Pokrzywa to świetne zielsko nie tylko do naparów, ale także do jedzenia! Ma wielki potencjał kulinarny i możemy ją dodawać do wielu potraw. Wykorzystuje się ją jak szpinak albo jarmuż. Z pokrzywy najczęściej robię pesto, dodaję do koktajli, strączków, surówek i robię z nią tofucznicę. Na śniadanie taka tofucznica z pokrzywą jest idealna – dostarcza mnóstwo żelaza i wraz z innymi świeżymi warzywami witaminę C. Zobacz mój przepis i wybierz się pozbierać pokrzywę!
Jak zbierać pokrzywę?
Pokrzywę warto zbierać zwłaszcza wiosną i wczesnym latem – jest wtedy najbardziej wartościowa. Najlepiej zbierać ją do wiklinowego kosza albo papierowej torby w miejscach z dala od dróg. Ja zbieram pokrzywę na działce – rośnie sobie przy ogrodzeniu. Koniecznie zbieramy ją w rękawiczkach ochronnych, a po zbiorze myjemy i suszymy albo wykorzystujemy świeżą do różnych dań. Pokrzywa przerobiona – poszatkowana, przeciśnięta przez praskę, smażona czy gotowana – nie parzy! Można ją śmiało jeść. Jest bardzo wartościowym ziołem. Więcej informacji na temat zbierania pokrzywy znjadziesz w tym wpisie.
Tofucznica z pokrzywą
Tofucznica to jedno z dań, które robi się bardzo prosto i szybko. Lubię jadać ją na wytrawne śniadanie! Do tofucznicy dodaję najczęściej szpinak i pieczarki, a tym razem dodałam pokrzywę! Podsmażam cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję umyte i pokrojone liście pokrzywy, dodaję płatki drożdżowe, trochę soli, a potem tofu.
Przepis na tofucznicę z pokrzywą
Proporcje na pożądne śniadanie dla jednaj osoby. Jak dla mnie, to jest takie 1,5 porcji.
Składniki:
- kostka naturalnego tofu (180 g)
- kilka pieczarek
- kilka liści pokrzywy
- kilka małych pomidorków
- łyżka płatków drożdżowych
- łyżeczka pestek dyni
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- do smażenia odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- garść różnych liści (szpinak, sałata, rukola, mikrolistki)
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Tofu rozdrabniam widelcem w miseczce, dodaję zmielone płatki drożdżowe (pół łyżki, resztę dodam potem), sól, przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko mieszam i odkładam na ok. 30 minut, żeby się „przgryzło”. Można pominąć ten etap.
2. Pieczarki myję, kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię i duszę, aż wyparuje woda.
3. Cebulę kroję w kosteczkę i kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodaję olej, wrzucam cebulę i czosnek.
4. Duszę chwilę razem, a następnie dodaję umytą i pokrojoną pokrzywę.
5. Wszystko razem mieszam na patelni, dodaję trochę soli i płatków drożdżowych (koniecznie razem – sól podbija serowy posmak płatków drożdżowych).
6. Podsmażam przez kilka minut.
7. Na patelnię wrzucam rozgniecione widelcem tofu, wszystko razem mieszam i podsmażam 2-3 minuty.
8. Tofucznicę przekładam na talerz albo do miseczki, posypuję pestkami dyni i świeżymi warzywami.
9. Tofucznica z pokrzywą świetni współgra z różnymi świeżymi warzywami – pomidorkami, rukolą, sałatką, mikrolistkami.
Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.
3 komentarze
Paulina
Skoro robi się łatwo i szybko to jestem bardzo na tak.
Pingback:
Pingback: