Bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

Po kokosowym lutym dalej mam kokosy w głowie i w kuchni. Nie mogę się bez nich obejść. A mus kokosowy przyprawia mnie za każdym otwarciem słoiczka o mega przyjemności… Tak pięknie pachnie kokosem… Delektuję się praktycznie co drugi dzień słodkościami z jego udziałem i za każdym razem zaskakuje mnie swoją cudownością. Łyżeczką prosto ze słoiczka najczęściej smakuje najlepiej… A że ostatnio mam sporo pracy i fazę na szybkie jedzenie, toteż wymyślam proste desery. I właśnie wyszła mi taka wspaniała słodkość – krucha wegańska bezglutenowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki, z czekoladowo-kokosowym spodem. Również w opcji bez pieczenia. 

Tarta z konfiturą, czyli audyt spiżarni

Szybkość tej tarty polega nie tylko na pominięciu pieczenia, ale również na zastosowaniu dwóch gotowców do masy – tofu oraz domowej konfitury. Parę dni temu przy prawie już wiosennych porządkach w kuchni odkryłam, że zostało mi jeszcze osiem słoiczków konfitury z czarnej porzeczki, którą robiłam w zeszłym roku w lipcu. Konfitura bardzo niskosłodzona jest przepyszna i najczęściej dodaję ją do granoli, porannej owsianki lub amarantusianki. I tak stwierdziłam, że będzie pasowała do szybkiego ciasta, wszak ostatnio nastała faza na szybkie jedzenie. Tak więc konfitura z porzeczki trafiła na pyszny czekoladowo-kokosowy spód i tak powstała tarta z konfiturą. Idealna (nie tylko) dla amatorów gorzkiej czekolady i domowych przetworów. Latem idealnie będą pasowały świeże czarne porzeczki.

Przepis na wegańską bezglutenową kokosową tartę z konfiturą porzeczkową – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/tarta-konfitura-czarnej-porzeczki/2/.

tarta z konfiturą

91 myśli na temat „Bezglutenowa wegańska kokosowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki

  1. Hmm zwykle jak widzę danie wegańskie to uciekam, nie czytam dalej, bo jestem typowym mięsożercą, ale zaraz, zaraz to jest deser, to chyba mi nie zaszkodzi? Taki wegański? 🙂
    Lubie bardzo kokos i chociaż mam problem ze zlokalizowaniem, gdzie kupić mleko roślinne czy mus kokosowy w UK, to jednak spróbuje. Dziękuje za fajny przepis 🙂

    • To jest po prostu zdrowy deser. Nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie, zawiera składniki korzystne dla naszego zdrowia. 🙂 Akurat wegański, bo taką kuchnię prowadzę i weganizm mi bardzo odpowiada. Ponadto niektórzy muszą zrezygnować z alergenów i taki przepis będzie odpowiedni. 🙂 Podaną bazę można oczywiście modyfikować. Myślę, że w UK znajdziesz nie jeden sklep, w którym będą dostępne takie produkty. Zawsze możesz poprosić kogoś z Polski o paczkę. 😉

  2. Wolę bez pieczenia, bo oj piekarnik lubi przypalać ciasta z jednej strony. Kusi mnie Twój przepis tarta nie wymaga cudów to może i mój piekarnik da jej radę. Pozdrawiam

  3. Jest 9.00 rano, mam sporo pracy, a u Ciebie znalazłam TAKIE RZECZY! Tak się nie robi! 😛
    A tak na serio – tarta naprawdę wygląda smakowicie. Uwielbiam wegańskie ciasta i jestem fanką konfitury z porzeczek, więc chętnie ją wypróbuję. Tylko niestety nie mam przetworów własnego wyrobu i będzie trzeba poszukać czegoś sensownego w sklepach. Twój profil na fb niedawno zalajkowałam, więc będę śledzić kolejne nowości 😉

    • Ale jaka to może być motywacja! Dobry przepis przeczytany rano może sprawić, że szybko uwiniemy się z pracą, by jak najszybciej go zrealizować. 😉 Zachęcam serdecznie do obserwowania profilu facebookowego oraz do subskrypcji bloga (opcja po prawej stronie pod okienkiem profilu facebookowego).

  4. Jak dla mnie za dużo tych kokosowych składników. Nawet nie wiedziałam, że jest cukier kokosowy. A do tego jeszcze mąka, wiórki, olej, mus. Kokosowy zawrót głowy 😉 Myślę, ze z ta porzeczkową konfiturą smakuje przepysznie 🙂

    • Akurat w konfiturze za dużo tej witaminy C już nie będzie, bo jednak jej przygotowanie wymaga obróbki cieplnej, a witamina C jest bardzo nietrwała. Ale w sezonie można dorzucić świeże owoce i witamina C będzie. 🙂

    • Wystarczy dodać więcej musu kokosowego zamiast tofu. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną.

    • Zamiast tofu wykorzystaj więcej musu kokosowego – opis tego produktu znajdziesz tutaj: http://dobrezielsko.pl/mus-kokosowy. Można również spróbować z kremem z migdałów lub tahiną. Czy jest wyczuwalne? Hm… jeśli jest dobrze wymieszane z konfiturą nie czuć go za bardzo. Czuć za to nutę kokosową. 🙂

  5. Muszę koniecznie spróbować! Nigdy nie jadłam tofu,więc to też za tym przemawia Konfitur mam pełną piwnicę,więc teraz tylko zakasać rękawy i wziąć się za wypieki! Świetny przepis. Już wylądował w moim przepiśniku!

  6. ‚zachorowałam’ na ten mus kokosowy! już się nie mogę doczekać kiedy do mnie dotrze 🙂
    a ta tarta wygląda wspaniale. i mam własną konfiturę z porzeczki… tylko zrobię spód bez kakao, jakoś nie lubię kakaowych ciast.
    dziękuję za kolejną inspirację. pozdrowienia!

    • Ja również uwielbiam mus kokosowy! Czasem wyjadam ze słoiczka łyżeczką… Zamiast kakao można dodać karob.

    • Jak dla mnie idealne! I dla tych, którzy za słodkim zbytnie nie przepadają, ale mają ochotę na coś do kawy, to jak znalazł!

    • Ja również uwielbiam piec, bez piekarnika nie mogę się obejść, ale obecnie się dużo uczę i pracuję i pojawiła się potrzeba szybkich przepisów – najlepiej słodkich. 😉

    • Tak, to prawda. Kocham gotować i dobrze jeść. Wymyślać, kombinować, cudować, układać przepisy. Mój żywioł. Cieszę się, że to dostrzegłaś. ❤

Dodaj komentarz

Inline
Inline