Poszłam do warzywniaka, a tam bób! Zrobiłam oczy, jakbym go wcześniej w tym roku nie widziała. Połowa sierpnia, ja już myślałam, że po bobie, a pani z warzywniaka mówi, że to „drugi rzut”. Patrzę w lewo, a tam truskawki, patrzę w prawo, a tam jagody. Truskawki za dychę, nawet tańsze niż momentami te z „pierwszego rzutu”. Teraz czekam na na „drugi rzut” porzeczek. 😉 Oczywiście obkupiłam się zielskiem z „drugiego rzutu” i przypomniałam sobie czerwcowe i lipcowe przepisy. Zrobiłam ciasto drożdżowe z jagodami, tartaletki z truskawkami, z bobu wyszedł hummus oraz dwa nowe dania – bób z pesto oraz naleśniki z farszem pieczarkowym, do którego dodałam jeszcze bób. Farsz wyszedł tak pyszny, że zjedliśmy od razu wszystko, aż było za ciężko…
Wegańskie (bezglutenowe) naleśniki
Wegańskie naleśniki to dosyć popularny temat. Trzeba je czymś zlepić, aby wyszły. Mam różne patenty na naleśnikowe ciasto, a tym razem zrobiłam je w bardzo prosty sposób. Praktycznie z dwóch bazowych składników – mąki owsianej i siemienia lnianego. Była to czysta improwizacja, ale chciałam spróbować zrobić je w wersji minimalistycznej i wyszły świetne (przepis ➡ http://dobrezielsko.pl/weganskie-bezglutenowe-nalesniki-owsiano-lniane/. Naleśniki wyszły bezglutenowe, ale jeśli nie musicie eliminować glutenu z diety, zróbcie wg własnych przepisów, chociaż polecam wypróbować ten na naleśniki owsiano-lniane. Farsz z pieczarek, bobu i słonecznika pasuje do nich jak ulał. Przed podaniem jeszcze je zapiekłam w otrębach i zjedliśmy wszystkie na raz… Trochę było to ciężkie, ale za to sycące i tak pyszne, że jutro idę szukać znów bobu. I będzie powtórka.
Farsz pieczarkowy z bobem i słonecznikiem
Początkowo farsz miał być tylko z bobu i pojedynczych walających się w lodówce pieczarek, do tego cebulka, czosnek i zioła. Ale, jak to z reguły bywa, połowa bobu zniknęła, zanim bób trafił pod blender, a więc podstawowego składnika na farsz zrobiło się za mało na wszystkie naleśniki. I tak dumałam, co tu do nich dodać i dodałam ziarna słonecznika. Połączenie pieczarek, bobu i słonecznika jest nieco ciężkawe, ale wyszło pyszne. Pasowałoby również jako pasta do chleba.
Przepis na naleśniki z farszem pieczarkowym ➡ http://dobrezielsko.pl/nalesniki-z-farszem-pieczarkowym/2/.
Pages: 1 2
11 komentarzy
Asia
Ale wygląda pysznie, mam ochotę zjeść 🙂
Kamila
Nie jadlam jeszcze naleśnikow z takim farszem 😉 Ja lubię naleśniki po meksykańsku 😉 chociaż dawno nie zjadłam 🙂
inu
wyglądają wprost przepysznie! muszę kiedyś wypróbować koniecznie
Izabela
Ależ ciekawa propozycja kulinarna, bardzo chętnie wykorzystam przepis, w takiej odsłonie jeszcze naleśników nie jadłam. 🙂
Pola
jeju cudownie wyglądają! ale czy ja będę umiała je zrobić!
Dobre Zielsko
Dasz radę! Naleśniki są łatwe do wykonania. A jak coś się nie uda, spróbuj raz jeszcze – będziesz wiedziała, co zrobić lepiej. 🙂
Natalia
Bób uwielbiam, naleśniki na słono jem ostatnio coraz częściej – przepis idealny!
Anna
Ale pyszności! Kradnę przepis! 🙂
Angelika
jak ja bym zjadła takie naleśniki!
Emilia
Rewelacja. Zrobię jutro na kolację :).
Ola
Bardzo fajne naleśniki! Wczoraj znalazłam przepis, a dziś go zrealizowalam. Skłoniło mnie to że jeszcze w tym roku bobu nie jadłam. Córka akurat była trochę przeglodzona i też wcinała z apetytem :p