Nie wiem, kiedy zleciał marzec… Mój był bardzo intensywny, a tu zaraz święta! Mam swoje wegańskie przepisy wielkanocne, bezglutenowe, bez cukru, zdrowe i pyszne. Z reguły przygotowuję daktylowy mazurek, pasztet jaglany ze śliwką, jagielnik z czarną porzeczką, tartę cytrynow, surówki, sałatki i dużo zielska. A Ty co zrobisz?
Wiosna w kuchni
Lubię czas, kiedy do kuchni przychodzi wiosna i pojawia się coraz więcej dobrego zielska. Sieję wtedy rzeżuchę, kiełki, bazylię, rukolę. Talerz nagle robi się bardziej kolorowy, wszędzie bym chciała wrzucać zielsko. Wraz z nadejściem wiosny coraz mniej piekę ciast na rzecz wegańskich deserów bez pieczenia. Po prostu w kuchni robi się lekko, wiosennie i zdrowo!
Wegańskie przepisy wielkanocne
Sporo niewegan, czy niewegetarian pyta mnie, co robię na święta. Myślą, że o ile jeszcze na Gwiazdkę tradycyjne potrawy z natury rzeczy są wegańskie lub łatwo je zweganizować, o tyle w przypadku przepisów wielkanocnych robi się trudniej. Nic bardziej mylnego! Mam wiele pomysłów na wegańskie przepisy wielkanocne (i do tego bezglutenowe), po prostu trzeba kierować się swoimi preferencjami smakowymi i umieć bawić się w kuchni! Wegańskie mazurki, babki, sałatki, czy pasztety to żaden problem. Wystarczą odpowiednie dodatki, by wegańskie świąteczne potrawy imitowały te bardziej tradycyjne. Oczywiście, jeśli tylko brakuje nam takich smaków. Mi ich zdecydowanie nie brakuje i nigdy nie brakowało, więc nie wysilam się zbytnio, aby coś przypominało w smaku i formie to, co jedzą inni goście przy stole. Wszystko robię po swojemu tak, jak lubię. Kiedyś nawet kutię robiłam na każde święta, bo tak lubiłam!
Awokado o smaku jajka
Mam świetny pomysł na wegańskie wielkanocne śniadanie – awokado, do tego pesto z solą kala namak, która nadaje jajecznego smaku i świeże zielsko! Wiosna na talerzu pełną gębą! I do tego o tradycyjnym smaku. Pesto można zrobić na wiele sposobów – na bazie różnych orzechów, do tego bazylia, natka pietruszki, jarmuż. Oczywiście pesto nie musi mieć posmaku jajka, można dodać zwykłą sól i też będzie pysznie. Mój przepis na awokado z zielskiem znajdziesz w wielkanocnym e-booku (kliknij tutaj).
Wegańskie bezglutenowe mazurki
W wielkanocnym e-booku znajdziesz również mój przepis na wegański bezglutenowy mazurek daktylowo-czekoladowy. Podobny przepis znajdziesz również na blogu (kliknij tutaj). Na święta planuję zrobić mazurek jaglano-kokosowy z domowym musem kokosowym, który robię z wiórków (tutaj piszę, jak go zrobić).
Wegańskie pasztety
Uwielbiam wegańskie pasztety i robię je w różnych kombinacjach. Podstawą są strączki (głównie zielona soczewica i fasola), kasza jaglana i warzywa (najczęściej korzeniowe). A do tego mnóstwo przypraw, pieczarki, suszona śliwka lub żurawina. Mam taki pyszny przepis na wegański pasztet jaglany. Zobacz tutaj. Teraz przygotuję pasztet fasolowo-jaglany z suszoną śliwką i żurawiną. Już nie mogę się doczekać! Pasztety robię w robocie kuchennym – chwila moment i zblendowane. Bardzo dużą zaletą robota jest blendowanie bez konieczności dodawania płynów – konsystencja masy do pasztetu jest po prostu idealna do pieczenia. Postaram się zdążyć z przepisem przed świętami.
Wegański bezsernik, czyli tofurnik
Nie wyobrażasz sobie świąt bez sernika, ale nie możesz lub nie chcesz jadać nabiału? Zrób tofurnik albo nerkownik! Możesz je piec lub przygotować bez pieczenia. Ja wolę bezserniki niepieczone i mam dla Ciebie dwa pomysły – przepis na tofurnik bez pieczenia znajdziesz tutaj, zaś po przepis na nerkownik musisz do mnie napisać. Mam go w poprzednim świątecznym e-booku.
Wegańskie brownie z burakami
Brownie to klasyka, musi być na stole w każde święta. Zgadzasz się ze mną? Na blogu mam 4 przepisy na brownie dla Ciebie! Szczególnie polecam brownie z burakami – kliknij tutaj. Brownie z orzechami, malinami i kruszonym ziarnem kakaowca – przepis znajdziesz tutaj.
Do świąt jeszcze parę dni zostało, więc pewnie coś jeszcze wymyślę dobrego. A Ty co planujesz zrobić?
Małgosia
2 komentarze
Kamil
Joanna