wegańskie bezglutenowe naleśniki z farszem pieczarkowym
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Naleśniki z farszem pieczarkowym, bobem i słonecznikiem

Przepis na naleśniki z farszem pieczarkowym, bobem i słonecznikiem

Proporcje podane na 6 naleśników plus podjadanie. A jak coś zostanie, to będzie idealne jako smarowidło do chleba.

Czego nam potrzeba?

  • 6 naleśników (np. wegańskich bezglutenowych ➡ przepis)
  • 200 g pieczarek
  • 200 g bobu
  • 50 g słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebyula
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Naleśniki przygotowujemy według własnych preferencji lub wegańskie bezglutenowe naleśniki z mojego przepisu ➡ przepis. Farsz przygotowujemy w następujący sposób: bób (ze skórką) pieczemy lub gotujemy na parze lub w małej ilości wody przez ok. 15-20 min, solimy pod koniec. Słonecznik myjemy i moczymy przez min. 30 minut. Pieczarki myjemy i dusimy na patelni na wolnym ogniu, aż wyparuje z nich woda, dodajemy trochę oliwy, cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, pieprz oraz sól. Następnie łączymy ugotowany bób, pieczarki i słonecznik, dodajemy oliwę i wszystko razem blendujemy na w miarę gładką masę lub tylko rozdrabniamy. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zawijamy i (opcjonalnie) zapiekamy lub podsmażamy z otrębami owsianymi. Podajemy z surówkami.

wegańskie bezglutenowe naleśniki z farszem pieczarkowym

Wegańskie naleśniki z farszem pieczarkowym na obiad

Naleśniki z farszem pieczarkowym są dosyć sycące, tak więc będą idealnie pasować na porządny obiad. Całkiem prosty i szybki. Jeśli chcecie poczytać więcej o bobie i jego właściwościach, zerknijcie na wpis z przepisem na hummus z bobu. Pieczarki lubię łączyć z jakimś innym składnikiem i robić z nich pasztety oraz pasty do chleba. Takie połączenie z bobem będzie również nadawało się na smarowidło. Jeśli nie dorwiecie już bobu, to po prostu go w przepisie na naleśniki pomińcie, użyjcie tylko pieczarki oraz słonecznik, albo zastąpcie innym strączkiem, np. fasolą. Chociaż to może być nieco wybuchowe. 😉

A jakie Wy najczęściej robicie farsze do naleśników?
Małgosia

Powiązane wpisy:

Wegańskie bezglutenowe naleśniki owsiano-lniane

http://dobrezielsko.pl/hummus-z-bobu/

Inne przepisy z pieczarkami:

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

http://dobrezielsko.pl/weganski-pasztet-jaglano-pieczarkowy/

Wegańska pasta jaglano-pieczarkowa do chleba

Pages: 1 2

11 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.