bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką bez cukru
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Dopełnieniem pojęcia „dom” jest dla mnie niedzielne pieczone ciasto. Roznoszący się w powietrzu zapach z piekarnika przywołuje dobre relacje, bliskość i pozytywne emocje. A jeśli są to smaki, które nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, to wiem od razu, że jestem „w domu”. Smaki te kojarzą się z sezonowymi owocami i warzywami. Zmieniają się i zaskakują w zależności od czasu i miejsca, w którym jesteśmy oraz ludzi, którzy nam towarzyszą. Robiliśmy ostatnio kompot z rabarbaru i przypomniało mi się ciasto rabarbarowe z dzieciństwa. I tak zrobiłam wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką. 

Jakie wegańskie ciasto z rabarbarem wykombinować?

Przechadzając się ostatnio po targu, wpadł mi w oko właśnie rabarbar przywołujący wspomnienia z dzieciństwa, przede wszystkim te związane z jedzonym jeszcze ciepłym ciastem rabarbarowym, którego nie jadłam już dobrych parę lat. Wzięłam więc kilogram. Na ciasto pachnące wspomnieniami. A do tego jeszcze wyszła mi śniadaniowa niespodzianka dla mojego ukochanego. Poszedł wczoraj wieczorem z kolegami na pogaduchy i jak dziś się obudził, czekało na niego pyszne bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką. I nagle znikło. Może i dobre na kaca. 😉

Rabarbar, czyli warzywo idealne do deserów

Rabarbar to warzywo, chociaż zwykł kojarzyć nam się z owocem – wykorzystujemy go raczej w słodkich potrawach. Charakteryzuje się kwaskowatym, cierpkim smakiem. Może być koloru zielonego, różowego oraz czerwonego, a im bardziej jest czerwony, tym słodszy. Kryje w sobie sporo składników mineralnych (żelazo, potas, sód, magnez), a także witamin (C, E, kwas foliowy, beta-karoten) i polifenoli. Ze względu na wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego jest polecany osobom dbającym o linię. Ale też trzeba uważać i jeść go w umiarkowanych ilościach, gdyż zawiera szkodliwy kwas szczawiowy utrudniający przyswajanie wapnia, tak więc nie jest wskazany u osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego, chorobami nerek, dną moczanową oraz reumatyzmem, a także u kobiet w ciąży.

wegańskie ciasto rabarbarowe

Przepis na wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Proporcje podane na okrągła blachę o średnicy ok. 26 cm.

Składniki:

Spód

  • 300 g maki razowej ryżowej
  • 100 g masła orzechowego (migdałowego lub arachidowego)
  • szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub melasy karobowej albo 4 daktyle
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli

Mus rabarbarowy

  • 800 g rabarbaru
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub 4 daktyle
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru kokosowego, opcjonalnie brązowego lub erytrytolu

Kruszonka

  • 100 g mąki razowej ryżowej
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego, opcjonalnie brązowego lub erytrytolu

Wykonanie:

1. Najłatwiej zacząć przygotowania od rabarbaru. Trzeba go umyć i pokroić na kawałki o grubości 1 cm.

2. Po pokrojeniu wrzucam rabarbar do garnka, dodaję syrop daktylowy lub pokrojone daktyle, opcjonalnie zasypuję 2 łyżkami cukru (łatwiej puszczą sok) i odstawiam na min. pół godziny lub trochę dłużej, a następnie podgrzewam przez ok. 10 minut, aż rabarbar puści jeszcze więcej soku. Sok odlewam, a mus rabarbarowy z daktylami blenduję. Jest to opcjonalne, gdyż można równie dobrze zostawić go w takiej formie z kawałkami, co kto woli, ja wolałam gładką masę.

3. Kiedy mus rabarbarowy sobie stygnie i tężeje, przygotowuję spód. Z podanych proporcji wyjdzie raczej gruby spód, takie typowe ciasto, jeśli więc chcesz mieć cienki spód i ogólnie cienki placek, to proponuję dać mniej mąki i odpowiednio regulować ilość mleka / wody.

4. Do miski wsypuję mąkę ryżową i dodaję masło orzechowe. Jeśli używasz gotowego, to wybierz takie, które ma 100% orzechów w składzie. Ja tym razem zrobiłam domowe masło orzechowe – kupiłam niesolone orzechy arachidowe i je zblendowalam w robocie kuchennym Magimix na gładką masę.

5. Następnie do miski wlewam syrop daktylowy albo wrzucam pokrojone świeże lub suszone wymoczone daktyle. Oczywiście można użyć innego słodzika, ale daktyle pasują tutaj jak ulał i są zdrowym zamiennikiem cukru. Dosypuję trochę proszku do pieczenia lub sody oraz szczyptę soli. Na opakowaniach zaleca się większą ilość proszku, ja akurat nie przepadam za tym posmakiem i wrzucam tylko trochę – ciasto wyrasta odpowiednio. Dolewam powoli mleko roślinne lub chłodną wodę i dokładnie mieszam, najlepiej blenderem ręcznym. Ciasto ma być bardzo gęste, ale lejące. Jeśli jest za suche dodaję więcej mleka / wody.

6. Kolejno ciasto wylewam do formy silikonowej lub zwykłej pokrytej papierem do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę je przez ok. 35 min w temperaturze 180 stopni.

7. Po tym czasie lekko wysuwam blachę z piekarnika i nakłuwamy widelcem upieczone ciasto, robiąc w nim niejako dziurki (ruszam widelcem do przodu i do tyłu). Dosyć szybko kładę równomiernie na całej powierzchni spodu mus rabarbarowy, zwracając uwagę, aby również trochę musu weszło w dziurki. Warstwę rabarbarową przykrywam kruszonką, którą robię w następujący sposób: rozpuszczam olej kokosowy w rondelku, sypię powoli cukier kokosowy lub brązowy (melasę trzcinową), a następnie mąkę. Wszystko razem mieszam i odstawiam do przestygnięcia.

8. Całość zapiekam razem jeszcze przez ok 10 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto do ostygnięcia.

Wegańskie ciasto rabarbarowe z truskawkami

Uwielbiam dostosowywać kuchnię do zmieniających się pór roku. W maju piekę wegańskie ciasto rabarbarowe z daktylami, a w czerwcu dodaję do rabarbaru truskawki. Wypróbuj koniecznie to połączenie. To jedno z moich ulubionych ciast na przemian z tartą z truskawkami. Też warta grzechu… Inspiruj się przepisami.

Udanych wypieków,
Małgosia

20 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie bezglutenowe naleśniki
Wegańskie bezglutenowe naleśniki z płatków owsianych i mąki lnianej

Dosyć dużo osób pyta mnie, jak robię wegańskie bezglutenowe naleśniki. W zasadzie pytanie o przepis na wegańskie bezglutenowe naleśniki przewija...

Zamknij