Przepis na naleśniki z farszem pieczarkowym, bobem i słonecznikiem
Proporcje podane na 6 naleśników plus podjadanie. A jak coś zostanie, to będzie idealne jako smarowidło do chleba.
Czego nam potrzeba?
- 6 naleśników (np. wegańskich bezglutenowych ➡ przepis)
- 200 g pieczarek
- 200 g bobu
- 50 g słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebyula
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki rozmarynu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak to zrobić?
Naleśniki przygotowujemy według własnych preferencji lub wegańskie bezglutenowe naleśniki z mojego przepisu ➡ przepis. Farsz przygotowujemy w następujący sposób: bób (ze skórką) pieczemy lub gotujemy na parze lub w małej ilości wody przez ok. 15-20 min, solimy pod koniec. Słonecznik myjemy i moczymy przez min. 30 minut. Pieczarki myjemy i dusimy na patelni na wolnym ogniu, aż wyparuje z nich woda, dodajemy trochę oliwy, cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, pieprz oraz sól. Następnie łączymy ugotowany bób, pieczarki i słonecznik, dodajemy oliwę i wszystko razem blendujemy na w miarę gładką masę lub tylko rozdrabniamy. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, zawijamy i (opcjonalnie) zapiekamy lub podsmażamy z otrębami owsianymi. Podajemy z surówkami.
Wegańskie naleśniki z farszem pieczarkowym na obiad
Naleśniki z farszem pieczarkowym są dosyć sycące, tak więc będą idealnie pasować na porządny obiad. Całkiem prosty i szybki. Jeśli chcecie poczytać więcej o bobie i jego właściwościach, zerknijcie na wpis z przepisem na hummus z bobu. Pieczarki lubię łączyć z jakimś innym składnikiem i robić z nich pasztety oraz pasty do chleba. Takie połączenie z bobem będzie również nadawało się na smarowidło. Jeśli nie dorwiecie już bobu, to po prostu go w przepisie na naleśniki pomińcie, użyjcie tylko pieczarki oraz słonecznik, albo zastąpcie innym strączkiem, np. fasolą. Chociaż to może być nieco wybuchowe. 😉
A jakie Wy najczęściej robicie farsze do naleśników?
Małgosia
Powiązane wpisy:
http://dobrezielsko.pl/hummus-z-bobu/
Inne przepisy z pieczarkami:
http://dobrezielsko.pl/weganski-pasztet-jaglano-pieczarkowy/
Pages: 1 2
11 komentarzy
Asia
Ale wygląda pysznie, mam ochotę zjeść 🙂
Kamila
Nie jadlam jeszcze naleśnikow z takim farszem 😉 Ja lubię naleśniki po meksykańsku 😉 chociaż dawno nie zjadłam 🙂
inu
wyglądają wprost przepysznie! muszę kiedyś wypróbować koniecznie
Izabela
Ależ ciekawa propozycja kulinarna, bardzo chętnie wykorzystam przepis, w takiej odsłonie jeszcze naleśników nie jadłam. 🙂
Pola
jeju cudownie wyglądają! ale czy ja będę umiała je zrobić!
Dobre Zielsko
Dasz radę! Naleśniki są łatwe do wykonania. A jak coś się nie uda, spróbuj raz jeszcze – będziesz wiedziała, co zrobić lepiej. 🙂
Natalia
Bób uwielbiam, naleśniki na słono jem ostatnio coraz częściej – przepis idealny!
Anna
Ale pyszności! Kradnę przepis! 🙂
Angelika
jak ja bym zjadła takie naleśniki!
Emilia
Rewelacja. Zrobię jutro na kolację :).
Ola
Bardzo fajne naleśniki! Wczoraj znalazłam przepis, a dziś go zrealizowalam. Skłoniło mnie to że jeszcze w tym roku bobu nie jadłam. Córka akurat była trochę przeglodzona i też wcinała z apetytem :p