Cześć!
Cieszę się, że trafiłaś(eś) na mój blog o przewrotnej nazwie Dobre Zielsko. To przede wszystkim blog wegański, kulinarny, ale także poruszający inne aspekty zdrowego trybu życia, jak na przykład ekologiczny tryb życia, zdrowie, naturalne kosmetyki, aktywność fizyczna, góry, pola, łąki, lasy, morze… czyli wszelki kontakt z naturą, jaki możemy mieć na co dzień i podczas wakacji. Bliska jest mi idea slow life oraz slow food. Jaram się dobrym zielskiem, które ma dobry wpływ na nasze zdrowie, a nazywam tak warzywa, owoce, zboża, strączki, orzechy, zioła, nasionka. Wszystko, co naturalne i wegańskie. Poprzez blog chcę promować właśnie takie nastawienie do życia i zapraszam Cię do wspólnej wędrówki, odkrywania oraz wymiany doświadczeń.
Kim jestem? Nazywam się Małgosia, chociaż utarło się od lat, że jestem Margot. To tak z francuskiego. Część studiów odbyłam we Francji, część w Polsce i zawsze obracałam się we francuskojęzycznym kręgu znajomych i tak już zostało. Obecnie mieszkam w Poznaniu. Jestem tłumaczką i lektorką języka francuskiego oraz polskiego jako obcego. Parę lat temu popełniłam nawet kurs internetowy do nauki francuskiego.
Dlaczego weganizm? Hmmm… To całkiem proste. Pasja. Pasja, która towarzyszy mi od 18-tu lat, a więc już pasja pełnoletnia. Chociaż pamiętam, że jeszcze wcześniej, jak tylko stałam się nastolatką, rwało mnie do garów, a moim hitem był murzynek, kotlety ziemniaczane i pierogi ruskie. Mając 15 lat, zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem, chciałam próbować tego, co pojawiało się w sklepach z tzw. zdrową żywnością i tak to wszystko się zaczęło. Czytałam książki dietetyczne, których w domu nie brakowało, oraz wszelkie magazyny i poradniki kulinarne. I tak, jako lekko zbuntowana 16-latka, stwierdziłam, że od teraz będę wegetarianką, bo taka dieta jest zdrowa. Naturalną ewolucją był oczywiście weganizm, który wybrałam przede wszystkim z pobudek zdrowotnych, ale ważny był jest dla mnie również aspekt ekologiczny i etyczny takiego sposobu na życie. Tak, to sposób na życie, nie przemijająca moda, nie jaranie się kolejnymi nowymi wegańskimi batonami w supermarketach, ale sposób na życie, racjonalne odżywianie, ekologiczne, naturalne i etyczne wybory i rozwiązania na co dzień.
Dlaczego blog? Przez kilka lat słyszałam „A bloga prowadzisz? A kiedy zaczniesz? A co robisz dobrego? A podasz przepis na jakiegoś bezglutenowca? Plis, daj mi ekstra przepis na dobry placek bez mleka, uratuj dzieci w przedszkolu!” Dosłownie. Już od dawna robię zdjęcia moim potrawom, od lat uwielbiam pichcić, kombinować i wymyślać. Wszyscy zaglądają mi do garów od dobrych paru lat. Gdzieś kiełkował we mnie pomysł, aby założyć bloga, podzielić się swoimi przepisami i potrawami, ale także wiedzą dietetyczną. A mój facebookowy profil wyglądał chwilami jak blog kulinarny. I pewnego czerwcowego wieczoru, kiedy miałam pełno pracy zawodowej, stwierdziłam: zakładam stronę na FB i będę tam wrzucać moje zdjęcia i przepisy! Pomysł na nazwę przyszedł bardzo szybko. Trafiłam na nią w ciągu godziny. Słowo „zielsko” używałam od lat, a że jadam tylko dobre zielsko, to połączenie wydawało się naturalne. I tak oto powstał fanpage Dobrego Zielska: https://www.facebook.com/dobrezielsko/. Przez dwa miesiące publikowałam na FB, poznawałam podstawowe tajniki blogowania, a w międzyczasie zaczęłam uczyć się, jaki prowadzić blogową stronę. Dużo pracy… ale to naprawdę wciąga! Jak mogłaś(eś) przeczytać na facebooku, parę dni temu narozrabiałam i strona zniknęła, potem pojawił się szkicowy wpis z crumble (http://dobrezielsko.pl/sliwkowe-crumble/), chociaż ten obecny, który właśnie czytasz, miał być tym pierwszym!
Zapraszam Cię więc do wspólnego wegańskiego gotowania i kulinarnego kombinowania, do dokonywania codziennych zdrowych i ekologicznych wyborów, a przez to bliższego kontaktu z naturą oraz czerpania z tego radości i frajdy.
Tylko pamiętaj – Dobre Zielsko uzależnia od zdrowego odżywiania. Korzystasz na własną odpowiedzialność! 😉
Miłego zielskowania,
Małgosia
FACEBOOK: https://www.facebook.com/dobrezielsko/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dobrezielskoveganblog/
PINTEREST: https://www.pinterest.com/dobrezielsko/
17 komentarzy
Natalia
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia w blogowej karierze! Niech się wieść niesie, ze tu dają #dobrezielsko 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję 🙂
Marta
Powodzenia Margot! 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję!
Anna
Powodzenia Małgosiu w rozwoju bloga 🙂 Pozdrawiam
Dobre Zielsko
Dziękuję!
Marta
Powodzenia w blogowaniu 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję!
Shini
Fantastyczny wpis 😉 Trzymam kciuki za sukces 😉
Dobre Zielsko
Dziękuję!
Gosia
Miło mi Cię poznać Gosiu! Bardzo fajnie, że postanowiłaś założyć bloga, zapowiada się na prawdę ciekawie 😉 Życzę Ci udanej przygody z blogowaniem, które mnie już wciągnęło na dobre!
Dobre Zielsko
Serdecznie dziękuję!
Damian
Zapowiada się dużo Dobrego Zielska. Czekamy na Twoje przepisy. Powodzenia w blogowaniu.
Dobre Zielsko
Dziękuję! Przepisy będą. 🙂 I nie tylko!
Joanna
Witam, nie jem mięsa od ponad dwóch lat, a Twój blog ciekawie się zapowiada. Dodaję go do ulubionych i będę do Ciebie zaglądać.
Pozdrawiam 😉
Graga
Fajnie,ze znalazłam Twój blog.Szukam teraz fajnych przepisów weganskich,bo właśnie zaczynam wegańską podróż (która jest skutkiem wyeliminowania pod koniec roku 2016 mięsa z mojego menu
Joanna
Pani Małgosiu 🙂 Pani mi z nieba spadła! Siedzę na tym blogu od godziny 18. A jest 20:30 😀 nie jem mięsa, glutenu i mleka – nie ze względów ideowych, ale zdrowotnych. Przestalam lubieć jeść…. Mam nadzieję, że dzięki Pani blogowi w końcu wróci mi miłość do jedzenia 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za to, co Pani tu robi 🙂