ogórki kiszone
Przepisy wegańskie

Ogórki kiszone – przepis od babci Janki

Siedzimy na działce. Babcia robi ogórki, a ja przebieram porzeczki. I tak patrzę i patrzę, co babcia wsadza do tych słoików i podpytuję. W końcu babcia mówi: „A ty co, piszesz przepis na bloga?” Ja ogólnie z czystej ciekawości, ale skoro babcia chce, żebym zrobiła przepis na bloga, to oczywiście, że zrobię! Pstryknęłam szybkie zdjęcie i mam przepis na ogórki kiszone od babci Janki. Pyszne. 

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki warto jadać ze względu na to, że są naturalnym probiotykiem wzmacniającym naszą mikrobiotę jelitową. Przekłada się to na wzmacnianie odporności, co też szczególnie jest ważne w okresie jesienno-zimowym. Poza tym są źródłem witaminy C, a tej brakuje nam szczególnie poza sezonem i dlatego kisimy na zimę. Są jednak osoby, którym kiszonki nie służą – i taką osobą jestem ja. Niestety, ze względu na nietolerancje, spożywam kiszonki od czasu do czasu w małej ilości. Ale czasem mam ochotę na takiego pysznego ogórasa od babci i zjem małego.

 

ogórki kiszone

Przepis na ogórki kiszone

Przepis dyktowała babcia, ja trochę dopytywałam i spisałam.

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • liść i korzeń chrzanu
  • koper
  • czosnek
  • woda
  • sól kamienna

Składniki opcjonalne:

  • liście czarnej porzeczki / wiśni / winorośli
  • gorczyca
  • liść laurowy

Wykonanie:

Cytuję babcię:

1. Ogórki powinny być świeże i jędrne. Najlepiej niepryskane, z działki. Myjemy je i moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Wszystkie inne składniki tez dokładnie myjemy.

2. Słoiki wyparzamy wodą albo w piekarniku. Najlepsze są duże słoiki.

3. Do słoika wkładamy tyle ogórków, ile wejdzie, pionowo. Chyba że są małe, to obojętnie jak. Ogólnie najlepsze są średnie i w miarę proste ogórki.

4. Między ogórki wkładamy poskładany liść chrzanu, koper (górna część z łodygą), kilka przekrojonych ząbków czosnku, przekrojony korzeń chrzanu, liść czarnej porzeczki . Można dodać też liść wiśni lub winorośli, co kto ma. Dzięki temu ogórki kiszone będą bardziej jędrne. Do większego słoika dodaje się więcej liści. Można dodać też liść laurowy i gorczycę, jak ktoś chce i lubi. Można włożyć małą glówkę czosnku przekrojoną na pół. Wtedy trzeba ją z wierzchu obrać z łupin.

5. Ogórki zalewamy przegotowaną przestudzoną wodą – na litr wody wrzucamy łyżkę soli kamiennej. Zalewamy, żeby woda przykryła wszystkie ogórki. Niektórzy zalewają wrzątkiem, ja wolę chłodną wodą.

6. Zakręcamy dokładnie słoiki. Nakrętki muszą być nieuszkodzone i suche, nie mogą być pordzewiałe. Można dać pod nakrętkę kawałek woreczka foliowego, żeby właśnie nakrętki nie rdzewiały.

7. Trzymamy przez 3 dni w kuchni na podłodze na ręczniku (może trochę wyciekać woda), a potem odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

6. Ogórki małosolne są gotowe już po 3 dniach, zaś ogórki kiszone robią się po kilku tygodniach. Małosolne można zrobić w ceramicznym garnku.

 

Lubisz kiszone ogórki? Robisz kiszonki na zimę?

 


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie i babcię Jankę na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


 

Wypróbuj także przepis na SURÓWKĘ Z OGÓRKÓW – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

surówka z ogórków

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wegańska pizza bez sera marinara z oliwą z oliwek i rukolą
Wegańska pizza bez sera z pieczarkami

Uwielbiam włoską kuchnię! Za pomidory, bazylię i rukolę. Połączenia smaków zadziwiają prostotą, a jednocześnie kulinarnym kunsztem. W kuchni włoskiej jest...

Zamknij