wartości odżywcze kalarepy

Wartości odżywcze kalarepy – dlaczego warto ją jadać?

Od paru dni w kuchni zatrzęsienie kalarepowe. Jakiś czas temu, kiedy szłam na wegańskie spotkanie z koleżankami, postanowiłam przejść na skróty przez targ warzywny. Na miejsce dotarłam oczywiście z poślizgiem i z torbą pełną zielska. Liście wystawały na prawo i na lewo. Nie mogłam oprzeć się pokusie zrobienia zapasów na surówki, a że było już dosyć późne popołudnie, to wracając do domu na targu spotkałabym tylko pustki. Chociaż kto wie, tyle całkiem dobrego jedzenia zostaje na stoiskach po całym dniu, że może kiedyś dołączę do zwolenników freeganizmu… A wśród mojego dobrego zielska dominowała natka pietruszki oraz tymianek w doniczce i parę dorodnych bulw kalarepy zielonej i fioletowej. Tak mnie już od miesiąca wzięło na kalarepkę, że postanowiłam podzielić się z Wami wiedzą na temat tego chrupiącego warzywa. Mam też kilka pomysłów na przepisy, ale najpierw poznajmy wartości odżywcze kalarepy.

Kalarepa, a z czym to się je?

Kalarepa to warzywo z rodziny krzyżowych, do której należy również kapusta, kalafior oraz brokuł. W kuchni najczęściej wykorzystujemy jej zgrubiałą łodygę, zwaną jabłkiem lub bulwą, ale warto także zainteresować się wykorzystaniem jej liści, które są jak najbardziej jadalne i zawierają jeszcze więcej składników odżywczych niż bulwy. Liście mogą nam również sporo powiedzieć o świeżości kalarepy – wybierajmy takie, które są świeże i mają intensywną zieloną barwę, a bulwa jest twarda i jędrna. Kalarepa dostępna jest praktycznie przez cały rok, ale najsmaczniejsze i najdelikatniejsze do chrupania na surowo są odmiany wiosenne. Miąższ bulwy kalarepy jest jasny, słodkawy i soczysty, zaś skórka, którą przed spożyciem należy obrać, może być koloru zielonego lub fioletowego. Kalarepa fioletowa jest nieco intensywniejsza w smaku. Bulwę kalarepy możemy przechowywać do 2-3 dni w temperaturze pokojowej, ale lepiej trzymać ją w lodówce, aby nie utraciła jędrności. Liście natomiast szybko więdną i warto szybko je spożyć. Przed spożyciem bulwy i liście należy dokładnie umyć.

Wartości odżywcze kalarepy – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/wartosci-odzywcze-kalarepy/2/.

wartości odżywcze kalarepy kalarepa

3 myśli na temat „Wartości odżywcze kalarepy – dlaczego warto ją jadać?

Dodaj komentarz

Inline
Inline