wegański tofurnik bezglutenowy

Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

Kupiłam wczoraj dwa kilogramy truskawek i tak myślałam, co by tu z nich zrobić oprócz bezpośredniej konsumpcji. W domu za wiele składników nie było, jakieś same resztki, a po całym tygodniu wytężonej pracy nie chciało mi się wychodzić już z domu i postanowiłam zużyć to, co jest w domu. I tak krzątałam się po kuchni, wymyślając różne kombinacje i oczywiście, jak zwykle, z początkowego zamysłu nic nie wyszło, bo w trakcie okazało się, że czegoś nie mam i w końcu, machnęłam ręką i stwierdziłam, że wyjdzie, co wyjdzie. I wyszło pycha! Najczęściej jak zwykle. Co zrobić z truskawek, migdałów, daktyli, syropu daktylowego i tofu? Coś prostego i szybkiego: wegański tofurnik z truskawkami, bezglutenowy i bez pieczenia. 

Tofu – a co to takiego?

Tofu (podobnie jak tempeh) to przetworzone ziarno sojowe, które w takiej postaci jest bardziej korzystne dla zdrowia. Zawiera sporo pełnowartościowego białka oraz wapnia, jest neutralne w smaku i warto je włączyć od czasu do czasu do diety roślinnej. Niektórzy nie mogą ze względu np. na nietolerancję laktozy, a niektórzy nie chcą jadać nabiału, tak więc rośliny strączkowe stają się świetnym źródłem białka i powinny często znajdować się w jadłospisie wegańskim. Ważna jest różnorodność spożywania strączków, a soję zalecałabym sporadyczne, wszak to dosyć kontrowersyjne ziarno. Jednakże temat ten zostawię na później, nadmienię tylko, że produktów sojowych nie zaleca się osobom z chorą tarczycą (soja jest wolotwórcza), a także z PCOS. A ja, chociaż mam Hashimoto, od czasu do czasu jadam tofu, bo mam na nie ochotę, zaś ziarno soi gotuję raz, czy dwa razy do roku, jak mam ochotę.

Wegański tofurnik na wiele sposobów

Tofurnik to taki wegański sernik. Zamiast twarogu do ciasta używamy serek sojowy, czyli właśnie tofu. Tofu jest dosyć neutralne w smaku, chociaż dla niektórych jest mdłe i wtedy warto potraktować je sokiem z cytryny, który zniweluje taki mdły posmak. Wegański tofurnik możemy przygotowywać zarówno w wersji pieczonej, jak i na zimno i zrobić z niego alternatywę dla typowego sernika, a także stężony deser.  Można z nim łączyć wiele produktów i komponować różne wersje smakowe tofurnika, od czekoladowego po truskawkowy. Mając jedną bazę, możemy dostosowywać smak sezonowo, dodając ulubione owoce.

Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganski-tofurnik-z-truskawkami/2/.

bezglutenowy wegański tofurnik

10 myśli na temat „Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

  1. Już to, że skladnikiem są truskawki, zachęca do wypróbowania przepisu.Jeśli smakuje tak, jak wygłada, chętnie spróbuję czegoś nowego w kuchni.

  2. Jestem weganką, muszę koniecznie w najbliższym czasie wypróbować ten przepis! Uwielbiam truskawki! Z tofu i bakalii robiłam tylko kiedyś wielkanocną paschę, troszkę podobnie się ją robi jak spód tofurnika 🙂 Pozdrawiam <3

  3. Ciasto super,także zapisuję. Zrezygnuje tylko z daktyli, bo moje dziecko ich nie trawi (ale może to i dobrze, biorąc pod uwagę dietę grup krwi) i zrobię tylko 2 warstwy. Nigdy nievprobowałam sama robić agaru

  4. No właśnie jakoś nie lubię tofu, no chyba, że wędzone do żurku. Czasem tylko używam do tiramisu naturalnego tofu, ale jakoś nie często gości u mnie w kuchni. Soja do mnie nie przemawia niestety. Chociaż Twój tofurnik wygląda przepięknie i zachęcająco.

Dodaj komentarz

Inline
Inline