Wartości odżywcze śliwek i przepisy ze śliwkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie,  Zdrowie

Wartości odżywcze śliwek i przepisy ze śliwkami

Jak jesień kojarzy mi się ze śliwkami, tak śliwki z jesienią, która zbliża się już wielkimi krokami. Przepiękny soczysty fioletowy kolor śliwek to dla mnie dojrzałość lata. Esencja darów natury. Owoc idealny na powidła, czekośliwkę i do jesiennych tart. A do tego zdrowy – wartości odżywcze śliwek są dosyć pokaźne. Tak więc warto je jadać na zdrowie!

Wartości odżywcze śliwek

Śliwki to istna bomba witaminowa. Zawiera przeciwutleniacze – prowitaminę A, witaminę C oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E, a także witaminę B6 oraz makro- i mikroelementy (potas, żelazo, miedź, mangan, magnez, wapń, fosfor). Ale to nie wszystko. Śliwki to także źródło antynowotworowych polifenoli oraz katechin. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Warto sięgać również po (ekologiczne i bez konserwantów albo i wysuszone w domu) śliwki suszone, które zawierają skoncentrowaną dawkę dobroczynnych składników. Śliwki świetnie działają na zaparcia, ale też nie należy z nimi przesadzać, gdyż efekt może być wprost odwrotny do zamierzonego. I pomimo iż śliwki są dosyć kaloryczne (suszone zawierają prawie 300 kcal na 100 g), to warto po nie sięgać, bo to dobre kalorie i idealne oczyszczenie naszych jelit.

Co zrobić ze śliwek?

Ze śliwek można zrobić same pyszności! Powidła, czekośliwkę, tarty z kruszonką, crumble, a także po prostu je wysuszyć w piekarniku lub w suszarce i mieć zdrową przegryzajkę na jesień i zimę. Ja uwielbiam śliwki zapiekać albo robić z nich odżywcze i pożywne koktajle, np. taki z nasionami chia, aronią oraz daktylami. Suszone śliwki wkładam często do wegańskich świątecznych pasztetów, robię z nich także spody do wegańskich ciast bez pieczenia. A czasem po prostu podjadam na podwieczorek. Na jesienne weekendowe śniadania bardzo często robię crumble ze śliwkami, a jako weekendowe ciacho najczęściej piekę tartę ze śliwkami i z kruszonką. Albo i nie piekę – w wersji dla leniwych tartę można zrobić również bez pieczenia.

Który z przepisów na śliwkowe słodkości lubisz najbardziej?
Gosia


Spodobał Ci się ten wpis? Dowiedziałaś (-łeś) się czegoś wartościowego? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


Wypróbuj przepis na ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ Z LODAMI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

dlaczego warto jeść śliwki crumble śliwkowe śliwki kruszonka

 

22 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
ogórki kiszone
Ogórki kiszone – przepis od babci Janki

Siedzimy na działce. Babcia robi ogórki, a ja przebieram porzeczki. I tak patrzę i patrzę, co babcia wsadza do tych...

Zamknij