Wegańskie brownie z migdałami, orzechami i malinami

Wegańskie brownie… cudownie czekoladowe… z orzechami… migdałami… malinami… posypane pokruszonym ziarnem kakaowca… Rozkosz… Czegóż chcieć więcej…? Klasyk. A do tego bardzo „elastyczny”. Wegańskie brownie da się zrobić na wiele sposobów. To czekoladowe ciasto, do którego się ciągle wraca. I nigdy nie ma się dosyć.

Brownie, czyli rozkosz dla podniebienia

Brownie zawsze kojarzy mi się z niepohamowaną rozkoszą, takim kulinarnym „och-ach”, a przy tym ciastem, które wychodzi za każdym razem.  A najbardziej lubię je z pokruszonymi ziarnami kakaowca i kawałkami gorzkiej czekolady roztopionymi w środku… W zasadzie tak się rozkojarzyłam, że zapomniałam, co dodałam do środka… Ale po kolei… Na pewno są w nim maliny, które perfekcyjnie przełamują smak czekolady. A połączenie malin i pokruszonych ziaren kakaowca jest wyborne, polecam Wam wypróbować. Warto.

Czekoladowe słodkie wegańskie brownie

Brownie jest wybornie czekoladowe… A jakby ktoś spytał o słodzik w przepisie – słodkie są daktyle. Brownie ma być bardziej czekoladowe, niż słodkie. A im mniej cukru w diecie, tym mniejszą mamy na niego ochotę. Ale jak już tak bardzo chcecie, to dorzućcie wg uznania: cukier kokosowy, syrop klonowy, trochę ksylitolu lub odrobinkę stewii, w wersji niewegańskiej miód, noooo a w ostateczności brązowy cukier, ale odrobinkę! Do ciasta możemy dodać orzechy według naszych preferencji, ale najlepiej będą komponować się laskowe oraz płatki migdałowe. To wegańskie brownie z malinami jest po prostu warte grzechu. Łapcie przepis i się inspirujcie. 🌰🌰🌰

Przepis na wegańskie brownie  z migdałami, orzechami i malinami – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/brownie-migdalami-orzechami-malinami/2/.

brownie z orzechami

63 myśli na temat „Wegańskie brownie z migdałami, orzechami i malinami

    • Świetnym słodzikiem i lepiszczem jest bardzo dojrzały banan 🙂 Zamiennie możesz użyć również innego słodzika – zobacz PS. w wpisie powyżej 🙂

    • Oczywiście. Pewnie chodzi Ci o mąkę bezglutenową? Może być również jaglana, amarantusowa. Jeśli znajdziesz bezglutenowe płatki owsiane, to możesz je zmielić i wykorzystać do brownie.

      • Nie chodzi o bezglutenową, podałam takie przykłady, bo akurat takie w tej chwili posiadam 🙂 W takim razie rozumiem, ze mogłaby być równie dobrze żytnia czy zwykła pszenna? Ale czy wtedy nie zmienia się proporcje takiej mąki? Pozdrawiam 🙂

    • Trudno się z Tobą nie zgodzić. Muszę stwierdzić, że to najlepsza wersja brownie, jaką kiedykolwiek robiłam. Właśnie dzwoniły dziś dwie koleżanki i stwierdziły, że również im wyszło wyborne. Spróbuj! 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline