domowa konfitura z czarnej porzeczki bez cukru

Domowa konfitura z czarnej porzeczki

Jak już pewnie zauważyliście, bardzo lubimy czarne porzeczki. Na przełomie lipca i sierpnia możemy jadać je na okrągło w różnej postaci. Najczęściej to ja obrabiam porzeczki i powstaje z nich domowa konfitura, koktajle, porzeczkanki, lody i moje ulubione tarty. Porzeczki dodaję praktycznie wszędzie, gdzie się da. Jakiś czas temu zrobiłam nawet sałatkę porzeczkowo-brzoskwiniową z sałaty z naszej szklarni. Domowa konfitura z czarnej porzeczki to nieodłączny element lata. Robię ją od niepamiętnych czasów na różne sposoby. Zawsze się udaje i uprzyjemnia zimowe wieczory na przemian z konfiturą z pomarańczy.

Czarne porzeczki idealne na lato i… na zimę

Jak już wspominałam w jednym z poprzednich wpisów, czarne porzeczki to bardzo zdrowe owoce. Są bogatym źródłem witamin A, C oraz antyoksydantów, a także żelaza. Jedyny mankament konfitury to utrata witaminy C, która ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Ale zostaje całe inne bogactwo składników mineralnych oraz błonnika. Z tego też względu nie jestem zwolenniczką długiego przetwarzania zielska, w tym przypadku smażenia konfitur, ale… wszystko zależy od oczekiwanego efektu. Dlatego też konfiturę z czarnej porzeczki robi się u nas na kilka sposobów.

Domowa konfitura z czarnej porzeczki – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/domowa-konfitura-z-czarnej-porzeczki/2/.

3 myśli na temat „Domowa konfitura z czarnej porzeczki

    • Radzę się pospieszyć, bo już znika… W tym roku owoce pojawiły się na krótko… Ale będę robić także konfiturę morelową i brzoskwiniową – sposób i proporcje takie same. 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline