Od kiedy poznałam mojego męża, codziennie daję mu do spróbowania wegańskie dania. Na dosyć szybkim etapie znajomości doszliśmy do spróbowania tofu. Oczywiście takie tofu prosto z opakowania było totalnie fu i Daniel nie wierzył, że cokolwiek z tofu może być fajnym daniem. Ale gdy zjadł po raz pierwszy tofucznicę, tak mu posmakowała, że zaczął się dopytywać, kiedy mu zrobię kolejną. I robię regularnie co tydzień! Najczęściej jest u nas tofucznica z pieczarkami, a do tego zielsko z balkonu. Danie wegańskie i bezglutenowe. Szybkie, proste i pyszne!
Tofucznica, czyli proste i szybkie śniadanie
Tofucznicę robi się bardzo prosto i szybko. W skrócie: wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać rozgniecione widelcem tofu i przez chwilę podsmażać. Miłośnicy niewegańskich jajek mogą dodać do tofucznicy czarną sól kala namak, aby uzyskać charakterystyczny posmak, oraz kurkumę dla koloru. Są to oczywiście składniki opcjonalne i bez nich tofucznica smakuje wyśmienicie. Można przygotować ją na wiele sposobów. Posmakuje tym, którzy preferują śniadania wytrawne.
Tofucznica z pieczarkami, pomidorkami i pesto
Tofucznicę przygotowuję najczęściej z pieczarkami, czosnkiem i cebulką. Dodaję trochę płatków drożdżowych dla posmaku serowego, które oczywiście są także opcjonalnym składnikiem. Tofucznicę podaję z zielskiem – z tym, co mam akurat w lodówce. Najczęściej są to pomidory, rzodkiewka, awokado, kiełki, szpinak. Dziś podałam tofucznicę także z domowym pesto, którego zostało mi trochę od wczoraj. Upiekłam do tego pyszny chleb. Idealnie pasował do śniadania.
Przepis na tofucznicę z pieczarkami, pomidorkami i pesto
Proporcje na śniadanie dla dwóch osób.
Składniki:
- 200 g naturalnego tofu
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pomidor lub kilka małych pomidorków
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- chlust oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- łyżka domowego pesto (według tego przepisu)
- kilka rzodkiewek lub czarna rzepa
- liście jarmużu, bazylii lub sałaty
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść kiełków / mikrolistków
- garść orzechów włoskich
- pół łyżeczki bazylii
- trochę szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie: sól kala namak oraz kurkuma
Wykonanie:
1. Tofu rozdrabniam widelcem w miseczce, dodaję sól, jeden przeciśnięty ząbek czosnku i zmielone w młynku płatki drożdżowe. Wszystko mieszam i odkładam na ok. 30 minut.
2. Pieczarki myję, kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię i duszę, aż wyparuje woda.
3. Cebulę kroję w kosteczkę, drugi ząbek czosnek przeciskam przez praskę.
4. Kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodaję oliwę, wrzucam cebulę i czosnek.
5. Dodaję bazylię, sól oraz pieprz.
6. Mieszam i podsmażam kilka minut.
7. Do pieczarek z cebulką wrzucam rozgniecione widelcem tofu i wszystko razem mieszam.
8. Podsmażam 2-3 minuty.
9. Tofucznicę z pieczarkami podaję z jarmużem, pomidorkami, mikrolistkami, rzodkiewką (lub rzepą) oraz łyżką domowego pesto jarmużowego, na który przepis znajdziesz tutaj.
Proste i szybkie śniadania
Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój pomysł na szybkie śniadanie i wypróbujesz tofuczniczę w najbliższym czasie! Zrób koniecznie zdjęcie swojego śniadania, wrzuć na Facebooka lub Instagrama i oznacz mój profil Dobre Zielsko! Będzie mi bardzo miło i chętnie zobaczę, co jadasz!
Gosia
Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Będzie mi bardzo miło!
8 komentarzy
Emilia
pycha
Aga
To ja narazie jak Twój mąż- na tofu mówię fu 😀
Aga
Wiele dobrego słyszała o tym daniu i muszę w końcu spróbować 🙂
Pingback:
Małgorzata
Przyznam szczerze, że ja wciąż nie mogę przekonać się do tofu, ale danie wygląda super
Pingback:
Pingback:
Pingback: