Wróciłam wczoraj do domu z dynią i nie myśląc długo wyszła mi z niej rozgrzewająca wegańska dyniowa z imbirem. Ogólnie to zup robić nie potrafię, albo wyjdzie mi jakiś krochmal, albo kolor jakiś taki niedorobiony, albo jeszcze powrzucam niekomponujące się zupełnie przyprawy. Ale zupy kremy wychodzą mi idealne! A dynia świetnie się blenduje i nadaje do takich kremów. Wegańska zupa dyniowa z imbirem jest idealna na chłodne jesienne wieczory.
Wegańska zupa dyniowa z imbirem i inne przyprawy
Dynia jest dosyć neutralna i świetnie komponuje się z rozgrzewającymi przyprawami. Oczywiście numerem jeden jest świeży imbir oraz kurkuma, a do tego odrobina cynamon, goździków oraz papryczka chili. Idealnie rozgrzewające połączenia smaków. Kolejnego dnia wydobywają z zupy jeszcze więcej rozgrzewającej mocy, zwłaszcza kiedy zupa jest bardzo dobrze zblendowana – na idealnie gładki krem.
Przepis na wegańską dyniową zupę-krem z imbirem
Proporcję na 4 litrowy garnek. Wyszło tyle zupy, że chyba będziemy jeść dwa razy dziennie przez trzy dni.
Składniki:
- 1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
- 3 ziemniak
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże białe cebule
- 1 papryczka chili, opcjonalnie 1 łyżka papryki w proszku
- kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm), opcjonalnie 3 łyżki imbiru w proszku
- kawałek świeżej kurkumy (ok. 3 cm), opcjonalnie 2 łyżki kurkumy w proszku
- łyżka oliwy
- łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
- pół łyżeczki cynamonu (cejlońskiego)
- pół łyżeczki goździków
- pół łyżeczki soli
- podprażone na patelni pestki dyni do posypania zupy-kremu
- ok. 3 litrów wody lub bulionu warzywnego
Wykonanie:
Dynię myję, dzielę na pół, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Pestek nie wyrzucam – można je wysuszyć i cieszyć się ich smakiem oraz wartościami. Obraną cebulę, ziemniaki, imbir oraz kurkumę kroję w drobną kosteczkę. W garnku (najlepiej takim z grubym dnem) rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, aby ją zeszklić. Następnie dorzucam ziemniaki. Kiedy się trochę przyrumienią dorzucam imbir oraz kurkumę i mieszam wszystkie składniki. Kolejno wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dynię. Jeśli potrzeba, dodaję więcej oliwy. Wszystkie warzywa mieszam drewnianą łopatką i duszę przez ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucam drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko mieszam. Kiedy warzywa są miękkie, przerzucam je do kielicha blendera, zalewam ciepłym bulionem warzywnym i blenduję na gładki, gęsty krem. Uzyskany krem przelewam do garnka i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aby wszystkie składniki przez chwilę „przeszły”. Przed samym podaniem zupę podgrzewam. Dyniowa zupa-krem świetnie smakuje z lekko podprażonymi pestkami dyni.
Pysznych dyniowych jesiennych szaleństw kulinarnych,
Małgosia
6 komentarzy
iza
ja robiłam kopytka i makaron ze szpinakiem
Kate
Uwielbiam zupę z dyni a ta wygląda bardzo apetyczne
Martyna
Mam dynię, to może być dzisiejszy obiad 🙂
Agnieszka
Super przepis, uwielbiam dynię, moje dziecko również za nią przepada!
Przemek
Do potraw z dyni przekonałem się dopiero jak pojawiła się na rynku odmiana Hokkaido. Ale bardziej niż w zupie lubię zapiekaną z czokiem, suszonymi pomidorami, papryką i tymiankiem.
Dobre Zielsko
Pycha <3 Wypróbuję! Dzięki!