Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami

bezglutenowy chleb gryczany

W ostatni piątek zamknęłam się w kuchni z gryką i przygotowałam parę gryczanych pyszności. Oprócz gryczanego ciasta z orzechami upiekłam bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem. Idealnie współgra z domowym zielskiemjarmużowym pesto, czy pastą z fasoli z pulpą warzywną po wyciśnięciu soku

Chleb gryczany, czyli chleb bezglutenowy!

Podstawową zaletą chleba gryczanego jest oczywiście jego smak, ale także jego bezglutenowość. Gryka to pseudozboże, które jest naturalnie bezglutenowe, a więc i polecane osobom z celiakią oraz eliminującym gluten z diety z powodu innych chorób dolegliwości. Będzie także świetnym urozmaiceniem diety dla glutenojadów i wszystkich wielbicieli palonej gryki. Więcej o właściwości gryki przeczytacie w tym wpisie.

Mąka z gryki palonej

Do wypieku domowego chleba użyłam mąki z gryki palonej, którą zmieliłam w blenderze RonicBezglutenowy chleb gryczany ma jednak mniej intensywny smak niż palona kasza gryczana, przynajmniej według moich kubków smakowych. Kiedyś średnio przepadałam za paloną kaszą gryczaną, ale kiedy pierwszy raz spróbowałam kaszy gryczanej niepalonej, to doceniłam smak palonej. Od tego momentu jadam kaszę gryczaną paloną dużo częściej. Domowy chleb gryczany jest nieco łagodniejszy w smaku niż sama kasza gryczana palona – to chyba kwestia dodatków po prostu.

Przepis na bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem

Proporcje podane na keksówkę o długości 30 cm.

Składniki:

  • 0,5 litra wody
  • 400 g mąki gryczanej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • opcjonalnie: łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:

Słonecznik myjemy i moczymy w letniej wodzie przez około godzinę. Z drożdży przygotowujemy zaczyn – rozpuszczamy je w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody, opcjonalnie dodajemy łyżeczkę cukru, aby drożdże szybciej pracowały i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie przelewamy zaczyn do miski, wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy słonecznik, siemię lniane oraz sól. Wlewamy powoli wodę, wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Co dalej?

Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało się je uformować rękoma. Możemy jednak zrobić bardziej mokry chleb i wtedy konsystencja powinna być bardzo gęsta, klejąca się do palców i nie dająca się formować rękoma. Kwestię konsystencji regulujemy wodą oraz mąką – chleb bardziej mokry będzie wymagał większej ilości wody, zaś chleb bardziej zbity potrzebuje więcej mąki. Chleb mokry jest bardziej podatny na zakalcowatość. Bezglutenowy chleb gryczany ze słonecznikiem zrobiłam bardziej zbity, uformowałam go rękoma. Ciasto na chleb przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut w trybie termoobiegu. Po upieczeniu chleb zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Co pasuje do chleba gryczanego?

Oczywiście dobre zielsko! U mnie ostatnio jarmuż, wegańskie pasty kanapkowe ze strączków. Dziś zrobiłam kolejny chleb, a do tego pesto z wyciśniętego jarmużu i bazylii. Pyszne połączenie. A co Wy byście dodali do takiego chleba? Próbowaliście już pieczywa gryczanego?

Udanych wypieków,
Małgosia

Jak zrobić mąkę gryczaną w blenderze?

Jak zrobić mąkę gryczaną w domu oraz właściwości gryki

Wypróbuj wegańskie przepisy na pasty do chleba:

Pasta słonecznikowa z bazylią i natką pietruszki

Pasta z fasoli à la hummus do chleba i nie tylko

4 Replies to “Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami”

  1. Wygląda smakowicie! A na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
  2. Jak najbardziej wykorzystam, takiego chleba jeszcze nie piekłam. :)
  3. chlebek wyszedł, w domu pięknie fantastycznie! Pani przepisy są super... dziękuję :)
  4. Świetny przepis,chleb pyszny i prosty w wykonaniu. Dziękuję! :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.