Wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami lub porzeczkami

Latem rzadziej włączam piekarnik, ale regularnie 2 razy w tygodniu piekę chleb. A jak piekę chleb, to przecież nie będę włączać piekarnika tylko na chleb, więc jak już go włączam, to od razu ląduje jakieś ciasto. Tym razem padło na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami. Do ciasta pasują także inne owoce – piekę je też często z czarnymi porzeczkami albo borówkami. To pyszne ciato do kawy, herbaty albo do owocowego smoothie. Ciasto drożdżowe i słodzidło Moje desery staram się robić zawsze w wersji zdrowszej niż tradycyjna. Na przykład mieszam mąki, dodaję razową, płatki owsiane, słodzę daktylami, bananem etc. Do tego przepisu na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami dodałam płatki owsiane, trochę cukru i trochę więcej niż trochę erytrolu, który jest niskokalorycznym słodzidłem pochodzenia naturalnego – występuje na przykład w gruszkach oraz winogronach. Cechuje się również zerowym indeksem glikemicznym, nie powoduje skoków glikemii. W małych ilościach można go uznać za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru. Osiąga ok. 70% słodkości cukru, a więc, aby uzyskać ten sam efekt „słodkiego”, musimy dodać go nieco więcej niż zwykłego cukru. Nie dodaję ksylitolu, bo mi nie smakuje i wykazuje efekt przeczyszczający przy spożyciu zbyt dużych ilości, tak więc ja go unikam, wolę erytrol. Dodatek tego słodzika na pewno zmniejszy kaloryczność deserów, ale zapytasz pewnie, czy nadaje się do ciast drożdżowych? Przecież pożywką dla drożdży jest cukier. No tak, dlatego trochę cukru w przepisie jest – do zaczynu z drożdżami warto go dodać (np. muscovado, trzcinowego, kokosowego, zwykłego), aby drożdże szybciej się namnożyły, a potem piec ciasto drożdżowe nieco dłużej i mieć na uwadze, że nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku użycia większych ilości cukru. Ale da się. Gdy jest ciepło tym bardziej – ciasto wyrasta jak szalone. Oczywiście, jak ktoś nie chce szukać / kupować / eskperymentować z innymi słodzidłami, to można i dodać zwykłego cukru. Nie będę jednak namawiać do stosowania białego cukru, ale też nie dajmy się zwariować – kilka łyżek cukru na całe ciasto nie jest dietetycznym grzechem, pod warunkiem że nasza dieta jest zbilansowana i ogólnie jemy „dobrze”. I chociaż zwykły cukier to puste kalorie, to i mi zdarza się iść na skróty i desery słodzić zwykłym cukrem, zwłaszcza jak robię je poza domem – u rodziny albo na wakacjach. A i tak za dużo nie słodzę, bo po prostu nie lubię zbyt słodkich rzeczy. W każdym razie – dostosuj słodzidło do swojej diety i zrób tak, jak uważasz za słuszne. Płatki owsiane w przepisie Ciasto bazuje w połowie na płatkach owsianych, a w połowie na mące pszennej (akurat u mnie chlebowej typ 700). Pasuje tutaj także mąka orkiszowa, ale akurat do ciasta dorzuciłam jej dosłownie 2 łyżki, bo się skończyła i poszła na chleb. Dodatek płatków owsianych podnosi wartość odżywczą ciasta i sprawia, że robi się nieco różnorodniej w diecie – przecież wypieki nie muszą bazować zawsze na zwykłej mące pszennej. W przeciętnej diecie prawie wszystko na niej bazuje, więc warto dodawać także inne składniki, jak właśnie płatki owsiane. Można również użyć samej mąki owsianej, ale ciasto będzie bardziej zbite i mniej wyrośnie. Wersji bezglutenowa Przepis na to wegańskie ciasto drożdżowe można zrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki pszennej lub orkiszowej zastosować np. razową mąkę ryżową, nieco słodką samą w sobie w smaku i idealną do tego typu wypieków. Płatki owsianie, które stanowią składnik przepisu, chociaż są naturalnie bezglutenowe, to najczęściej są zanieczyszczone glutenem pochodzącym z innych zbóż. Dlatego, jeżeli musisz stosować ścisłą dietę bezglutenową (np. z powodu celiakii), płatki owsiane oraz mąka owsiana muszą być ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. W przypadku mąki ryżowej również trzeba na to zwrócić uwagę. Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 24 cm. Do ciasta można użyć także różnych owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Pasują tutaj porzeczki, borówki, wiśnie itd. Składniki: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej / pszennej (u mnie typ 700) – w wersji bezglutenowej mąka ryżowa 200 g mąki owsianej lub płatków owsianych górskich 1,5-2 szklanki mleka roślinnego (np. domowego) lub wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju kokosowego / margaryny roślinnej / pół szklanki zwykłego oleju rzepakowego 3 łyżki erytrolu lub innego wybranego słodzidła (ilość według uznania) 2 łyżki cukru (ilość według uznania) trochę mąki ziemniaczanej Owoce: 200 g świeżych lub mrożonych jagód / porzeczek / borówek Kruszonka: 50 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 1 łyżka oleju kokosowego / margaryny roślinnej / 3 łyżki zwykłego oleju rzepakowego 1 łyżka erytrolu / cukru lub innego słodzidła według uznania Wykonanie: 1. Najpierw przygotowuję zaczyn z drożdży. Do pół szklanki ciepłej (ale nie gorącej!) wody wrzucam drożdże oraz łyżeczkę cukru oraz mąki, mieszam i odstawiam na parę minut. Po kilku minutach, znów mieszam, dodaję kolejną łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Dodaję ciutkę jeszcze ciepłej wody, mieszam i odstawiam. 2. Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam 1,5 szklanki dosyć ciepłego mleka roślinnego (lub wody). Odstawiam na ok. 30 minut, aby nasiąknęły. Płatki powinny „wypić” mleko i być miękkie. 3. Olej / margarynę rozpuszczam w kąpieli wodnej (wkładam mały słoiczek z olejem do miski z bardzo ciepłą wodą i mieszam). Odstawiam do przestygnięcia. 4. Po tym, jak płatki owsiane napęcznieją, wlewam do nich zaczyn drożdżowy i mieszam. Dodaję mąkę, roztopiony (ale nie gorący, ma być przestygnięty!) olej / margarynę / zwykły olej rzepakowy, szczyptę soli, resztę cukru i mieszam. Jeśli trzeba, dostosowuję konsystencję mąką lub mlekiem roślinnym. Ciasto ma być klejące, ale nie bardziej zbite i dające się uformować, jak na przykład przy pieczeniu chleba. 5. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie znów mieszam i znów odstawiam na 15 minut. 6. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem. 7. Jagody lub porzeczki myję, odsączam (to bardzo ważne, aby były suche), wrzucam do miseczki, dodaję trochę mąki ziemniaczanej i opcjonalnie słodzidła i mieszam, aby obtoczyć owoce w mące. 8. Owoce wykładam na ciasto dosyć równomiernie, w niektórych miejscach nieco wciskając je do środka. 9. Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane i dodaję erytrol. Olej / margarynę do kruszonki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodaję do kruszonki i energicznie mieszam łyżką lub wyrabiam ręcznie. Można olej rozpuścić, ale ja wolę dodać nierozpuszczony – i tak jest miękki, więc wyrobienie kruszonki idzie szybko. 10. Ciasto z owocami posypuję kruszonką i wkładam do piekarnika. Piekę w trybie termoobiegu najpierw w temperaturze 185 stopni przez 25 minut, a następnie 25 minut w temperaturze 175 stopni. Czas i temperatura są orientacyjne – trzeba je zawsze dostosować do swojego piekarnika. Z mojego doświadczenia wynika, że każdy piekarnik jest inny i warto tutaj polegać na swoim doświadczeniu i obyciu z własnym sprzętem. 11. Można także w połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) otworzyć lekko piekarnik i posypać ciasto kruszonką. Trzeba to zrobić szybko i ostrożnie, aby się nie poparzyć i aby ciasto nie wyszło zakalcowate. Ryzyko jest, jednak z kolei nie ma ryzyka, że zbyt mocno spieczy się kruszonka. 12. Po upieczeniu ciasto zostawiam przez ok. 20 minut w piekarniku, potem otwieram lekko drzwiczki i trzymam jeszcze w nim ciasto przez ok. 30 minut, a następnie przerzucam je na kratkę, żeby przestygło i nie skrapiała się pod nim woda. Ciasto z reguły piekę późnym wieczorem i mam potem na śniadanie albo drugie śniadanie. Pysznego ciacha do kawki! Gosia Mam nadzieję, że zrobisz ten przepis! Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło, gdybyś w ramach podziękowania postawił(a) mi kawę. Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Z góry bardzo dziękuję za wsparcie!   Zobacz także przepis na CRUMBLE, CZYLI OWOCE POD KRUSZONKĄ – kliknij na zdjęcie!