Sałatka owocowa z granatem, orzechami i bakaliami

Sałatka owocowa z orzechami i bakaliami to kolejna zdrowa, sycąca i słodka przegryzajka nie tylko na imprezowy wieczór. Na śniadanie również jak znalazł! Bardzo szybka, prosta i soczysta dzięki dodatkowi owocu granatu. Sprawdzi się w sytuacjach, kiedy trzeba będzie szybko podać coś gościom, a nie będziemy chcieli podsuwać suchych rodzynków i słonych orzeszków. Podstawa takiej sałatki może być bardzo uniwersalna – zrobiłam ją na śniadanie z granolą (klik) i mlekiem owsianym (klik), a za parę dni będzie idealna z jogurtem owsianym, który właśnie się robi. Zaś na imprezę z przyjaciółmi zrobię z niej deser, dodając trochę słodkiego kremu.

Sałatka owocowa pełna bakalii

Kiedy nie ma dostępu do świeżych owoców, warto jadać te suszone. Zawierają sporo składników mineralnych, witamin, błonnika, ale także kalorii. Więc spożywajmy je z umiarem. Wybierajmy te, które nie są konserwowane. Na przykład niesiarkowane morele są takie ciemne i brzydkie, chociaż dla mnie dużo lepsze niż te siarkowane piękne pomarańczowe. Jeśli nie mamy dostępu do suszonych owoców niesiarkowanych, to starajmy się je umyć przed spożyciem. Pozwoli to nieco „wymyć” konserwant.

Jak najłatwiej obrać granat?

Granat kroimy na pół, „równikowo”, czyli wzdłuż najszerszego obwodu, a potem nacinamy skórkę „południkowo”. Następnie bierzemy połówkę, trzymając „otwartą” stroną w dół nad miseczką i uderzamy z góry łyżką lub odginamy skórkę do góry. Możemy również odginać skórkę przy krawędziach i wyjmować pestki.

sałatka owocowa

Przepis na sałatkę owocową z granatem, orzechami i bakaliami

Czego nam potrzeba? (6 porcji)

  • 1 duży owoc granatu, najlepiej taki z bardzo czerwonymi pestkami
  • 1 duży banan
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów arachidowych niesolonych
  • 100 g orzechów brazylijskich (lub innych orzechów według własnych preferencji)
  • 100 g (niesiarkowanych) rodzynków
  • 100 g (niesiarkowanych) suszonych moreli
  • 1 opakowanie tofu naturalnego (180 g)
  • 2 łyżeczki stewii
  • kilka łyżek mleczka kokosowego lub wody
  • wiórki kokosowe lub starta gorzka czekolada do posypki

Jak to zrobić?

Pestki granatu wsypujemy do miseczki, banana kroimy na drobne kawałki i dodajemy do granatu. Orzechy najlepiej pomoczyć przez godzinę lub dłużej, ale straci się wtedy na chrupkości. Lepiej smakują lekko podprażone przez kilka minut na patelni lub w piekarniku. Wydobędą wtedy z siebie piękny zapach i się trochę przyrumienią. W piekarniku będzie to ok. 10 minut w temperaturze 160-170 stopni – trzeba je pilnować, aby się nie przyrumieniły za bardzo. Jak trochę ostygną, przerzucamy je do miski z granatem. Bakalie też najlepiej przemyć, a potem odsączyć. Rodzynki wrzucamy do miski całe, a morele kroimy na drobne kawałki. Mieszamy. Z tofu, stewii i mleczka kokosowego (lub wody) ubijamy krem. Tofu kroimy i wrzucamy do kielicha blendera (ręczny też da radę), dodajemy stewię i parę łyżek mleczka kokosowego. Miksujemy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać bardziej lejącą się konsystencję, dodajemy trochę więcej mleczka. Sałatkę przerzucamy do salaterek lub miseczek, na górę dajemy łyżkę kremu, dekorujemy wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą i w takiej formie podajemy. Pycha!

Co pasuje do sałatki owocowej?

Taka sałatka owocowa przypadła mi w udziale do zrobienia na imprezę sylwestrową, a oprócz niej tarta, którą zrobiłam z konfiturą z pomarańczy: http://dobrezielsko.pl/konfitura-z-pomaranczy/. Do sałatki pasuje również jogurt (np. sojowy lub owsiany), czy konfitura.

A Wy co takiego pysznego przygotowujecie na domówki?
Małgosia

Inne przepisy z granatem:

Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie

21 myśli na temat „Sałatka owocowa z granatem, orzechami i bakaliami

  1. Skradłaś mi serce bananem! Aż żałuję, że sama nie przygotowuję nic na Sylwestra, tylko jadę na gotowe. Ale skorzystam z przepisu w późniejszym czasie 😉 Pozdrawiam!

  2. Małgosiu, ja zrobiłam tiramisu. Ale sałatka brzmi fajnie, zobaczę, może dostanę granata to zrobię. Miłego wieczoru ci życzę i dobrego roku 🙂

    • Dziękuję! Tobie również życzę wszystkiego dobrego! Tiramisu brzmi pysznie! Może zrobię wegańskie tiramisu? ❤️

    • Ja zawsze muszę sobie pewne rzeczy zwizualizować w głowie albo wyobrazić, jak wykonuję daną czynność, dlatego też staram się opisywać zabiegi kulinarne obrazowo. 😉 Cieszę się, że instrukcja Ci się spodobała. 😉

Dodaj komentarz

Inline
Inline