Jak jesień kojarzy mi się ze śliwkami, tak śliwki z jesienią, która zbliża się już wielkimi krokami. Przepiękny soczysty fioletowy kolor śliwek to dla mnie dojrzałość lata. Esencja darów natury. Owoc idealny na powidła, czekośliwkę i do jesiennych tart. A do tego zdrowy – wartości odżywcze śliwek są dosyć pokaźne. Tak więc warto je jadać na zdrowie!
Wartości odżywcze śliwek
Śliwki to istna bomba witaminowa. Zawiera przeciwutleniacze – prowitaminę A, witaminę C oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E, a także witaminę B6 oraz makro- i mikroelementy (potas, żelazo, miedź, mangan, magnez, wapń, fosfor). Ale to nie wszystko. Śliwki to także źródło antynowotworowych polifenoli oraz katechin. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Warto sięgać również po (ekologiczne i bez konserwantów albo i wysuszone w domu) śliwki suszone, które zawierają skoncentrowaną dawkę dobroczynnych składników. Śliwki świetnie działają na zaparcia, ale też nie należy z nimi przesadzać, gdyż efekt może być wprost odwrotny do zamierzonego. I pomimo iż śliwki są dosyć kaloryczne (suszone zawierają prawie 300 kcal na 100 g), to warto po nie sięgać, bo to dobre kalorie i idealne oczyszczenie naszych jelit.
Co zrobić ze śliwek?
Ze śliwek można zrobić same pyszności! Powidła, czekośliwkę, tarty z kruszonką, crumble, a także po prostu je wysuszyć w piekarniku lub w suszarce i mieć zdrową przegryzajkę na jesień i zimę. Ja uwielbiam śliwki zapiekać albo robić z nich odżywcze i pożywne koktajle, np. taki z nasionami chia, aronią oraz daktylami. Suszone śliwki wkładam często do wegańskich świątecznych pasztetów, robię z nich także spody do wegańskich ciast bez pieczenia. A czasem po prostu podjadam na podwieczorek. Na jesienne weekendowe śniadania bardzo często robię crumble ze śliwkami, a jako weekendowe ciacho najczęściej piekę tartę ze śliwkami i z kruszonką. Albo i nie piekę – w wersji dla leniwych tartę można zrobić również bez pieczenia.
Który z przepisów na śliwkowe słodkości lubisz najbardziej?
Gosia
Spodobał Ci się ten wpis? Dowiedziałaś (-łeś) się czegoś wartościowego? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!
Wypróbuj przepis na ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ Z LODAMI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
22 komentarze
Anna
Dobre Zielsko
J.
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
iwona
Dobre Zielsko
Grażyna
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Ulka
Anna
Angelika
Monika
Dobre Zielsko
Edyta
Damian
Patryk
Irena
Pingback: