wegańska bezglutenowa tofucznica z pieczarkami
Bezglutenowe,  Kolacja,  Śniadanie

Tofucznica z pieczarkami

Od kiedy poznałam mojego męża, codziennie daję mu do spróbowania wegańskie dania. Na dosyć szybkim etapie znajomości doszliśmy do spróbowania tofu. Oczywiście takie tofu prosto z opakowania było totalnie fu i Daniel nie wierzył, że cokolwiek z tofu może być fajnym daniem. Ale gdy zjadł po raz pierwszy tofucznicę, tak mu posmakowała, że zaczął się dopytywać, kiedy mu zrobię kolejną. I robię regularnie co tydzień! Najczęściej jest u nas tofucznica z pieczarkami, a do tego zielsko z balkonu. Danie wegańskie i bezglutenowe. Szybkie, proste i pyszne! 

Tofucznica, czyli proste i szybkie śniadanie

Tofucznicę robi się bardzo prosto i szybko. W skrócie: wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać rozgniecione widelcem tofu i przez chwilę podsmażać. Miłośnicy niewegańskich jajek mogą dodać do tofucznicy czarną sól kala namak, aby uzyskać charakterystyczny posmak, oraz kurkumę dla koloru. Są to oczywiście składniki opcjonalne i bez nich tofucznica smakuje wyśmienicie.  Można przygotować ją na wiele sposobów. Posmakuje tym, którzy preferują śniadania wytrawne.

Tofucznica z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Tofucznicę przygotowuję najczęściej z pieczarkami, czosnkiem i cebulką. Dodaję trochę płatków drożdżowych dla posmaku serowego, które oczywiście są także opcjonalnym składnikiem. Tofucznicę podaję z zielskiem – z tym, co mam akurat w lodówce. Najczęściej są to pomidory, rzodkiewka, awokado, kiełki, szpinak. Dziś podałam tofucznicę także z domowym pesto, którego zostało mi trochę od wczoraj. Upiekłam do tego pyszny chleb. Idealnie pasował do śniadania.

Przepis na tofucznicę z pieczarkami, pomidorkami i pesto

Proporcje na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:

  • 200 g naturalnego tofu
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor lub kilka małych pomidorków
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • chlust oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • łyżka domowego pesto (według tego przepisu)
  • kilka rzodkiewek lub czarna rzepa
  • liście jarmużu, bazylii lub sałaty
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść kiełków / mikrolistków
  • garść orzechów włoskich
  • pół łyżeczki bazylii
  • trochę szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: sól kala namak oraz kurkuma

Wykonanie:

1. Tofu rozdrabniam widelcem w miseczce, dodaję sól, jeden przeciśnięty ząbek czosnku i zmielone w młynku płatki drożdżowe. Wszystko mieszam i odkładam na ok. 30 minut.

2. Pieczarki myję, kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię i duszę, aż wyparuje woda.

3. Cebulę kroję w kosteczkę, drugi ząbek czosnek przeciskam przez praskę.

4. Kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodaję oliwę, wrzucam cebulę i czosnek.

5. Dodaję bazylię, sól oraz pieprz.

6. Mieszam i podsmażam kilka minut.

7. Do pieczarek z cebulką wrzucam rozgniecione widelcem tofu i wszystko razem mieszam.

8. Podsmażam 2-3 minuty.

9. Tofucznicę z pieczarkami podaję z jarmużem, pomidorkami, mikrolistkami, rzodkiewką (lub rzepą) oraz łyżką domowego pesto jarmużowego, na który przepis znajdziesz tutaj.

Proste i szybkie śniadania

Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój pomysł na szybkie śniadanie i wypróbujesz tofuczniczę w najbliższym czasie! Zrób koniecznie zdjęcie swojego śniadania, wrzuć na Facebooka lub Instagrama i oznacz mój profil Dobre Zielsko! Będzie mi bardzo miło i chętnie zobaczę, co jadasz!

Gosia


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

 

 


 

Wypróbuj także przepis na FASZEROWANE KOTLETY ZIEMNIACZANE – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

kotlety ziemniaczane

8 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.