką i tymiankiem.
    1. Pycha <3 Wypróbuję! Dzięki!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.