wegańskie farszynki
Bezglutenowe,  Kolacja,  Obiad,  Przepisy wegańskie

Wegańskie farszynki z grzybami leśnymi

Na kolejny pojedynek w kampanii „Ziemniaki czy kartofle?” przygotowałam farszynki, które pochodzą z kuchni warmińsko-mazurskiej. Przepis wybrałam, pytając koleżanek mieszkających w tym regionie, jakie dania z ziemniaków przygotowuje się u nich w domach. Spośród kilku propozycji obydwie podały jedną wspólną – właśnie farszynki, czyli kotlety ziemniaczane z farszem z grzybowym. Farszynki zrobiłam oczywiście w wersji wegańskiej, a farsz zrobiłam z suszonych grzybów, które zbierałam w zeszłym roku. Przepis wegańskie farszynki z grzybami jest opublikowany także na stronie kampanii, żeby był dostępny dla wszystkich! A tutaj na blogu dorzucam jeszcze kilka opcji oraz pomysłów na farsz.

Co to są farszynki?

Farszynki to faszerowane ziemniaczane kotlety, które są tradycyjną potrawą Warmii i Mazur. Przerobiłam nieco oryginalne mazurskie i warmińskie przepisy i zrobiłam farszynki w wersji wegańskiej. Farsz do kotlecików może być przeróżny, ja wybrałam leśne grzyby, bo bardzo tutaj pasują! Farszynki przypominają nieco krokiety i mogą być spożywane np. do barszczu albo jako samodzielne danie obiadowe z buraczkami, sosem grzybowym oraz przeróżnymi surówkami. Bardzo spodobał mi się ten przepis i farszynki chyba zagoszczą częściej na naszym stole.

Jak zrobić wegańskie farszynki?

Wegańskie farszynki zrobiłam z ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków. Jeśli czytałaś jeden z moich poprzednich przepisów z ziemniakami w roli głównej, to wiesz, że ostygnięte i następnie podgrzane ziemniaki są korzystne dla naszego zdrowia. I tutaj właśnie mamy do czynienia z takimi ziemniakami. Przepis można zrobić w wersji glutenowej i bezglutenowej. Ja robiłam w 3 wersjach – pierwszą z dodatkiem tylko mąki ziemniaczanej, drugą z mąką ziemniaczaną oraz pszenną pół na pół, trzecią tylko z mąką pszenną. Mi najbardziej smakowała wersja trzecia, a mojemu mężowi druga. A że on ma bardziej reprezentatywne kubki smakowe i w tradycyjnych przepisach występuje mąka ziemniaczana, toteż przyjęłam taką wersję. Możesz oczywiście wypróbować wszystkie trzy i wybrać tę, która smakuje Ci najbardziej.

ziemniaczane kotlety wegańskie farszynki z farszem grzybowym

Przepis na wegańskie farszynki z grzybami leśnymi

Składniki są podane na 2 porcje.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej / orkiszowej – typ 700 lub wyższy (w wersji bezglutenowej pomiń – daj mąkę ryżową lub więcej ziemniaczanej)
  • łyżka zmielonych płatków drożdżowych
  • trochę soli
  • opcjonalnie: glut z siemienia lnianego lub zamiennik jajka

Farsz:

  • kilka suszonych lub świeżych grzybów leśnych / pieczarek
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • łyżka zmielonych płatków drożdżowych
  • łyżeczka zwykłego oleju rzepakowego
  • trochę soli
  • trochę pieprzu

Pozostałe:

  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: bułka tarta / zmielone płatki owsiane i drożdżowe do obtoczenia farszynek
  • ulubiona surówka

Wykonanie:

1. Suszone grzyby myję i moczę przez kilka godzin, a następnie odsączam.

2. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Można także wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu.

3. Po przestygnięciu ziemniaki obieram i przepuszczam przez praskę. Można je także potraktować tłuczkiem.

4. Do ziemniaków dodaję łyżkę zmielonych płatków drożdżowych, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, trochę soli.

5. Wyrabiam całość na jednolite ciasto. Jeśli potrzeba dodaję mąki pszennej (w wersji bezglutenowej – mąka ryżowa lub ziemniaczana).

6. Po wyrobieniu ciasto dzielę na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczam w dłoni (w formie kółka).

7. Farsz przygotowuję na patelni. Zaczynam od zeszklenia cebuli na kapce oleju, następnie wrzucam pokrojone grzyby, smażę przez kilka minut, a pod koniec dodaję czosnek (najlepiej przecisnąć go przez praskę). Dodaję sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać ulubione zioła – polecam bazylię oraz tymianek.

8. Na każdy kawałek ciasta nakładam trochę farszu. Zawijam jak pieroga i formuję kulkę. Następnie kładę na patelni z rozgrzaną kapką oleju, rozpłaszczam i smażę z każdej strony, aż się lekko zarumienią.

9. Opcjonalnie farszynki można obtoczyć w mące, bułce tartej lub w zmielonych płatkach owsianych z drożdżowymi i dodatkiem soli. Można je także upiec – będzie bardziej fit!

10. Wegańskie farszynki z grzybami podaję z koperkiem i sezonowymi surówkami.

Prosty i szybki przepis

Farszynki to bardzo łatwy i pyszny przepis. Daje mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o farsz. Można zrobić go z tofu, kaszy, strączków, szpinaku, suszonych pomidorów etc. Do tego jest to przepis typu zero waste – można wykorzystać w nim resztę ziemniaków z poprzedniego dnia oraz walające się w lodówce resztki warzyw i pieczarek. Też lubisz takie przepisy?

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

ziemniaczane kotlety wegańskie farszynki z farszem grzybowym

2 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.