Krem pietruszkowo-gruszkowy chodził za mną całą jesień, aż w końcu doczekał się realizacji zimą i to w kilku wersjach. Będzie również idealny w upalne lato. Pietruszka z gruszką świetnie do siebie pasują i idealnie uzupełniają smakowo. Zimą sporo jadam warzyw korzeniowych, w tym właśnie korzeń pietruszki. Dodałam go m.in. do pasty jaglano-pieczarkowej, a ostatnio namiętnie robię surówki z kapusty czerwonej, czarnej rzepy oraz właśnie pietruszki, posypane zieloną bombą witaminową, czyli natką. To warzywa, które świetne komponują się smakowo oraz kolorystycznie. Jak już zdążyliście zauważyć, jak się uczepię paru składników, to potem wykorzystuję je przez jakiś czas do różnych przepisów. Prawie aż do znudzenia. 😉
Krem pietruszkowo-gruszkowy, czyli z czym to połączyć, aby było sycące
Ten pyszny warzywno-owocowy krem idealnie pasuje do orzechów włoskich, które mogłabym jadać kilogramami. Uwielbiam orzechy w doborowym towarzystwie, nie tylko na słodko, czy w sałatkach, ale również w zapiekanych tartach, czy kremach warzywnych. Ich połączenie z soczystą, orzeźwiającą gruszką i aromatyczną pietruszką jest dla mnie wyborne w każdym calu. Zarówno smakowym, kolorystycznym, jak i odżywczym. Doskonałe również jako podstawa do innych dań, może być dowolnie łączone z innymi dodatkami. Pyszna przystawka albo kolacja. Nawet z lodówkowych resztek, wszak wystarczy jedna gruszka, jedna pietruszka i garść orzechów.
Przepis na pyszny krem pietruszkowo-gruszkowy
Składniki podane na dwie porcje, czyli na kolację dla dwóch osób.
Czego nam potrzeba?
- jeden duży korzeń pietruszki
- 2 duże soczyste, dojrzałe gruszki
- garść orzechów włoskich (najlepiej uprzednio namoczonych)
- pół szklanki przegotowanej wody lub mleka roślinnego (np. kokosowego przepis tutaj)
- trzy łyżki oleju z orzechów włoskich
- szczypta soli
- opcjonalnie: plasterek imbiru lub łyżeczka sproszkowanego (pycha!)
Jak to zrobić?
Pietruszkę myjemy i obieramy cienko (najlepiej skrobaczką). Gruszki możemy obrać, jednakże nie jest to konieczne. Nieobrane dają wg mnie ciekawszy smak, ale burzy to nieco jednolity kolor kremu. Jeśli nie mamy dobrego blendera, przed miksowaniem polecam zetrzeć pietruszkę na tarce na małych oczkach. Jeśli zaś mamy mocny blender lub robot kuchenny, pietruszkę i gruszki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Polecam dodać również plasterek imbiru lub łyżeczkę sproszkowanego. Dodajemy olej z orzechów włoskich oraz szczyptę (dosłownie) soli i blendujemy na jak najbardziej jednolitą masę. Jeśli potrzeba dodajemy trochę wody, mleka roślinnego albo oleju. Lepiej dodać więcej oleju niż wody, będzie smaczniejsze, ale też i bardziej kaloryczne. W wersji fit będzie więc woda lub mleko roślinne. Po zblendowaniu krem możemy podgrzać i podawać z orzechami włoskimi.
Do czego jeszcze pasuje krem pietruszkowo-gruszkowy?
Wegański bezglutenowy krem pietruszkowo-gruszkowy idealnie komponuje się również z innymi dodatkami, np. ziarnami słonecznika, czy czarną soczewicą. Można dodać do niego inne warzywa i zmiksować, np. brokuły, seler, czarną rzepę, pieczony czosnek itp. Krem pietruszkowo-gruszkowy z mlekiem kokosowym smakuje wyśmienicie.
Którą wersję wybierasz?
Gosia
Wypróbuj także przepis na HUMMUS BURACZANY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
11 komentarzy
Ania
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Angelika
Darina
Anna
Asia
Anna
malwina
jowita