Wartości odżywcze śliwek i przepisy ze śliwkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie,  Zdrowie

Wartości odżywcze śliwek i przepisy ze śliwkami

Jak jesień kojarzy mi się ze śliwkami, tak śliwki z jesienią, która zbliża się już wielkimi krokami. Przepiękny soczysty fioletowy kolor śliwek to dla mnie dojrzałość lata. Esencja darów natury. Owoc idealny na powidła, czekośliwkę i do jesiennych tart. A do tego zdrowy – wartości odżywcze śliwek są dosyć pokaźne. Tak więc warto je jadać na zdrowie!

Wartości odżywcze śliwek

Śliwki to istna bomba witaminowa. Zawiera przeciwutleniacze – prowitaminę A, witaminę C oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E, a także witaminę B6 oraz makro- i mikroelementy (potas, żelazo, miedź, mangan, magnez, wapń, fosfor). Ale to nie wszystko. Śliwki to także źródło antynowotworowych polifenoli oraz katechin. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Warto sięgać również po (ekologiczne i bez konserwantów albo i wysuszone w domu w dehydratorze) śliwki suszone, które zawierają skoncentrowaną dawkę dobroczynnych składników. Śliwki świetnie działają na zaparcia, ale też nie należy z nimi przesadzać, gdyż efekt może być wprost odwrotny do zamierzonego. I pomimo iż śliwki są dosyć kaloryczne (suszone zawierają prawie 300 kcal na 100 g), to warto po nie sięgać, bo to dobre kalorie i idealne oczyszczenie naszych jelit.

Co zrobić ze śliwek?

Ze śliwek można zrobić same pyszności! Powidła, czekośliwkę, tarty z kruszonką, crumble, a także po prostu je wysuszyć w dehydratorze i mieć zdrową przegryzajkę na jesień i zimę. Ja uwielbiam śliwki zapiekać albo robić z nich odżywcze i pożywne koktajle, np. taki z nasionami chia, aronią oraz daktylami. Suszone śliwki wkładam często do wegańskich świątecznych pasztetów, robię z nich także spody do wegańskich ciast bez pieczenia. A czasem po prostu podjadam na podwieczorek. Na jesienne weekendowe śniadania bardzo często robię crumble ze śliwkami, a jako weekendowe ciacho najczęściej piekę tartę ze śliwkami i z kruszonką. Albo i nie piekę – w wersji dla leniwych tartę można zrobić również bez pieczenia.

Który z przepisów na śliwkowe słodkości wybierasz?
Małgosia

18 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańskie bezglutenowe ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami bez cukru
Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

W kuchni mam ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadam się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwałam ostatnie truskawki. Wyszedł z nich...

Zamknij