wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia bezglutenowy
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie

Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

Kupiłam wczoraj dwa kilogramy truskawek i tak myślałam, co by tu z nich zrobić oprócz bezpośredniej konsumpcji. W domu za wiele składników nie było, jakieś same resztki, a po całym tygodniu wytężonej pracy nie chciało mi się wychodzić już z domu i postanowiłam zużyć to, co jest. I tak krzątałam się po kuchni, wymyślając różne kombinacje i oczywiście, jak zwykle, z początkowego zamysłu nic nie wyszło, bo w trakcie okazało się, że czegoś nie mam i w końcu, machnęłam ręką i stwierdziłam, że wyjdzie, co wyjdzie. I wyszło pycha! Co zrobić z truskawek, migdałów, daktyli, syropu daktylowego i tofu? Coś prostego i szybkiego: wegański tofurnik z truskawkami, bezglutenowy i bez pieczenia. 

Tofu – a co to takiego?

Tofu (podobnie jak tempeh) to przetworzone ziarno sojowe, które w takiej postaci jest bardziej korzystne dla zdrowia. Zawiera sporo pełnowartościowego białka oraz wapnia, jest neutralne w smaku i warto je włączyć od czasu do czasu do diety roślinnej. Niektórzy nie mogą ze względu np. na nietolerancję laktozy, a niektórzy nie chcą jadać nabiału, tak więc rośliny strączkowe stają się świetnym źródłem białka i powinny często znajdować się w jadłospisie wegańskim. Ważna jest różnorodność spożywania strączków, a soję zalecałabym sporadyczne, wszak to dosyć kontrowersyjne ziarno. Jednakże temat ten zostawię na później, nadmienię tylko, że produktów sojowych nie zaleca się osobom z chorą tarczycą (soja jest wolotwórcza), a także z PCOS. A ja, chociaż mam Hashimoto, od czasu do czasu jadam tofu, bo mam na nie ochotę, zaś ziarno soi gotuję raz, czy dwa razy do roku, jak mam ochotę.

Wegański tofurnik na wiele sposobów

Tofurnik to taki wegański sernik. Zamiast twarogu do ciasta używamy serek sojowy, czyli właśnie tofu. Tofu jest dosyć neutralne w smaku, chociaż dla niektórych jest mdłe i wtedy warto potraktować je sokiem z cytryny, który zniweluje taki mdły posmak. Wegański tofurnik można przygotowywać zarówno w wersji pieczonej, jak i na zimno i zrobić z niego alternatywę dla typowego sernika, a także stężony deser.  Można z nim łączyć wiele produktów i komponować różne wersje smakowe tofurnika, od czekoladowego po truskawkowy. Mając jedną bazę, można dostosowywać smak sezonowo, dodając ulubione owoce.

Przepis na bezglutenowy wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

Proporcje na okrągłą blachę o średnicy ok. 26 cm. Plus oczywiście podjadanie w trakcie, ale to element stały przepisów.

Czego nam potrzeba?

  • 600 g tofu (czyli 3 opakowania po 200 g, chociaż często dostępne są opakowania po 180 g, to wtedy potrzebujemy 3,5 takich opakowań)
  • 500 g truskawek 
  • 200 g migdałów
  • 200 g najlepiej świeżych daktyli, opcjonalnie suszonych
  • 100 g oleju kokosowego nierafinowanego lub musu kokosowego
  • 100 ml syropu daktylowego lub 50 g cukru kokosowego, tudzież inny słodzik wg uznania
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki agaru
  • sok z całej cytryny (lub więcej wg uznania)

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowuję spód. Ja ostatnio robię w ogóle spód na dwa sposoby do ciast bez pieczenia. Pierwszy z migdałów i daktyli, drugi zaś z migdałów oraz mąki kokosowej. Do tofurnika, który ma białą masę polecałabym spód z migdałów oraz daktyli. Migdały przez chwilę mielę na mąkę w robocie kuchennym, następnie wrzucam do miski. Daktyle kroję na malutkie kawałki lub blenduję i dorzucam do migdałów. Najlepsze będą świeże, jeśli jednak masz suszone, to namocz je w ciepłej wodzie, żeby zmiękły, a wodę zużyj potem do warstwy truskawkowej. Do migdałów i daktyli dolewam 3 łyżki wody oraz roztopiony olej lub mus kokosowy. Następnie masę zagniatam i odstawiam na parę minut do lodówki. Po wyjęciu wylepiam spód blachy i odkładam do lodówki.

Co dalej?

Przygotowuję masę tofurnika. Tofu kroję na drobne kawałki lub ugniatam widelcem. Traktuję je sokiem z cytryny. Ilość soku z cytryny możesz zwiększyć – dobierz ją tak, aby nie czuć posmaku tofu. Dla mnie akurat tofu nie jest mdłe, poza tym dodaję truskawki, które są mniej lub bardziej kwaśne i tofowy smak niwelują. Można dodać także wanilię lub mus kokosowy do masy tofu. Do tofu dodaję syrop daktylowy (nieco ściemni kolor) lub cukier kokosowy, opcjonalnie łyżkę oleju lub musu kokosowego, rozpuszczony agar z dwóch łyżeczek (tutaj przeczytasz, jak to zrobić) oraz kilka łyżek wody albo mleka roślinnego. Wszystko razem blenduję na gładką masę i szybko przekładam na spód. Na masie można rozłożyć równomiernie pokrojone truskawki. Ostatnim etapem jest przygotowanie warstwy truskawkowej – truskawki blenduję je z kilkoma daktylami, wodą z daktyli oraz rozpuszczonym agarem z pozostałej części, czyli jednej łyżeczki. Truskawki zawierają pektyny, które również zagęszczą nieco mus. Kilka truskawek kroję i dekoruję nimi wierzch.

Co jeszcze zrobić z truskawkami?

W maju i czerwcu rządzą u mnie truskawki. Oprócz tofurnika namiętnie robię tartę lub tartaletki z truskawkami, a także kokosowy mus czekoladowy z truskawkami i orzechami. A Ty, jakie desery robisz najczęściej z truskawkami?

Niech moc truskawkowa będzie z Tobą! 
Małgosia

Co to jest agar, roślinny środek żelujący?

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Przepis na mus czekoladowy z truskawkami:

Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Przepis na tartaletki z truskawkami bez pieczenia:

Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem

10 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.