Pokrzywa to dla jednych chwast, a dla drugich źródło pożywienia. Zdecydowanie należę do tej drugiej grupy. Pokrzywa to dla mnie jedzenie, zresztą, jak idę na łąkę, to widzę jedzonko. Pokrzywę ukochałam sobie chyba najbardziej, bo nie trzeba jej daleko szukać. Rośnie na działce u babci i nawet wzięłam jej trochę na balkon i rośnie mi teraz na balkonu. Wraz z innymi liśćmi (bazylia, rukola, natka pietruszki) ląduje u mnie najczęściej w pesto. A pesto z pokrzywy jest bardzo zdrowe. Idealne do makaronu, ale także jako pasta do chleba.
Pokrzywa w kuchni
Pokrzywa znana i stosowana jest najczęściej jako zioło. Ale to także dobre zielsko i jedzenie! Zawiera sporo białka i błonnika, żelaza oraz wielu innych składników mineralnych, jak np. wapń czy potas, oraz witamin – z grupy B, C i betakaroten (prowitaminę A). Ze względu na wysoką zawartość żelaza poleca się ją dla osób cierpiących na anemię. Najczęściej pija się napary z pokrzywy, ale można ją także jeść! Pokrzywa ma bardzo duży potencjał kulinarny i może być stosowana w daniach podobnie jak szpinak lub inne zielsko. Nadaje się jako dodatek do surówek, do past kanapkowych, koktajli, farszu do pierogów etc. Bardzo lubię robić pesto z pokrzywy – jest dla mnie najprostszym przepisem. Zwłaszcza że to przepis „na surowo” i dzięki temu można wykorzystać moc żelaza i witaminy C.
Pesto z pokrzywy
Pesto z pokrzywy to bardzo prosty przepis, który można zrobić na wiele sposobów. Najczęściej robię jego małe ilości i dodaję także trochę innych – bardziej neutralnych w smaku liści. Jako bazę „orzechową” wybieram co tam akurat mam pod ręką, ale do pesto z pokrzywy najbardziej pasują mi pestki dyni. Olej – rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nierafinowany, łagodny, pyszny. Fajnie równoważy smak pokrzywy. Do tego płatki drożdżowe (obowiązkowo!), sól, czosnek i trochę soku z cytryny. Gdy robię małe ilości pokrzywowego pesto, to nie bawię się w blendery, tylko przeciskam liście przez praskę do czosnku, a potem po prostu w miseczce mieszam z pozostałymi składnikami. Ilość idealna na kanapki, a w większej ilości do makaronu.
Przepis na pesto z pokrzywy
Proporcje składników podane są +/- na słoiczek 200 ml pesto. Ale oczywiście to wszystko zależy, ile masz pokrzywy oraz czy dodajesz inne liście. Możesz zacząć od dodawania kilku liści pokrzywy do innych liści, np. rukoli lub natki pietruszki. Ja właśnie tak najczęściej robię, zwłaszcza, że smakowo wychodzi przepysznie! Po prostu mieszaj, łącz i znajdź swój ulubiony smak. Przypominam, że takie pesto (nie tylko z pokrzywy) zawierające sporo orzechów i pestek oraz oleju jest dosyć kaloryczne. Dlatego powinno być traktowane jako dodatek do potraw.
Składniki:
- garść pokrzywy
- garść rukoli
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego z pierwszego tłoczenia)
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- kilka szczypt soli
- ewentualnie łyżka wody
Wykonanie:
1. Liście pokrzywy dokładnie myję pod bieżącą wodą. Jeśli pochodzi z mniej bezpiecznego źródła, to dodatkowo ją sparzam.
2. Rukolę oraz natkę pietruszki myję i odsączam.
3. Do misy blendera lub robota kuchennego wrzucam pestki dyni i mielę je na mniejsze kawałki. Można je zmielić także w młynku.
4. Do zmielonych pestek dodaję płatki drożdżowe oraz sól.
5. Następnie dodaję liście, sok z cytryny oraz olej i blenduję przez chwilę. Zdarza się, że trzeba dodać trochę więcej oleju albo soku z cytryny – żeby nie było tak tłuste, można dodać łyżkę wody.
6. Blenduję i koryguję konsystencję wg uznania. Chwila moment i gotowe!
Do czego dodać pesto z pokrzywy?
Pokrzywowe pesto lubię zjadać na kanapkach, do tofucznicy (przepis tutaj), makaronu, farszu do pierogów, a także jako sos do pizzy (połączony z czosnkiem i olejem).
Zbierasz pokrzywę? Jeśli jeszcze nie, to chodź zobacz, jak to zrobić! W tym wpisie dowiesz się, jak zbierać pokrzywę.
Udanych zbiorów,
Gosia
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️
Zobacz także wpis o tym, jak UPRAWIAĆ WARZYWA NA BALKONIE – kliknij na zdjęcie!
One Comment
Pingback: