Przepis na wegańską tartę z truskawkami i winogronami
Proporcje podane na blachę o średnicy ok. 30 cm.
Czego nam potrzeba?
Spód:
- 400 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (wersja bezglutenowa będzie z użyciem płatków owsianych bezglutenowych)
- 2 szklanki mleka roślinnego (na przykład wydojonego z płatków owsianych)
- 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
- 2 duże łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 100 g winogron czerwonych
- 3 łyżeczki (6 g) agaru
- pół szklanki wody
Jak to zrobić?
Mąkę owsianą przesypujemy do miski. Jeśli używamy płatków owsianych, to mielimy je w młynku na pył. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub nad kuchenką, a w czasie upałów możemy i na balkonie. Do płatków dolewamy olej, syrop klonowy lub inny słodzik oraz szklankę mleka roślinnego i wszystko razem mieszamy. Jeśli potrzeba, dodajemy resztę mleka roślinnego. Ze słodzików możemy dodać cukier kokosowy lub niewegański miód, jeśli jadacie. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało uformować się z niego kulę. Mleko roślinne możemy wydoić własnoręcznie w domu z różnych nasion, czy nawet płatków owsianych (przepis na mleko owsiane znajdziecie tutaj: http://dobrezielsko.pl/mleko-owsiane/). Po uformowaniu ciasta wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozkładamy palcami na pokrytej papierem do pieczenia formie do tarty. W tym momencie możemy zdecydować, czy tartę pieczemy, czy też będzie to wersja bez pieczenia. Obydwie są pyszne. Ja polecam spód upiec, a wersję niepieczoną zrobić przy tartaletkach, na które przepis będzie niebawem. Ułożone w formie ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Co dalej?
Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy mus truskawkowy z winogronami. Roślinny środek zagęszczający agar przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną w tym wpisie: http://dobrezielsko.pl/agar-roslinny-srodek-zelujacy/. 400 g truskawek (czyli nie wszystkie) blendujemy z czerwonymi winogronami, które nadadzą musowi bardziej intensywnego koloru. Dodajemy przygotowany agar i blendujemy jeszcze przez chwilę. Następnie cały mus wylewamy na upieczony spód i dorzucamy resztę pokrojonych truskawek. Warstwa truskawkowa zaczyna już tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, zwłaszcza gdy mamy jeszcze ciepły spód, a na dworze upał, można tartę z truskawkami włożyć na pół godziny lub jeszcze lepiej na godzinę do lodówki.
Wegańska tarta z truskawkami idealna na czerwcowe weekendy
Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami idealnie sprawdzi się na ciepłe czerwcowe weekendy. Polecam podać ją z gałką lodów kokosowych lub waniliowych (właśnie takie mrożą się u nas w lodówce) i usiąść na łące. Czyż to nie cudowna pora roku? W czerwcu po prostu rządzą truskawki. Zrobiłam z nimi również tofurnik bez pieczenia. Inspirujcie się. A jak już zjecie tartę, proszę Was o odpowiedzi w ankiecie dotyczącej mojego wegańskiego bloga kulinarnego, na którego pomysł zrodził się równo rok temu: https://goo.gl/forms/FBlVPZed13tMsfjK2. Będę bardzo wdzięczna za jej wypełnienie, pomoże mi to w rozwijaniu bloga oraz różnych wegańskich inicjatyw, aby móc jeszcze lepiej odpowiedzieć na Wasze potrzeby.
Dziękuję!
Małgosia
Wpisy powiązane:
Inne przepisy z truskawkami:
http://dobrezielsko.pl/weganskie-tartaletki-z-truskawkami/
Pages: 1 2
25 komentarzy
Katarzyna
Kamil
Ania
Jud
Carla
Angelika
Olga
Asia
zaniczka
Katharis
Dobre Zielsko
Ewelina
Justyna
Basia
Kasia
katarzyna
Angelika
Ewa
Zofka
Zofka
Sylwia
Justyna
Magdalena
Natalia
Pingback: