jarmuż z pieczarkami i kaszą

Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem to ostatnio moje ulubione szybkie danie obiadowe. Wspomniałam o nim niedawno na fanpage’u Dobrego Zielska i pytaliście, czy to jakiś gotowiec. A nie, to nie gotowiec, to po prostu świetne połączenie smakowe, a także łatwe do przyrządzenia. Pasuje do wszelkich kasz oraz poczciwych pyrów. Z pieczarek najchętniej wybieram borowikowe, są bardziej aromatyczne niż białe i mają głębszy smak. Szkoda, że są tak mało dostępne, bo naprawdę są pyszne. Ja akurat mam dobre źródło zaopatrzenia, dlatego często goszczą w mojej kuchni. 

Jarmuż z pieczarkami i kasza do tego!

Bardzo lubię połączenie jarmużu i pieczarek. Oprócz tego, że jarmuż świetnie smakuje i można przyrządzać go na wiele sposobów, to bardzo dobre zielsko. Ja właśnie najczęściej robię jarmuż z pieczarkami albo przyrządzam z niego pesto, np. do makaronu ➡ przepis. Należy do rodziny warzyw kapustowatych i jego sezonowość przypada właśnie na okres jesienny i wczesnozimowy. Po jarmuż warto sięgać w sezonie jak najczęściej, ale szukajcie całych, niekrojonych i nieumytych liści. W moim warzywniaku często kupuję półkilogramową paczkę zielonych lub zielono-fioletowych karbowanych liści i mam zapas na kilka dni. Do tego zestawu świetnie pasuje kasza. Jakakolwiek, Wasza ulubiona. Ja z kasz najczęściej jadam owsianą lub orkiszową. Często tez wybieram komosę ryżową, która zawiera pełnowartościowe białko, a to na weganie dosyć ważne. Do mojego obiadu dodałam również fasolę, która wzbogaci danie w białko i sprawi, że będzie bardziej sycące.

pieczarki-z-jarmuzem-47

Przepis na jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

Proporcje na porządny obiad dla 2 osób, tudzież obiad i trochę jeszcze na małą kolację.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g świeżych pieczarek borowikowych (lub białych)
  • 150 g wybranej kaszy
  • 200 g jarmużu (kilka liści)
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 100 g fasoli czerwonej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno
  • kilka ząbków pieczonego (polecam!) lub surowego czosnku
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie

Jak to zrobić?

Jarmuż, kapustę i pieczarki myjemy i zostawiamy do odsączenia. Ziarna słonecznika myjemy i zalewamy ciepłą wodą. Najlepiej je pomoczyć przez kilka godzin, ale jak się nie uda, to chociaż przez pół godziny. Kaszę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją na opakowaniu. Pieczarki kroimy i wrzucamy na patelnię  na rozgrzaną łyżkę oleju kokosowego i dusimy, aż wyparuje woda. Jarmuż rwiemy lub kroimy na małe kawałki, a cebulę w kosteczki. Po wyparowaniu wody z pieczarek dodajemy resztę oleju, jarmuż, cebulkę, sól, pieprz oraz zioła. Smażymy kilka minut. Następnie odsączamy słonecznik oraz fasolę (ugotowaną wcześniej lub z puszki) i dodajemy do pieczarek i jarmużu. Czosnek zduszamy przez praskę i wrzucamy do całości. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. Podajemy z kaszą oraz surówką z czerwonej kapusty i jarmużu z dobrym olejem, np. z czarnuszki lub lnianym. Posypujemy całość świeżą natką pietruszki.

Smacznego, szybkiego obiadu!
Małgosia

Wypróbuj także inne przepisy:

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

Pesto z jarmużu i słonecznika idealne do makaronu

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

52 myśli na temat „Jarmuż z pieczarkami, fasolą i słonecznikiem

    • Z jarmużem możemy zrobić naprawdę wiele. 🙂 W wersji podsmażanej lub pieczonej robię liście, które już trochę zaczynają być suche i nie bardzo smakują już w surówce.

    • Zapraszam. 🙂 Dziś mam pesto jarmużowe na bazie słonecznika, podane z razowym makaronem penne i suszonymi pomidorami. 🙂 Dostawa pieczarek borowikowych będzie w przyszłym tygodniu, a surówek u mnie zawsze dostatek. 🙂

  1. Po raz pierwszy z jarmużem spotkałam się w pracy. Kolega był nim zachwycony i zachwalał jakie to pyszne chipsy z niego robi. Następnego dnia przyniósł je do pracy. Tak się złożyło, że był na stanowisko przede mną. Jak się rozgościłam na swoim stanowisku poczułam straszną woń jakby przepoconych skarpetek. Pomyślałam sobie, że to nowe buty ( niestety nie ze skóry) więc czego mogłam się spodziewać. Na szczęście kolega wrócił z kuchni i wyjaśnił, że to właśnie chipsy z jarmużu taki mają zapach. Tego dnia wszyscy, którzy wchodzili do naszego pokoju dziwnie się uśmiechali, każdemu wyjaśnialiśmy, że to wina jarmużu a nie braku higieny. Taka to oto przygoda mi się przytrafiła. W domu nie robię chipsów, jednak z chęcią wypróbuję jak smakuje w koktajlach.

    • Świetnie opowiedziana historia… Hmmm, chipsy jarmużowe wg mniej tak nie pachną, ale może w tym przypadku były to przyprawy do chipsów… 😉 Jarmuż można wypróbować również do pesto – akurat dziś robię na bazie słonecznika z pieczonym czosnkiem. 🙂

  2. Podoba mi się, jak przemycasz w przepisach porady dietetyczne. Ja bym z chęcią się już zapisała na konsultacje, a piszesz, ze dopiero od przyszłego roku…

    • Bardzo się cieszę. Tak, z konsultacjami ruszam w przyszłym roku, na razie przemycam trochę zdrowotnych informacji w blogowych wpisach. 🙂

  3. Nigdy nie jadłam komosy ryżowej i przyznaję że wielu rzeczy nie jadłam. Za to uwielbiam kaszę jaglaną i bardzo chętnie z tą kaszą takie danie bym wypróbowała.Wygląda na prawdę smakowicie, a na pierwszy rzut oka myślałam, że to pierwsze zdjęcie, to ujęcie koralowca 🙂

    • Jak najbardziej pasuje do tego również kasza jaglana. Często robię taki obiad z kaszą owsianą lub orkiszową. A w komosie ryżowej (quinoa) mamy pełnowartościowe białko, czyli jest to ziarno przydatne na diecie wegańskiej. 🙂

  4. Wyglada przepysznie, ja jednak mam jakis problem z tym jarmuzem, bo wiecznie wychodzi mi gumowy, twardy albo taki bez smaku, ze nie chce przejsc przez gardlo. Moj facet po prostu zalewa wrzatkiem i kladzie prosto na kanapke, a ja mam ciarki 😀 sprobuje zrobic Twoim sposobem, w sumie calkiem czesto robie takie potrawki z pieczarkami, moze tym razem wyjdzie zjadliwy :p

    • Można również dodać jarmuż w do koktajli, smarowideł do chleba lub do pesto, będzie wtedy w wersji zblendowanej. Mam przygotowane kolejne przepisy, niedługo będą na blogu. 🙂

    • Jak najbardziej można ugotowaną kaszę gryczaną wrzucić do podduszonych pieczarek, dodać jarmuż, szpinak, zioła et voilà! Szybki obiad gotowy!

Dodaj komentarz

Inline
Inline