Zupa krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu

Uwielbiam zupy kremy, bo innych robić nie potrafię! Idealnie nadają się na przystawkę, podwieczorek lub kolację. Aksamitne w konsystencji mogą być świetnym patentem na ukrycie warzyw, za którymi nie przepadamy, a które warto jadać ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych. Ja na przykład nie przepadam za marchewką, ale razem z burakiem w zupie kremie chętnie jadam, bo lubię buraki i ich kolor. Zimą często jadam topinambur, który jest bardzo dobrym zielskiem. I wyszła mi tym razem zupa krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu, piękna, zielona, pyszna i bardzo aksamitna! Dlaczego warto jadać topinambur? W skrócie: bo to dobre zielsko!  Topinambur świetnie oczyszcza przewód pokarmowy, jest zasobny błonnik – inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem, czyli pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Ponadto zawiera sporo witamin, w tym głównie witamin z grupy B oraz składników mineralnych (najwięcej w nim żelaza oraz potasu). Nie należy jednak przesadzać z ilością topinamburu – do diety wprowadzaj go stopniowo, w niewielkich ilościach, inaczej będziesz cierpieć na zbyt obfity efekt przeczyszczający.  Jeśli nie jadłaś (jadłeś) wcześniej topinamburu, przyjmij 1 małą bulwę na porcję. Więcej o bulwach topinamburu i jego właściwościach przeczytasz tutaj. Wegańska zupa krem z topinamburu i pieczarek Topinambur pojawił się już kilka razy na naszym blogu w różnych formach – jako risotto, farsz do pierogów oraz podduszony na patelni z pieczarkami. Bardzo lubię to połączenie smakowe, stąd też zupa krem z topinamburu i brązowych pieczarek. Dodałam do niej jeszcze trochę jarmużu, szpinaku i natki pietruszki, żeby uzyskać zielony kolor i… zużyć resztki walających się pojedynczych liści – wszak do tego służą zupy kremy! To przepisy less, tudzeż zero waste! Zupa krem z topinamburu jest oczywiście wegańska i bezglutenowa. Nie zagęszczałam jej niczym dodatkowym, ale można dodać do niej mleko kokosowe lub śmietankę owsianą (przy restrykcyjnej wersji bezglutenowej z odpowiednim oznaczeniem przekreślonego kłosa). Przepis na zupę krem z topinamburu, pieczarek i jarmużu Proporcje podane na obiad dla dwóch osób. Składniki: 4 średnie bulwy topinamburu 400 g pieczarek, najlepiej brązowych, są bardziej aromatyczne od białych 100 g jarmużu (+/- 1 duży liść) 50 g szpinaku (garść) 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody garść natki pietruszki kilka łyżek oleju rzepakowego pieprz ziarnisty sól Wykonanie: Topinambur oraz pieczarki myję, obieram i kroję na małe kawałki. Do rondelka z grubym dnem (lub patelni) wlewam kilka łyżek oleju lub oliwy i wrzucam pieczarki. Duszę do momentu, aż wyparuje woda. Następnie dolewam łyżkę oleju i wrzucam topinambur oraz rozdrobniony czosnek i duszę kilka minut. Jarmuż oraz szpinak myję i drobno kroję, dorzucam do pieczarek z topinamburem. Przerzucam całość do kielicha blendera i dolewam wodę – można zacząć od małej ilości i stopniowo zwiększać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Blenduję do uzyskania aksamitnego kremu. Zupę krem z topinamburu i pieczarek podaję podgrzaną z podsmażonymi pieczarkami oraz natką pietruszki. Lubisz topinambur? Co z niego przyrządzasz? Małgosia