Krem z tofu na kruchym czekoladowym spodzie posypany soczystymi nasionami granatu to wegańska i bezglutenowa propozycja na coś szybkiego i słodkiego (ale bez cukru), co można nazwać prawie tartą. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, kiedy miałam akcję z granatem – sałatka z granatem i jarmużem (klik) oraz sałatka z orzechami (klik). Został jeden granat i kilka opakowań tofu, które lubię ubijać z kokosem i stewią. Toteż zrobiłam takie coś dobrego: najpierw kruche czekoladowe ciasto, do tego ubity z mleczkiem kokosowym i stewią krem z tofu, a na to granat. Idealna propozycja również na romantyczny wieczór we dwoje – granat i kokos uchodzą za afrodyzjaki, a ich połączenie zdaje się mieć podwójną moc. Więcej o afrodyzjakach przeczytacie w walentynkowym e-booku (klik).
Krem z tofu, czyli deser błyskawiczny
Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie, tudzież czekoladowa tarta z kremem tofowo-kokosowym i granatem robi się szybko, jest pyszna, pożywna i soczysta. I do tego bez dodatku cukru. Jak dla mnie, idealna propozycja na mniej oczekiwanych gości, kiedy trzeba zrobić coś na szybko, co się będzie kolorowo prezentować. A poza tym te afrodyzjaki – kokos i granat (podobno owoc miłości)… sprawdzą się na romantyczny wieczór.
Przepis na krem z tofu z granatem na kruchym spodzie
Czego nam potrzeba?
Proporcje na okrągłą blachę do tarty, średnica ok. 25 cm.
Kruchy spód:
- 300 g mąki (pełnoziarnistej) owsianej
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki kakao lub karobu (słodszy)
- 2 łyżeczki stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)
- pół szklanki mleka roślinnego (np. świeżo wydojonego z płatków owsianych: klik)
Krem z tofu:
- 180 g tofu (1 opakowanie)
- 100 ml stałej części mleka kokosowego
- 1 łyżeczka stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)
Posypka:
- 1 duży granat
Jak to zrobić?
Najpierw przygotowujemy spód. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, następie wlewamy go do mąki. Dodajemy stewię lub syrop klonowy, kakao lub karob oraz schłodzone mleko roślinne i wszystko razem zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy łyżkę mleka, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto wyrabiamy i układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Kolejno przygotowujemy krem z tofu i kokosa. Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy wodę, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Z mleczka kokosowego wybieramy tylko stałą część, dodajemy słodzik i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można dodać wanilię. Po ubiciu kremu nakładamy na przestygnięty spód. Na końcu posypujemy nasionami granatu. Instrukcja obierania tego owocu znajduje się tutaj – klik.
Informacje dla bezglutenowców: owies jest naturalnie bezglutenowy, jednakże często jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego wybierajcie mąkę owsianą (jak również inne produkty z owsa) z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Informacje dla diabetyków: jako słodzik wybierajcie stewię, która ma zerowy IG (syrop klonowy ma wysoki IG), mleczko kokosowe – 40, granat – 35, mąka owsiana – 25, kakao – 20, tofu – 15. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że IG to kwestia indywidualna, różnie pacjenci reagują.
40 komentarzy
ptaszanka
Dobre Zielsko
Margaret
Dobre Zielsko
Ania
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
Jud
Dobre Zielsko
Aga
Beata
Dobre Zielsko
Bernardeta
Dobre Zielsko
Angelika
Ladyf
Agata
Dobre Zielsko
Kamila
Dobre Zielsko
Joanna
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Paula
Dobre Zielsko
Samanta
Dobre Zielsko
Renata
Revelka
Dobre Zielsko
Joanna
Dobre Zielsko
Bartek
Dobre Zielsko
Piotrek
Dobre Zielsko
Klaudia
Ola