bezglutenowy wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Przepisy wegańskie

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Miałam ochotę połupać sobie wczoraj wieczorem orzechy w ramach odstresowania. I tak łupałam i łupałam, że nałupałam pół kilograma! Część oczywiście poszła na bieżące cele konsumpcyjne, a z pozostałymi postanowiłam zrobić coś pysznego. Już jakiś czas temu chodził mi po głowie orzechowiec, najlepiej w wersji bez pieczenia. W szafce znalazłam pół kilograma kaszy jaglanej, parę daktyli i agar. Wszystko razem pasuje do siebie idealnie i wyszedł mi z tego wegański jagielnik orzechowy. 

Dlaczego warto jadać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie to bardzo przydatny składnik diety nie tylko wegańskiej, chociaż przy diecie roślinnej warto zwrócić na orzechy szczególną uwagę. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wartościowego białka i dobre tłuszcze (kwasy omega-3). Kwasy omega-3 pomagają w zwalczaniu złego cholesterolu i mają korzystny wpływ na pracę mózgu, wspomagają funkcje poznawcze, a także zdolność zapamiętywania. Ponadto orzechy włoskie dostarczają nam sporo witamin z grupy B, witaminę E, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, cynk, praktycznie cały szereg składników mineralnych. Wpływają również świetnie na cerę i pracę układu krążenia. Nic, tylko łupać i chrupać! Tak, łupać! Orzechy w łupinach zachowują dłużej swoje dobroczynne właściwości, a łupina to ich naturalne opakowanie. A poza tym takie wieczorne jesienne czy zimowe rodzinne łupanie przy stole z filiżanką rozgrzewającej czekolady to świetnie spędzony razem czas!

bezglutenowy wegański jagielnik orzechowy agar

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Mój orzechowiec niekoniecznie miał być jagielnikiem, ale bardzo potrzebowałam jakiejś gładkiej i neutralnej bazy do niego. A kasza jaglana pasuje do takich deserów idealnie! I oczywiście orzechy muszą być dokładnie zblendowane i połączone z masą jaglaną. Orzechowiec jaglany, tudzież wegański jagielnik orzechowy wyszedł tak gładki, aksamitny i baaaaardzooo orzechowy, że… zjedliśmy go na śniadanie… Ale jeszcze trochę zostało… Orzechy możemy dobrać takie, jakie chcemy i tym samym wpłynąć na dominującą nutę smakową jagielnika. Ja wybrałam orzechy włoskie i laskowe. Na jesień i zimę idealne. ❤ Można oczywiście zmieniać orzechy według własnych preferencji albo dodać już gotowe masło orzechowe (z orzechów włoskich i laskowych). Po głowie chodzi mi teraz taki wegański jagielnik w wersji migdałowej. Orzechowiec posłodziłam 4 świeżymi daktylami – nie chciałam dać więcej, aby wyraźnie było czuć orzechy, poza tym nie przepadamy za bardzo słodkimi deserami. Wegański orzechowy jagielnik bez pieczenia jest więc idealny dla takich łasuchów jak my! Przy okazji bezglutenowy. Dodaj takie słodziki, jakie uważasz za słuszne, a ich ilość dopasuj do własnych preferencji.

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia bezglutenowy

Przepis na wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm. Wysokość jagielnika ok. 5 cm + owoce na wierzchu.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka roślinnego do gotowania kaszy (najlepiej orzechowe lub migdałowe, może być także kokosowe, przepis ➡ tutaj)
  • 200 g orzechów włoskich (lub masła z orzechów włoskich)
  • 50 g orzechów laskowych (lub masła z orzechów laskowych)
  • 16 g (8 płaskich łyżeczek) agaru (lepiej dać więcej, niż za mało)
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego lub musu kokosowego (przepis ➡ tutaj)
  • 4 daktyle (najlepiej świeże), opcjonalnie inny słodzik – ilość i wybór słodzika wg uznania
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • garść pestek granatu (lub innych owoców, np. malin)

Jak to zrobić?

Do przygotowania jagielnika nie potrzebujemy piekarnika, wystarczy cierpliwość i lodówka. 😉 Kaszę jaglaną gotujemy w taki sposób, aby była neutralna w smaku. Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie miała posmaku goryczki, przeczytacie we wpisie z przepisem na bezglutenowy wegański jagielnik z porzeczkami. Mleka roślinnego do gotowania kaszy jaglanej dajemy w proporcji  2,5:1, +/- 750 ml. Lepiej przedobrzyć, niż dać za mało. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy, aby do siebie doszła i ostygła. Przygotowujemy roztwór agaru. Jak to zrobić oraz w ogóle, jak się zabrać za agar pisałam w tym wpisie, gdzie wyjaśniam dokładnie, jakie są moje agarowe doświadczenia. Orzechy łupiemy, a następnie podprażamy na patelni, aby wydobyć z nich więcej smaku (jeśli wolisz zdrowiej, to nie podprażaj). Wrzucamy je do kielicha blendera i blendujemy. Zamiast orzechów możemy użyć masła orzechowego. Następnie dodajemy kaszę jaglaną, miąższ z laski wanilii, świeży, gorący jeszcze roztwór agaru, olej kokosowy i daktyle. Jeśli używamy suszonych, wcześniej je moczymy i kroimy. Całość blendujemy na bardzo gładką masę. W blenderze wysokoobrotowym wystarczy dosłownie pół minuty (używam blendera Ronic Zyle).

Co dalej?

Po wyblendowaniu całą masę przekładamy na blachę (tortownicę) pokrytą papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, możemy do środka powkładać orzechy lub owoce. Wegański jagielnik orzechowy posypujemy zmielonymi orzechami oraz pestkami granatu lub innymi owocami. Całość wkładamy do lodówki. Agar co prawda tężeje już w temperaturze pokojowej, ale parę godzin (a najlepiej) cała noc spędzona w lodówce dobrze ustabilizuje masę orzechowego jagielnika. Jeśli macie „słaby” agar i coś Wam nie wyjdzie – masę można zblendować raz jeszcze, dodając więcej roztworu agaru.

blender molekularny ronic zyle led przepisy wegańskie

Kod rabatowy na zakup blendera Ronic Zyle

Blender, którego używam w mojej kuchni to Ronic Zyle. Ze mną w kuchni łatwo nie ma. Trzeba umieć robić masła orzechowe, tahini, mąki z ziaren, np. z ciecierzycy, blendować na baaardzooo gładko pasty do chleba, zupy-kremy, ciasta na racuchy, naleśniki i wypieki. Jako nauczycielka i wykładowczyni rzadko daję maksa, chyba raz mi się zdarzyło, że jakiś wybitnie przygotowany student (tudzież studentka) dostała 100%. Blender molekularny Ronic Zyle dostaje ode mnie maksa. Prosty w obsłudze, stabilny, a do tego moc 1500 W, szybkość 30 000 obrotów/min., podgrzewanie blendowanych potraw. I co mi się szczególnie podoba, bardzo łatwo się go myje. Polecam Wam sprowadzić go do Waszej kuchni, zwłaszcza że mam dla Was kod rabatowy! Blender molekularny Ronic Zyle, jak i inne urządzenia marki Ronic, np. wytłaczarkę do soków, kupicie w tym sklepie. Oto kod rabatowy, dzięki któremu zyskujecie aż 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystko (oprócz urządzeń z linii Magimix): DobreZielsko200. Wystarczy wpisać go przy realizacji zamówienia.

A jakie jagielniki Wy lubicie najbardziej?
Małgosia

Przeczytaj o naszych doświadczeniach z agarem:

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Wypróbuj także inne nasze przepisy na wegańskie jagielniki:

Czekoladowy jagielnik z malinami i migdałami

8 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.