Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami wyszła zupełnie spontanicznie. Na ostatnim zjeździe na uczelni miałam zajęcia praktyczne z dietetycznych deserów. O zajęciach zupełnie zapomniałam, a miały być na nich przygotowywane m.in. desery z mojego bloga wybrane przez prowadzącą zajęcia. Bardzo się cieszę, że większość przepisów okazała się wegańska. Z moich przepisów były do zrobienia wegańskie batoniki z suszonymi owocami i sezamem, wegańskie bezglutenowe brownie z burakami oraz wegańska tarta z truskawkami, na którą przepis okazał się kompilacją dwóch innych zielskowych przepisów. Co ciekawe, spośród paru wersji batoników przygotowanych przez cztery różne grupy, jedne się spaliły i rozwaliły, inne wyszły, ale się trochę kruszyły, a w mojej grupie wyszły idealne pod moim bacznym okiem.
Wegańska tarta z truskawkami, czyli nie robię nic według przepisu
Na zajęciach pracowaliśmy w dwuosobowych tandemach i każdy tandem miał przyrządzić coś lekkiego, najczęściej wegańskiego na podstawie podanego przepisu. Ja pracowałam z Dominiką i do zrobienia przypadła nam wegańska tarta truskawkowa, czyli kompilacja dwóch innych moich przepisów. Przepisem referencyjnym była wegańska tarta malinowa, ale tym razem zamiast malin były truskawki. A jak to ja, nigdy nie trzymam się przepisu i stwierdziłam, że robimy spontaniczną wegańską tartę z truskawkami zupełnie na czuja. W trakcie jeszcze zmieniła się oczywiście koncepcja z początku przygotowywania tarty, kiedy zobaczyłam resztki winogron, których nikt nie chciał zużyć. Stwierdziłam, że ładnie podkręcą kolor musu truskawkowego i wrzuciłam je również do blendera. Tarta będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane lub mąka owsiana będą bezglutenowe, z wyraźnym wskazaniem na opakowaniu.
Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-truskawkami/2/.
Pages: 1 2
25 komentarzy
Katarzyna
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Chętnie wypróbuję. Szczególnie ciekawi mnie połączenie smaków
Kamil
Nie łączyłem jeszcze truskawek z winogronem 🙂 Ciekawe zestawienie i inspiracja!
Ania
Jak tylko otworzyłam tę stronę i wyświetliło mi się zdjęcie tarty, pomyślałam sobie : oj, będzie smacznie. Po przeczytaniu wiem jedno : w weekend wjedzie na nasz stół 🙂 O ile wyjdzie, oczywiście 🙂
Jud
Super pomysł wam wpadł do głowy, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Carla
Wow, wygląda nieziemsko! 🙂
Angelika
ale bym zjadła kawałeczek takiej tarty 🙂
Olga
Piękne połączenie kolorystyczne! Z winogronami jeszcze nie łączyłam truskawek 😉
Asia
Tarta z winogronami – to brzmi za dobrze, by to było prawdziwe ciacho!
zaniczka
Bardzo lubię Twoje przepisy, są proste i takie normalne 🙂
Katharis
Hmm, a myslisz, ze wyjdzie z platkami ryzowymi? Nie moge owsianych 🙁
Dobre Zielsko
Nie bardzo, one są trochę inne. Proponuję użyć razowej mąki ryżowej. Z jakiego powodu nie możesz jadać płatków owsianych? Chodzi o gluten? Owies jest naturalnie bezglutenowy, ale niestety zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Wtedy warto poszukać płatków owsianych bezglutenowych z wyraźnym oznaczeniem na opakowaniu.
Ewelina
Wszystko co z truskawkami na pewno mi zasmakuje. Chociaż nie łączyłam nigdy z winogronem, smak intryguje 😉
Justyna
Fajny przepis. Na pewno zrobię takie ciacho. Spód z płatków ciekawe jak będzie smakować
Basia
Piszę komentarz myśląc co mam w kuchni, owocowego, żeby móc ciasto owsiane zagnieść 🙂
Kasia
Apetycznie wygląda i pewnie mega dobrze smakuje. Będę próbować zrobić w domu! Dzięki za przepis.
katarzyna
Lubię gotowanie wg przepisu i… spontaniczne modyfikowanie 😀
Fajny w swojej prostocie przepis na spód – zapisuję 😀
Angelika
chętnie spróbowałabym takiej tarty 🙂
Ewa
Woow, muszę tylko podmienić truskawki na jakiś inny owoc bo moje dziecko ma uczulenie i działam! <3
Zofka
Chyba spróbuję, ale pewnie nie wyjdzie tak pięknie jak Tobie!
Zofka
Chyba spróbuję, ale pewnie nie wyjdzie tak pięknie jak Tobie!
Sylwia
Lubię takie kuchenne eksperymenty! Tarta już z daleka pachnie i wygląda cudnie!
Justyna
Jak to bosko wygląda! Chciałabym,żeby kiedyś wyszło mi takie cudo 😉
Magdalena
Wygląda pięknie i pewnie równie dobrze smakuje 🙂 Narobiłam sobie ochotę na nią ::))))
Natalia
Brzmi pysznie <3
Pingback: