Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami
Dziś mam kolejny pyszny przepis z sezonowymi owocami. Tym razem wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami. Jakiś czas temu przeglądałam francuskie magazyny kulinarne i trafiłam na tartę morelową. Przepis oczywiście zmodyfikowałam na swoje wegańskie potrzeby i wyszła mi tak pyszna tarta, że nim się obejrzałam, a zjadłam połowę i wypiek nie doczekał się sesji fotograficznej. Tartę postanowiłam zrobić raz jeszcze, ale jako że nigdy nie trzymam się swoich przepisów, postanowiłam upiec ją jeszcze inaczej. Tym razem z brzoskwiniami i jeżynami. Dlaczego „tarta rustykalna”? Tartami rustykalnymi zwykło nazywać się tarty formowane i pieczone bez użycia formy, którym nadajemy nieregularny kształt, nie przywiązując zbytniej uwagi do tego, aby były wyrównane i były wizualnie dopieszczane. Wystarczy rozwałkować ciasto. Ja wałkuję słokiem, bo przy wykańczaniu kuchni znów nie wiem, gdzie mam połowę garów. Wałek gdzieś jest w którymś kartonie. Ale równie dobrze można rozpłaszczyć ciasto palcami. Tarty rystykalne zwane są także, z francuskiego, „galette”. Takie tarty są przygotowywane w sposób prosty i szybki z sezonowymi owocami „prosto z krzaczka”. To sprawia, że przywołują sielankowy charakter wsi. Jak dla mnie, prezentują się bardzo okazale. Proste jest najlepsze. Idealne pasują do nich sierpniowe i wrześniowe owoce. Taka wegańska tarta rustykalna tworzy niepowtarzalny zapach, smak i klimat. Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami w wersji (bez)glutenowej Tartę zrobiłam w wersji bezglutenowej – z mąką owsianą. Jak już wielokrotnie wspominałam w innych wpisach, owies jest zbożem bezglutenowym, jednakże jest bardzo zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Dlatego też, jeśli tartę będą jadły osoby muszące przestrzegać bezwzględnie diety bezglutenowej, trzeba użyć mąki owsianej ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa. Jeśli nie musisz przestrzegać diety bezglutenowej i/lub nie masz mąki owsianej, będzie pasowała zwykła mąka, chociaż zachęcam do używania mąki orkiszowej. Do ciast najlepsze są typy 450 / 500, ale jeśli lubisz ciasta z mąki razowej, spróbuj zrobić z razowej – będzie zdrowiej! W domu mam najczęściej mąkę typ 750 (chlebową) i z niej robię także słodkie wypieki. W przepisie użyłam zmielonego sezamu, a raczej tego, co zostało z niego po wytłoczeniu oleju. Sezam można równie dobrze zastąpić zmielonymi migdałami – zmieni to nieco smak i aromat na bardziej migdałowy i też będzie pysznie. Ze słodzików polecam cukier kokosowy, który ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier rafinowany. Cukier (kokosowy) będzie lepszy niż słodziki, gdyż zrobi się z nich lekki syrop. Można także użyć odrobinę syropu daktylowego lub klonowego na spód. Do ciasta można dać bezkaloryczny erytrol. Przepis na wegańską tartę rustykalną z brzoskwiniami Proporcje podane na rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Wychodzi ok. 8 porcji. Składniki: 300 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej mąka owsiana ze specjalnym przekreśleniem) / orkiszowej lub pół na pół 50 g zmielonego na pył sezamu lub tahini 5 dojrzałych miękkich brzoskwini 5 łyżek cukru kokosowego 4 łyżki oleju rzepakowego lub 3 łyżki roztopionego kokosowego 100 ml dowolnego mleka roślinnego lub wody pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie: jeżyny, maliny etc. Wykonanie: 1. Mąkę owsianą wsypuję do miski, dodaję zmielony sezam lub tahini, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz mleko roślinne (proponuję na początek połowę proporcji), dorzucam 4 łyżki cukru kokosowego oraz szczyptę soli. Jeśli używasz oleju kokosowego, to można rozpuścić, wstawiając go do naczynia z ciepłą wodą. Wszystkie składniki zagniatam. Ciasto nie może być za bardzo suche, ani też mokre. Nie może przylepiać się do placów. Jeśli jest za suche i nie chce się formować w kulę, dodaję pozostałą część mleka lub jeszcze więcej – to zależy, ile mąka pije płynu. I na odwrót – jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaję więcej mąki. 2. Ciasto zagniatam i formuję z niego kulę, a następnie lekko spłaszczam, zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Ten etap nie jest konieczny, ale ciasto lepiej się trzyma. 3, Po tym czasie ciasto wyciągam, rozkładam na dużej płaskiej blaszce na papierze do pieczenia i wałkuję, aby uzyskać okrągłą formę o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 40 cm. Papier można nieco posypać mąką. Ciasto powinno być w miarę równe i nie powinny robić się w nim żadne dziury, jeśli tak się stanie, wystarczy załatać je kawałeczkiem ciasta z brzegów. 4. Brzoskwinie myję i kroję w plasterki. Opcjonalnie można je poprószyć mąką ziemniaczaną, która nieco wchłonie sok z owoców. 5. Plasterki brzoskwini układam na rozwałkowanym cieście w formie koła, zostawiając ok. 4-5 cm przy brzegach. Na środek daję ich najwięcej. Brzoskwinie posypuję pozostałą łyżką cukru kokosowego lub kruszonką. Przed pieczeniem albo po pieczeniu dorzucam kilka jeżyn albo malin. 6. Pustą część ciasta na brzegach podważam drewnianą łopatką i zawijam do środka, chowając część brzoskwiń. 7. Tartę wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 40 minut w 185 stopniach w trybie góra-dół. To jak, tarta rustykalna z brzoskwiniami pasuje do niedzielnej kawki? Gosia Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę? Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło! Wypróbuj także przepis na ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ Z LODAMI – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
Skopiuj adres i wklej go w swoim WordPressie, aby osadzić
Skopiuj i wklej ten kod na swoją witrynę, aby osadzić element