Wegański krem orzechowy bardzo czekoladowy

Ostatnio ciągle myślę o czekoladzie i orzechach. Parę dni temu, przechadzając się po ryneczku między zielskiem, prawie wpadłam na worek dorodnych orzechów laskowych. I tak sobie pomyślałam, że dawno ich nie jadłam, a przecież są bardzo zdrowe i można wyczarować z nich cuda. A do tego to uspokajające łupanie orzechów i bawienie się łupinkami. Wzięłam kilogram. A co z nich zrobiłam? Ach, wspaniałe słodkości: wegański krem orzechowy, chlebek jaglano-owsiany z orzechami laskowymi i żurawiną, tartę z kremem z orzechów laskowych i tahiny, coś à la czekoladowe babeczki i czekoladową granolę. Spędziłam cudny dzień przy garach.  Wegański krem orzechowy, czyli jak to zrobić własnoręcznie Krem czekoladowo-orzechowy to chyba coś, czego przedstawiać nie trzeba. Obiekt westchnień nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Świetny do chleba, do naleśników, ciast i gofrów. Chowany w szafce i wyjadany po kryjomu prosto ze słoiczka. Domowy najlepszy – możemy odpowiednio modyfikować słodkość, dodać więcej lub mniej orzechów i wybrać, jakie wolimy – orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, migdały… Najlepiej wybierać zdrowe wersje kremu czekoladowego i to w różnych wariantach: daktella, cieciorella, czekotella, karobella, kokosotella, orzechotella. I dziś mi wyszła właśnie taka czeko-orzechotella. 100% wegański krem orzechowy, bardzo czekoladowy, z kokosową nutą. Idealny. Cudowny. Niebo w gębie. Podniebienna orgazmotella. Jak zrobić wegański krem orzechowy? Bardzo prosto, ale trzeba mieć dobry wytrzymały blender lub robot kuchenny, aby zmielić orzechy na gładko. Jeśli macie słaby sprzęt, to się zajedzie. Ja polecam mega wytrzymały robot kuchenny Magimix, który bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem, w końcu to klasyk i jakość. Jeśli blendera lub robota nie mamy albo jest zbyt słaby, aby sobie z orzechami poradzić, wegański krem orzechowy (czyli czeko-orzechotellę) można przygotować na bazie kupnego, ale wcale nie taniego, kremu z orzechów laskowych 100%. Do przygotowania kremu przyda się również piekarnik, w którym podprażymy orzechy laskowe. Przepis na domowy wegański krem orzechowy Proporcje podane na pół słoiczka po nierafinowanym oleju kokosowym (400 ml). Czego nam potrzeba? 150 g orzechów laskowych (opcjonalnie kupnego kremu z orzechów laskowych 100%) 50 g gorzkiego kakao 50 ml syropu klonowego (lub daktylowego) 50 ml nierafinowanego oleju kokosowego (lub musu kokosowego) miąższ / ziarenka wyjęte z połowy laski wanilii lub pół łyżeczki proszku waniliowego szczypta soli Jak to zrobić? Najpierw łupiemy orzechy laskowe, chyba że mamy już takie gotowe rozłupane. Orzechy warto podprażyć w piekarniku, aby pięknie pachniały. Jednakże zdrowiej ich nie podprażać, ale dzięki podprażeniu wydobędą z siebie piękny aromat i będziemy mogli usunąć ciemną skórkę, która bywa gorzka w smaku. Wybór należy do Was. Jeśli wolimy podprażyć orzechy, to trzeba je rozłożyć na blaszce do pieczenia pokrytej papierem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 6-8 minut. Kolejno wykładamy blaszkę, zostawiamy orzechy, aby lekko przestygły, a następnie bierzemy lnianą lub bawełnianą ściereczkę, umieszczamy na środku orzechy, bierzemy końce do góry i pocieramy orzechy przez ściereczkę, aby zeskrobać skórkę. Co dalej? Tak przygotowane orzechy przesypujemy do kielicha blendera lub robota kuchennego. Dodajemy kakao, syrop klonowy, szczyptę soli, wanilię oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wegański krem orzechowy smakuje wybornie. Cudo. Blendowanie może potrwać parę minut, czasem trzeba będzie zeskrobywać masę ze ścianek blendera. Jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać więcej roztopionego oleju kokosowego lub syropu klonowego. Opcjonalnie można dodać trochę mleka roślinnego, najlepsze będzie to z orzechów laskowych lub domowe kokosowe. Jeśli masa będzie nadal zbita, to próbujcie z mlekiem. Czasem orzechy są za suche, czasem zbyt szybko coś dodamy, albo olej będzie zbyt ciepły, albo blender zbyt słaby. Nie zrażajcie się też po pierwszym razie. Ja próbowałam kilka razy i zajechałam stary blender, dopiero z Magimixem nie mam problemu i domowe kremy orzechowe robię bardzo często. Do czego dodać krem orzechowy? Wegański krem orzechowy zawiera olej kokosowy, więc nieco zastygnie po paru godzinach w temperaturze pokojowej. Można również wstawić go do lodówki, zastygnie szybciej. Tak przygotowany domowy wegański krem orzechowy dodajemy do naleśników, pancakesów, czy pieczywa. Świetnie będzie pasował do czekoladowych bułeczek orkiszowych, czy chleba bakaliowego. Smarowidło przechowujemy w lodówce, wytrzyma i dwa tygodnie. Jeśli dodacie do niego mleko roślinne, proponuję spożyć w ciągu kilku dni. Krem orzechowy dodałam również do granoli, podobnej do tej, którą robiłam parę miesięcy temu. Prezent DIY Wegański krem orzechowy to świetny prezent DIY dla każdego. Możecie zamknąć go w słoiczku, nakleić na niego spersonalizowaną etykietkę, podpisać, dla kogo jest prezent. Idealny drobiazg pod choinkę. Przyjemności przy robieniu i konsumpcji kremu orzechowego… ❤ Małgosia Spróbujcie innych pomysłów na wegańską czekoladę: Wegańska biała czekolada z malinami i migdałami Czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi Do czego pasuje wegański krem orzechowy? https://dobrezielsko.pl/bezglutenowe-pancakes-z-porzeczkami/ Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami