deser z nerkowców
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Deser z nerkowców z wanilią, malinami i borówkami

Lubicie proste i szybkie desery z malinami? A do tego waniliowe jak lody? Albo takie desery, z których można zrobić też lody? Założę się, że tak! Ja uwielbiam! ❤️ Bardzo często kombinuję takie deserki à la musy z sezonowymi owocami. Niedawno zrobiłam wegański deser z nerkowców z wanilią i owocami z działki – malinami i jeżynami. I jeszcze miałam kilka borówek, ale już nie z działki. 

Deser z nerkowców z owocami

Z nerkowcami mam trochę zgrzytów ze względu na sposób ich pozyskiwania. Być może zetknęliście się już z tym tematem. Jeśli nie – poszukajcie informacji. Nerkowce są jednak zdrowym owocem, a do tego pysznym. Nie da się ukryć. Tak więc jadam nerkowce od czasu do czasu jako przegryzajkę, robię z nich mleko, masło orzechowe, a także deserki jak ten z malinami, jeżynami i borówkami. Deser z nerkowców można oczywiście zjadać przez cały rok i zamiast świeżych owoców dać konfitury, granolę albo płatki kokosowe. To pierwsze, co mi przychodzi do głowy. Ale teraz dzielę się z Wami przepisem ze świeżymi sezonowymi owocami. Deser posłodziłam odrobiną cukru kokosowego. Można oczywiście dodać inne słodzidła w ilości według uznania – orzechy nerkowca są dosyć słodkie same w sobie, tak więc z ilością słodzidła bym nie przesadzała. Przepis jest bezglutenowy.

bezglutenowy wegański deser z nerkowców z malinami

Przepis na deser z nerkowców z wanilią i sezonowymi owocami

Proporcje podane na dwie porcje.

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego 🥥
  • garść nerkowców
  • wybrane słodzidło (cukier kokosowy, erytrol, syrop klonowy etc.)
  • odrobina miąższu z laski wanilii
  • kilka malin, jeżyn, borówek lub innych owoców
  • opcjonalnie: dowolne mleko roślinne

Wykonanie:

1. Do miseczki wrzucam nerkowce, słodzidło (ilość według uznania) oraz miąższ wybrany z laski wanilii.

2. Dodaję mleczko kokosowe i wszystko mieszam łyżką.

3. Zostawiam na parę godzin. Można wstawić na noc do lodówki.

4. Po paru godzinach wszystko razem dokładnie blenduję na gładko. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodaję odrobinę dowolnego mleka roślinnego. Używam blendera kielichowego Ronic Zyle, więc u mnie to chwila moment i gotowe.

5. Deser z nerkowców pzelewam do miseczek, dodaję różne sezonowe owoce, np. maliny, borówki i dekoruję listkiem mięty.

A może lody waniliowe?

Z tego przepisu wychodzą również pyszne wegańskie lody waniliowe. Wystarczy dodać łyżeczkę wódki i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Spytacie, czy ta wódka to dla wzmocnienia smaku? Niekoniecznie, chodzi o obniżenie temperatury zamarzania lodów. Dzięki temu lody są bardziej miękkie i mają kremową konsystencję.

Podoba Wam się przepis? Zapiszcie go sobie, wypróbujcie i podzielcie się nim ze znajomymi!

Więcej przepisów na desery bez pieczenia znajdziecie w zakładce DESERY.
Gosia

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
koktajl z sezonowych owoców
Koktajl z sezonowych owoców z dodatkami

Uwielbiam lato za coraz to bardziej kolorowe owoce z działki. Co tydzień pojawiają się kolejne. Truskawki, czereśnie, porzeczki, poziomki, wiśnie,...

Zamknij