bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Uwielbiam wszystko, co kokosowe. O każdej porze roku. Po prostu mam kokosy w głowie, ale w kuchni też! Nie mogę się bez nich obejść. Najlepsze są takie świeże w Tajlandii! A mus kokosowy przyprawia mnie za każdym otwarciem słoiczka o mega przyjemności… Tak pięknie pachnie kokosem… Delektuję się dosyć często słodkościami z jego udziałem i za każdym razem zaskakuje mnie swoją cudownością. Łyżeczką prosto ze słoiczka najczęściej smakuje najlepiej… A że ostatnio mam sporo pracy i fazę na szybkie jedzenie, toteż wymyślam proste desery. I właśnie wyszła mi taka wspaniała słodkość – krucha  bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, z czekoladowo-kokosowym spodem. Również w opcji bez pieczenia. 

Tarta z konfiturą, czyli audyt spiżarni

Szybkość tej tarty kokosowej polega nie tylko na pominięciu pieczenia, ale również na zastosowaniu dwóch gotowców do masy – tofu oraz domowej konfitury. Jakiś czas temu, przy porządkach w kuchni odkryłam, że zostało mi jeszcze osiem słoiczków konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam w zeszłym roku. Konfitura bardzo niskosłodzona jest przepyszna i najczęściej dodaję ją do granoli, porannej owsianki lub amarantusianki. I tak stwierdziłam, że będzie pasowała do szybkiego ciasta, wszak ostatnio nastała faza na szybkie jedzenie. Tak więc konfitura z porzeczki trafiła na pyszny czekoladowo-kokosowy spód i powstała bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą. Idealna (nie tylko) dla amatorów gorzkiej czekolady i domowych przetworów. Latem idealnie pasuje do niej mus ze świeżych czarnych porzeczek, czyli jeszcze więcej witaminy C!

Przepis na wegańską tartę kokosową z konfiturą z czarnej porzeczki

Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

  • 200 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 3 łyżki słodzidła (np. syropu klonowego lub daktylowego, cukru kokosowego etc.)
  • 3 łyżki kakao / karobu
  • pół szklanki mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe – tutaj)

Masa:

  • 150 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego (przepis na domowe mleko kokosowe – tutaj)
  • 2 łyżki słodzidła (np. syropu klonowego lub daktylowego, cukru kokosowego etc.)
  • kilka łyżek konfitury porzeczkowej (lub innej domowej) albo w sezonie świeżych zblendowanych owoców

Posypka:

  • wiórki kokosowe (najlepiej ekologiczne)

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy spód. W szklance mieszamy słodzidło w mlekiem kokosowym, energicznie mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej oraz mus kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, i wlewamy je do mąki. Teraz dodajemy kakao – możemy zrobić to na dwa sposoby. Albo dosypujemy je do słodzidła z mlekiem i mieszamy, albo wsypujemy bezpośrednio do mąki. W pierwszej opcji będziemy mieć jednolity kolor spodu, a w drugiej spód będzie bardziej taki “ziarnisty”. I taki właśnie był u mnie. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto ma się lekko kleić, dać bez problemu uformować, nie rozsypywać i nie rozwarstwiać. Urabiamy kulę i opcjonalnie, jeśli mamy więcej czasu, odstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Będzie bardziej jednolita. Po wyjęciu formujemy spód palcami na blaszce do tarty, a następnie zajmujemy się masą. Oczywiście, spód można opcjonalnie zapiec. Zrobiłam także inną wersję tej tarty – pół na pół z mąką owsianą i kokosową. Piekłam ok. 30 minut, też wyszło super. Co, kto woli i jakie ma możliwości piekarnikowe.

Co dalej?

Na spód nakładamy cienką warstwę konfitury lub zblendowanych świeżych owoców. Tofu wraz z musem kokosowym (niekoniecznie rozpuszczonym, ale z rozpuszczonym lepiej się blenduje) oraz rozpuszczonym w mleku słodzidłem blendujemy (ubijamy) na gładki krem. Po wyblendowaniu krem rozcieramy na spodzie a następnie dodajemy znów parę łyżek konfitury i rozcieramy kolistymi ruchami, aby połączyć dwie warstwy. Według uznania, zostawiamy masę niejednolitą lub nie – ja wolałam zrobić ją właśnie taką rozmazaną. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i delektujemy się pyszną tartą. Naszą słodkość przechowujemy w lodówce, jeśli jeszcze będzie co przechowywać. 😉

Tarty bez pieczenia

Wegańska kokosowa tarta z konfiturą to jeden z moich ulubionych szybkich deserów, zrobiona ze składników, które praktycznie zawsze są w domu pod ręką. Lubicie ciasta bez pieczenia? Ja bardzo często je robię – zwłaszcza w sezonie, jagielniki lub tofurniki z owocami, ale także orzechowce, nerkowce, bezserniki, czy przepyszny makowiec, na który przepis mogliście zobaczyć w świątecznym e-booku.

Wolicie tarty bez pieczenia, czy jednak pieczone?
Małgosia

NEWSLETTER

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się do newslettera. Szykuję dla Ciebie e-booka z przepisami. Wyślę Ci go, gdy tylko będzie gotowy!

Zaczekaj chwilę...

Dziękuję za zapis do newslettera. Odbierz maila i potwierdź swoją subskrypcję!

Przepisy na wegańskie desery bez pieczenia:

Skin – Thumbnail

Wegański jagielnik orzechowy bez pieczenia

Skin – Thumbnail

Przepis na konfiturę z czarnej porzeczki:

Skin – Thumbnail

95 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.