Kanapki z kalarepy z sałatą, rzodkiewką i kiełkami

Mamy w kuchni istne zatrzęsienie zielska – pełno liści, strąków bobu i groszku oraz obfite zbiory sałaty z naszej domowej szklarni. Latem nastawiamy się często na jedzenie surowizny przez kilka dni, czyli na typowy raw vegan food. Filip jednak preferuje gotowane zupy, czego dowodem jest cotygodniowy rytuał gotowania całego wielkiego gara zupy na parę dni. Ja natomiast wielbię opcje witariańskie, czyli surowe warzywa i owoce. Kupiłam ostatnio spore kalarepki i tak myślałam, co tu zrobić z nich innego niż surówkę i zupę i wpadłam na pomysł, że świetnie nadadzą się na kanapki z zielskiem, zwłaszcza że skończył się już pyszny orkiszowy chleb, jaki niedawno upiekłam. I tak oto od paru dni chrupiemy witariańskie bezglutenowe kanapki z kalarepy z sałatą z Green Farma, rzodkiewką i kiełkami. 

Kanapki z kalarepy, czyli bezglutenowa alternatywa dla chleba

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa, a kanapek to już w ogóle. Ja z kolei nie wyobrażam sobie jadać przeciętnego chleba z marketu… Rzadko zdarzają się dobre, tradycyjne piekarnie, ale warto ich szukać, bo smak takiego chleba jest nieporównywalny do masowo produkowanego. A jeszcze lepiej zacząć piec chleb w domu. My jadamy w zasadzie tylko domowy chleb, najczęściej razowy orkiszowy lub jęczmienny. Stawiamy na dobry gluten (orkisz, płaskurka, samopsza) albo też na wypieki bezglutenowe. Ale ja tu o chlebie, a miało być o kalarepie… O tej samej, o której właściwościach odżywczych pisałam w poprzednim wpisie. Miały być pomysły na dania z kalarepą i kanapki z kalarepy. Bezglutenowe, warzywne, surowe, ale i pożywne. Idealna niskokaloryczna alternatywa dla pieczywa na letnie śniadania, a zwłaszcza lekkie kolacje. A do tego tania i sezonowa. I się nie kruszy.

Bezglutenowe kanapki z kalarepy

Bezglutenowe kanapki z kalarepy, czyli lekka kolacja

Na kanapki z kalarepy wpadłam zupełnie niespodziewanie, kiedy skończył się domowy chleb, a zostały jeszcze pasty z bobu, fasoli i słonecznika oraz pełno zielska i kiełków. I kalarepy oczywiście. I za długo nie myśląc, pokroiłam kalarepki w dosyć grube talarki, posmarowałam pastami, na to dorzuciłam sałatę, rzodkiewkę, ogórek oraz kiełki i wyszły pyszne bezglutenowe kanapki. Przy tym bardzo pożywne i długo trzymające dzięki dodatkowi pasty z fasoli. Kanapki z kalarepy można oczywiście zajadać w wersji raw, czyli witariańskiej, tylko z zielskiem, na surowo. Możemy dowolnie dobierać do kalarepkowej podstawy liście, zioła i kiełki. Kanapki z kalarepy sprawdzą się idealnie na kolację, kiedy nie chcemy zjadać za dużo węglowodanów. Będą również świetne jako odmiana dla tradycyjnych kanapek.

Przepis na kanapki z kalarepy z hummusem z fasoli lub bobu

Czego nam potrzeba?

  • 1 duża kalarepa zielona lub fioletowa
  • kilka łyżek pasty kanapkowej – hummusu z fasoli lub bobu albo pasty słonecznikowej
  • kilka liści i bulw rzodkiewki
  • kilka liści sałaty
  • kilka plasterków ogórka
  • garść kiełków słonecznika
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie oliwa z oliwek

Jak to zrobić?

Bulwę kalarepy myjemy i dokładnie obieramy. Następnie kroimy w talarki o grubości między 0,5-1 cm. Smarujemy pastą kanapkową – u nas hummus z fasoli lub z bobu oraz pasta słonecznikowa, na które przepisy znajdziecie w linkach na końcu wpisu. Polecam pasty, które są dosyć stałe, aby nam nie zleciały z kalarepkowej kanapki. Na kanapki kładziemy liście sałaty oraz liście rzodkiewki, które są jadalne, pyszne i zdrowe, pokrojone bulwy rzodkiewki oraz ogórek. Całość pokrywamy garścią kiełków słonecznika, solimy, pieprzymi i opcjonalnie polewamy kilkoma kroplami oliwy do smaku.

Jak Wam się podobają surowe kanapki z kalarepy?

Co myślicie o pomyśle na kanapki z kalarepy? Z jakimi warzywami i pastami je zrobicie? Liście i kiełki można dobierać według własnych preferencji, ale bardzo polecam chrupać takie kanapki z kalarepy w towarzystwie liści i bulw rzodkiewki.

Przyjemnego chrupania,
Małgosia

Wpisy powiązane:

Hummus z bobu, czyli idealna pasta do chleba

Wartości odżywcze kalarepy – dlaczego warto ją jadać?

Pasta z fasoli à la hummus do chleba i nie tylko

Pasta słonecznikowa z bazylią i rzeżuchą

Razowe bułki orkiszowe z ziołami, czosnkiem i oliwą

Szklarnia hydroponiczna do uprawy warzyw i ziół, czyli domowy ogródek przez cały rok

2 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):
    Fantastyczny pomysł, w życiu bym na to nie wpadła :)
  2. Joasia napisał(a):
    Nigdy bym nie wpadła na takie zastosowanie tego warzywa - do tej pory z kalarepy jadłam tylko zupę! :D

Dodaj komentarz