Krem z tofu na kruchym czekoladowym spodzie posypany soczystymi nasionami granatu to wegańska i bezglutenowa propozycja na coś szybkiego i słodkiego (ale bez cukru), co można nazwać prawie tartą. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, kiedy miałam akcję z granatem – sałatka z granatem i jarmużem (klik) oraz sałatka z orzechami (klik). Został jeden granat i kilka opakowań tofu, które lubię ubijać z kokosem i stewią. Toteż zrobiłam takie coś dobrego: najpierw kruche czekoladowe ciasto, do tego ubity z mleczkiem kokosowym i stewią krem z tofu, a na to granat. Idealna propozycja również na romantyczny wieczór we dwoje – granat i kokos uchodzą za afrodyzjaki, a ich połączenie zdaje się mieć podwójną moc. Więcej o afrodyzjakach przeczytacie w walentynkowym e-booku (klik).
Krem z tofu, czyli deser błyskawiczny
Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie, tudzież czekoladowa tarta z kremem tofowo-kokosowym i granatem robi się szybko, jest pyszna, pożywna i soczysta. I do tego bez dodatku cukru. Jak dla mnie, idealna propozycja na mniej oczekiwanych gości, kiedy trzeba zrobić coś na szybko, co się będzie kolorowo prezentować. A poza tym te afrodyzjaki – kokos i granat (podobno owoc miłości)… sprawdzą się na romantyczny wieczór.
Przepis na krem z tofu z granatem na kruchym spodzie
Czego nam potrzeba?
Proporcje na okrągłą blachę do tarty, średnica ok. 25 cm.
Kruchy spód:
- 300 g mąki (pełnoziarnistej) owsianej
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki kakao lub karobu (słodszy)
- 2 łyżeczki stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)
- pół szklanki mleka roślinnego (np. świeżo wydojonego z płatków owsianych: klik)
Krem z tofu:
- 180 g tofu (1 opakowanie)
- 100 ml stałej części mleka kokosowego
- 1 łyżeczka stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)
Posypka:
- 1 duży granat
Jak to zrobić?
Najpierw przygotowujemy spód. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, następie wlewamy go do mąki. Dodajemy stewię lub syrop klonowy, kakao lub karob oraz schłodzone mleko roślinne i wszystko razem zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy łyżkę mleka, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto wyrabiamy i układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Kolejno przygotowujemy krem z tofu i kokosa. Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy wodę, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Z mleczka kokosowego wybieramy tylko stałą część, dodajemy słodzik i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można dodać wanilię. Po ubiciu kremu nakładamy na przestygnięty spód. Na końcu posypujemy nasionami granatu. Instrukcja obierania tego owocu znajduje się tutaj – klik.
Informacje dla bezglutenowców: owies jest naturalnie bezglutenowy, jednakże często jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego wybierajcie mąkę owsianą (jak również inne produkty z owsa) z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Informacje dla diabetyków: jako słodzik wybierajcie stewię, która ma zerowy IG (syrop klonowy ma wysoki IG), mleczko kokosowe – 40, granat – 35, mąka owsiana – 25, kakao – 20, tofu – 15. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że IG to kwestia indywidualna, różnie pacjenci reagują.
40 komentarzy
ptaszanka
Oj kuszisz od rana, kusisz 🙂
Dobre Zielsko
Lubię kusić dobrymi przepisami. 😉
Margaret
świetny przepis, a na zdjęciu prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie.
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Jak dla mnie granat wszędzie dobrze się prezentuje. 🙂
Ania
Mam pytanie- granat jest kwaskawy. Pasuje do reszty? Wygląda apetycznie ale ten granat mnie jakoś wstrzymuje przed spróbowaniem.
Dobre Zielsko
Jeśli jest dojrzały, nie jest kwaskowaty. Bardzo fajnie chrupie. Wypróbuj. 🙂
Iwona
Niezłe 🙂 Mam w domu miłośnika tofu, nigdy nie wiedziałam za bardzo co można z nim zrobić (poza sałatką), więc z pewnością skorzystam z przepisu.Może na Walentynki? 🙂
Dobre Zielsko
Jak najbardziej! A skoro o Walentynkach mowa, to granat i kokos są (podobno) świetnymi afrodyzjakami. Zapraszam Cię również do udziału w kokosowym konkursie: http://dobrezielsko.pl/konkurs-kokosowy-luty-2016.
Jud
Świetny pomysł na ciasto! 🙂 Chyba czas przekonać się do tofu 😉
Dobre Zielsko
Jedni tofu lubią, bo pasuje naprawdę do wielu potraw, a inni nie lubią, bo według nich jest mdłe. Jeszcze inni nie powinni za bardzo jadać produktów sojowych, więc i tofu unikają.
Aga
Ach jak to kusząco wygląda 🙂 aż chce się ugryźć ekran 😉
Beata
Granat ma dobry smak i jest niesamowicie zdrowy. Ciekawe przepisy.
Dobre Zielsko
Dziękuję, cieszę się, że Ci się moje przepisy podobają. 🙂
Bernardeta
Twó przepis jest zaskakujący ale jakże smakowity. Znowu tu jestem i znów jest wyjątkowo.
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. ❤️
Angelika
to coś dla mnie 😀
Ladyf
Uwielbiam granata, więc coś dla mnie jak najbardziej.
Prezentuje się jak zwykle bardzo apetycznie 🙂
Agata
Wygląda świetnie, muszę wypróbwać polączenie tofu z mlekiem kokosowym 🙂
Dobre Zielsko
To jedno z moich ulubionych połączeń ostatnio. Ma bardzo wiele zastosowań. 🙂
Kamila
Granat zawsze tak apetycznie wygląda
Dobre Zielsko
To prawda, prezentuje się świetnie w różnych przepisach. 🙂
Joanna
Wygląda super. Kolejny na liście do wypróbowania 🙂
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał. 🙂
Katarzyna
Nigdy nie miałam okazji, żeby spróbować tofu, a granat mnie nie zachwycił. Ale może takie połączenie będzie idealne? 🙂
Dobre Zielsko
Wypróbuj. 🙂 Zamiast granatu można dać inne owoce. Jeśli masz zamrożone jagody albo porzeczki, będą pasować równie idealnie, jak granat. 🙂
Paula
super wpis Dzięki !
Dobre Zielsko
Dziękuję, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. 🙂
Samanta
Jeszcze o takiej wersji nie słyszałam 🙂 Bardzo ciekawa i na pewno przepyszna 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. Wyszła z tego bardzo dobra tarta!
Renata
Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie tofu, na który zawsze mi brak pomysłów.
Revelka
Jak pysznie wygląda 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję! I pysznie też smakuje. 🙂
Joanna
wyglada pysznie.;)
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Polecam wypróbować. 🙂
Bartek
Hmmm… nie lubię granatu ale wygląda pysznie <3
Dobre Zielsko
Granat się świetnie prezentuje w różnych potrawach. 🙂
Piotrek
koniecznie do przetestowania;)
Dobre Zielsko
Bardzo dobry pomysł. 😉
Klaudia
Idealne! 🙂 Chętnie wypróbuję!
Ola
Chętnie wypróbuję Twój przepis, zapisałam w ulubionych 🙂 Będę przynajmniej miała okazję skosztować tofu 😉