Tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Po kokosowym lutym dalej mam kokosy w głowie i w kuchni. Nie mogę się bez nich obejść. A mus kokosowy przyprawia mnie za każdym otwarciem słoiczka o mega przyjemności… Tak pięknie pachnie kokosem… Delektuję się praktycznie co drugi dzień słodkościami z jego udziałem i za każdym razem zaskakuje mnie swoją cudownością. Łyżeczką prosto ze słoiczka najczęściej smakuje najlepiej… A że ostatnio mam sporo pracy i fazę na szybkie jedzenie, toteż wymyślam proste desery. I właśnie wyszła mi taka wspaniała słodkość – krucha wegańska tarta z konfiturą (domową) z czarnej porzeczki, z czekoladowo-kokosowym spodem. Również w opcji bez pieczenia. 

Tarta z konfiturą, czyli audyt spiżarni

Szybkość tej tarty polega nie tylko na pominięciu pieczenia, ale również na zastosowaniu dwóch gotowców do masy – tofu oraz domowej konfitury. Parę dni temu przy prawie już wiosennych porządkach w kuchni odkryłam, że zostało mi jeszcze osiem słoiczków konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam w zeszłym roku w lipcu. Konfitura bardzo niskosłodzona jest przepyszna i najczęściej dodaję ją do granoli (klik), porannej owsianki lub amarantusianki (klik). I tak stwierdziłam, że będzie pasowała do szybkiego ciasta, wszak ostatnio nastała faza na szybkie jedzenie. Tak więc konfitura z porzeczki trafiła na pyszny czekoladowo-kokosowy spód i tak powstała tarta z konfiturą. Idealna (nie tylko) dla amatorów gorzkiej czekolady i domowych przetworów.

tarta z konfiturą

Przepis na tartę z konfiturą z czarnej porzeczki

Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

Masa:

  • 150 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego, opcjonalnie więcej łyżek cukru lub inny słodzik (np. syrop klonowy, czy daktylowy)
  • kilka łyżek konfitury, najlepiej domowej, np. porzeczkowej, malinowej, wiśniowej

Posypka:

  • wiórki kokosowe (najlepiej ekologiczne)

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy spód. W szklance rozpuszczamy cukier kokosowy w mleku roślinnym (proponuję migdałowe, orzechowe lub domowe owsiane: klik), energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej oraz mus kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, i wlewamy je do mąki. Teraz dodajemy kakao – możemy zrobić to na dwa sposoby. Albo dosypujemy je do cukru z mlekiem, rozpuszczamy i mieszamy, albo wsypujemy bezpośrednio do mąki. W pierwszej opcji będziemy mieć jednolity kolor spodu, a w drugiej spód będzie bardziej taki „ziarnisty”. I taki właśnie był u mnie. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i opcjonalnie, jeśli mamy więcej czasu, odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Będzie bardziej jednolita. Po wyjęciu formujemy spód palcami na blaszce do tarty, a następnie zajmujemy się masą. Oczywiście, spód można opcjonalnie zapiec. Zrobiłam taką wersję pół na pół z mąką owsianą i kokosową. Piekłam ok. 30 minut, też wyszło super. Co, kto woli i jakie ma możliwości piekarnikowe.

tarta bez pieczenia

Przejdźmy do masy. Na spodzie rozcieram cienką warstwę konfitury. Tofu wraz z musem kokosowym (niekoniecznie rozpuszczonym, ale z rozpuszczonym lepiej się blenduje) oraz rozpuszczonym w mleku roślinnym cukrem kokosowym blendujemy (ubijamy) na gładki krem. Po wyblendowaniu krem rozcieramy na spodzie a następnie dodajemy znów parę łyżek konfitury i rozcieramy kolistymi ruchami, aby połączyć dwie warstwy. Według uznania, zostawiamy masę niejednolitą lub nie – ja wolałam zrobić ją właśnie taką rozmazaną. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i delektujemy się pyszną tartą. Naszą słodkość przechowujemy w lodówce, jeśli jeszcze będzie co przechowywać. 😉

Tarty bez pieczenia

Coraz częściej chodzą mi po głowie ciasta bez pieczenia. Niedawno była tarta kokosowa (klik), teraz tarta z konfiturą, a w głowie pojawiają się kolejne bezpieczeniowce. A Wy, wolicie tarty bez pieczenia, czy jednak pieczone? Jakie smakują Wam najbardziej?

tarta wegańska

91 myśli na temat „Tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

  1. Hmm zwykle jak widzę danie wegańskie to uciekam, nie czytam dalej, bo jestem typowym mięsożercą, ale zaraz, zaraz to jest deser, to chyba mi nie zaszkodzi? Taki wegański? 🙂
    Lubie bardzo kokos i chociaż mam problem ze zlokalizowaniem, gdzie kupić mleko roślinne czy mus kokosowy w UK, to jednak spróbuje. Dziękuje za fajny przepis 🙂

    • To jest po prostu zdrowy deser. Nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie, zawiera składniki korzystne dla naszego zdrowia. 🙂 Akurat wegański, bo taką kuchnię prowadzę i weganizm mi bardzo odpowiada. Ponadto niektórzy muszą zrezygnować z alergenów i taki przepis będzie odpowiedni. 🙂 Podaną bazę można oczywiście modyfikować. Myślę, że w UK znajdziesz nie jeden sklep, w którym będą dostępne takie produkty. Zawsze możesz poprosić kogoś z Polski o paczkę. 😉

  2. Wolę bez pieczenia, bo oj piekarnik lubi przypalać ciasta z jednej strony. Kusi mnie Twój przepis tarta nie wymaga cudów to może i mój piekarnik da jej radę. Pozdrawiam

  3. Jest 9.00 rano, mam sporo pracy, a u Ciebie znalazłam TAKIE RZECZY! Tak się nie robi! 😛
    A tak na serio – tarta naprawdę wygląda smakowicie. Uwielbiam wegańskie ciasta i jestem fanką konfitury z porzeczek, więc chętnie ją wypróbuję. Tylko niestety nie mam przetworów własnego wyrobu i będzie trzeba poszukać czegoś sensownego w sklepach. Twój profil na fb niedawno zalajkowałam, więc będę śledzić kolejne nowości 😉

    • Ale jaka to może być motywacja! Dobry przepis przeczytany rano może sprawić, że szybko uwiniemy się z pracą, by jak najszybciej go zrealizować. 😉 Zachęcam serdecznie do obserwowania profilu facebookowego oraz do subskrypcji bloga (opcja po prawej stronie pod okienkiem profilu facebookowego).

  4. Jak dla mnie za dużo tych kokosowych składników. Nawet nie wiedziałam, że jest cukier kokosowy. A do tego jeszcze mąka, wiórki, olej, mus. Kokosowy zawrót głowy 😉 Myślę, ze z ta porzeczkową konfiturą smakuje przepysznie 🙂

    • Akurat w konfiturze za dużo tej witaminy C już nie będzie, bo jednak jej przygotowanie wymaga obróbki cieplnej, a witamina C jest bardzo nietrwała. Ale w sezonie można dorzucić świeże owoce i witamina C będzie. 🙂

    • Wystarczy dodać więcej musu kokosowego zamiast tofu. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.

    • Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną. Czy jest wyczuwalne? Hm… jeśli jest dobrze wymieszane z konfiturą nie czuć go za bardzo. Czuć za to nutę kokosową. 🙂

  5. Muszę koniecznie spróbować! Nigdy nie jadłam tofu,więc to też za tym przemawia Konfitur mam pełną piwnicę,więc teraz tylko zakasać rękawy i wziąć się za wypieki! Świetny przepis. Już wylądował w moim przepiśniku!

  6. ‚zachorowałam’ na ten mus kokosowy! już się nie mogę doczekać kiedy do mnie dotrze 🙂
    a ta tarta wygląda wspaniale. i mam własną konfiturę z porzeczki… tylko zrobię spód bez kakao, jakoś nie lubię kakaowych ciast.
    dziękuję za kolejną inspirację. pozdrowienia!

    • Ja również uwielbiam mus kokosowy! Czasem wyjadam ze słoiczka łyżeczką… Zamiast kakao można dodać karob.

    • Jak dla mnie idealne! I dla tych, którzy za słodkim zbytnie nie przepadają, ale mają ochotę na coś do kawy, to jak znalazł!

    • Ja również uwielbiam piec, bez piekarnika nie mogę się obejść, ale obecnie się dużo uczę i pracuję i pojawiła się potrzeba szybkich przepisów – najlepiej słodkich. 😉

    • Tak, to prawda. Kocham gotować i dobrze jeść. Wymyślać, kombinować, cudować, układać przepisy. Mój żywioł. Cieszę się, że to dostrzegłaś. ❤

Dodaj komentarz

Inline
Inline