Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie

Krem z tofu na kruchym czekoladowym spodzie posypany soczystymi nasionami granatu to wegańska i bezglutenowa propozycja na coś szybkiego i słodkiego (ale bez cukru), co można nazwać prawie tartą. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, kiedy miałam akcję z granatem – sałatka z granatem i jarmużem (klik) oraz sałatka z orzechami (klik). Został jeden granat i kilka opakowań tofu, które lubię ubijać z kokosem i stewią. Toteż zrobiłam takie coś dobrego: najpierw kruche czekoladowe ciasto, do tego ubity z mleczkiem kokosowym i stewią krem z tofu, a na to granat. Idealna propozycja również na romantyczny wieczór we dwoje – granat i kokos uchodzą za afrodyzjaki, a ich połączenie zdaje się mieć podwójną moc. Więcej o afrodyzjakach przeczytacie w walentynkowym e-booku (klik).

Krem z tofu, czyli deser błyskawiczny

Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie, tudzież czekoladowa tarta z kremem tofowo-kokosowym i granatem robi się szybko, jest pyszna, pożywna i soczysta. I do tego bez dodatku cukru. Jak dla mnie, idealna propozycja na mniej oczekiwanych gości, kiedy trzeba zrobić coś na szybko, co się będzie kolorowo prezentować. A poza tym te afrodyzjaki – kokos i granat (podobno owoc miłości)… sprawdzą się na romantyczny wieczór.

krem z tofu

Przepis na krem z tofu z granatem na kruchym spodzie

Czego nam potrzeba?

Proporcje na okrągłą blachę do tarty, średnica ok. 25 cm.

Kruchy spód:

  • 300 g mąki (pełnoziarnistej) owsianej
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao lub karobu (słodszy)
  • 2 łyżeczki stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)
  • pół szklanki mleka roślinnego (np. świeżo wydojonego z płatków owsianych: klik)

Krem z tofu:

  • 180 g tofu (1 opakowanie)
  • 100 ml stałej części mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)

Posypka:

  • 1 duży granat

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy spód. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, następie wlewamy go do mąki. Dodajemy stewię lub syrop klonowy, kakao lub karob oraz schłodzone mleko roślinne i wszystko razem zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy łyżkę mleka, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto wyrabiamy i układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Kolejno przygotowujemy krem z tofu i kokosa. Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy wodę, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Z mleczka kokosowego wybieramy tylko stałą część, dodajemy słodzik i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można dodać wanilię. Po ubiciu kremu nakładamy na przestygnięty spód. Na końcu posypujemy nasionami granatu. Instrukcja obierania tego owocu znajduje się tutaj – klik.

Informacje dla bezglutenowców: owies jest naturalnie bezglutenowy, jednakże często jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego wybierajcie mąkę owsianą (jak również inne produkty z owsa) z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Informacje dla diabetyków: jako słodzik wybierajcie stewię, która ma zerowy IG (syrop klonowy ma wysoki IG), mleczko kokosowe – 40, granat – 35, mąka owsiana – 25, kakao – 20, tofu – 15. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że IG to kwestia indywidualna, różnie pacjenci reagują.

tarta z kremem

40 Replies to “Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie”

  1. Oj kuszisz od rana, kusisz :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Lubię kusić dobrymi przepisami. ;)
  2. świetny przepis, a na zdjęciu prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. :) Jak dla mnie granat wszędzie dobrze się prezentuje. :)
  3. Mam pytanie- granat jest kwaskawy. Pasuje do reszty? Wygląda apetycznie ale ten granat mnie jakoś wstrzymuje przed spróbowaniem.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jeśli jest dojrzały, nie jest kwaskowaty. Bardzo fajnie chrupie. Wypróbuj. :)
  4. Niezłe :) Mam w domu miłośnika tofu, nigdy nie wiedziałam za bardzo co można z nim zrobić (poza sałatką), więc z pewnością skorzystam z przepisu.Może na Walentynki? :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jak najbardziej! A skoro o Walentynkach mowa, to granat i kokos są (podobno) świetnymi afrodyzjakami. Zapraszam Cię również do udziału w kokosowym konkursie: http://dobrezielsko.pl/konkurs-kokosowy-luty-2016.
  5. Świetny pomysł na ciasto! :) Chyba czas przekonać się do tofu ;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Jedni tofu lubią, bo pasuje naprawdę do wielu potraw, a inni nie lubią, bo według nich jest mdłe. Jeszcze inni nie powinni za bardzo jadać produktów sojowych, więc i tofu unikają.
  6. Ach jak to kusząco wygląda :) aż chce się ugryźć ekran ;)
  7. Granat ma dobry smak i jest niesamowicie zdrowy. Ciekawe przepisy.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, cieszę się, że Ci się moje przepisy podobają. :)
  8. Twó przepis jest zaskakujący ale jakże smakowity. Znowu tu jestem i znów jest wyjątkowo.
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę. ❤️
  9. to coś dla mnie :D
  10. Uwielbiam granata, więc coś dla mnie jak najbardziej. Prezentuje się jak zwykle bardzo apetycznie :)
  11. Wygląda świetnie, muszę wypróbwać polączenie tofu z mlekiem kokosowym :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To jedno z moich ulubionych połączeń ostatnio. Ma bardzo wiele zastosowań. :)
  12. Granat zawsze tak apetycznie wygląda
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      To prawda, prezentuje się świetnie w różnych przepisach. :)
  13. Wygląda super. Kolejny na liście do wypróbowania :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał. :)
  14. Nigdy nie miałam okazji, żeby spróbować tofu, a granat mnie nie zachwycił. Ale może takie połączenie będzie idealne? :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Wypróbuj. :) Zamiast granatu można dać inne owoce. Jeśli masz zamrożone jagody albo porzeczki, będą pasować równie idealnie, jak granat. :)
  15. super wpis Dzięki !
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. :)
  16. Jeszcze o takiej wersji nie słyszałam :) Bardzo ciekawa i na pewno przepyszna :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. Wyszła z tego bardzo dobra tarta!
  17. Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie tofu, na który zawsze mi brak pomysłów.
  18. Jak pysznie wygląda :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję! I pysznie też smakuje. :)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Dziękuję. :) Polecam wypróbować. :)
  19. Hmmm... nie lubię granatu ale wygląda pysznie <3
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Granat się świetnie prezentuje w różnych potrawach. :)
  20. koniecznie do przetestowania;)
    1. Dobre Zielsko says: Odpowiedz
      Bardzo dobry pomysł. ;)
  21. Idealne! :) Chętnie wypróbuję!
  22. Chętnie wypróbuję Twój przepis, zapisałam w ulubionych :-) Będę przynajmniej miała okazję skosztować tofu ;-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.