tofucznica z pokrzywą przepys z pokrzywą jak jeść pokrzywę
Bezglutenowe,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie,  Zioła

Tofucznica z pokrzywą

Pokrzywa to świetne zielsko nie tylko do naparów, ale także do jedzenia! Ma wielki potencjał kulinarny i możemy ją dodawać do wielu potraw. Wykorzystuje się ją jak szpinak albo jarmuż. Z pokrzywy najczęściej robię pesto, dodaję do koktajli, strączków, surówek i robię z nią tofucznicę. Na śniadanie taka tofucznica z pokrzywą jest idealna – dostarcza mnóstwo żelaza i wraz z innymi świeżymi warzywami witaminę C. Zobacz mój przepis i wybierz się pozbierać pokrzywę! 

Jak zbierać pokrzywę?

Pokrzywę warto zbierać zwłaszcza wiosną i wczesnym latem – jest wtedy najbardziej wartościowa. Najlepiej zbierać ją do wiklinowego kosza albo papierowej torby w miejscach z dala od dróg. Ja zbieram pokrzywę na działce – rośnie sobie przy ogrodzeniu. Koniecznie zbieramy ją w rękawiczkach ochronnych, a po zbiorze myjemy i suszymy albo wykorzystujemy świeżą do różnych dań. Pokrzywa przerobiona – poszatkowana, przeciśnięta przez praskę, smażona czy gotowana – nie parzy! Można ją śmiało jeść. Jest bardzo wartościowym ziołem. Więcej informacji na temat zbierania pokrzywy znjadziesz w tym wpisie.

Tofucznica z pokrzywą

Tofucznica to jedno z dań, które robi się bardzo prosto i szybko. Lubię jadać ją na wytrawne śniadanie! Do tofucznicy dodaję najczęściej szpinak i pieczarki, a tym razem dodałam pokrzywę! Podsmażam cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję umyte i pokrojone liście pokrzywy, dodaję płatki drożdżowe, trochę soli, a potem tofu.

Przepis na tofucznicę z pokrzywą

Proporcje na pożądne śniadanie dla jednaj osoby. Jak dla mnie, to jest takie 1,5 porcji.

Składniki:

  • kostka naturalnego tofu (180 g)
  • kilka pieczarek
  • kilka liści pokrzywy
  • kilka małych pomidorków
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżeczka pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • do smażenia odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • garść różnych liści (szpinak, sałata, rukola, mikrolistki)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Tofu rozdrabniam widelcem w miseczce, dodaję zmielone płatki drożdżowe (pół łyżki, resztę dodam potem), sól, przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko mieszam i odkładam na ok. 30 minut, żeby się “przgryzło”. Można pominąć ten etap.

2. Pieczarki myję, kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię i duszę, aż wyparuje woda.

3. Cebulę kroję w kosteczkę i kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodaję olej, wrzucam cebulę i czosnek.

4. Duszę chwilę razem, a następnie dodaję umytą i pokrojoną pokrzywę. 

5. Wszystko razem mieszam na patelni, dodaję trochę soli i płatków drożdżowych (koniecznie razem – sól podbija serowy posmak płatków drożdżowych).

6. Podsmażam przez kilka minut.

7. Na patelnię wrzucam rozgniecione widelcem tofu, wszystko razem mieszam i podsmażam 2-3 minuty.

8. Tofucznicę przekładam na talerz albo do miseczki, posypuję pestkami dyni i świeżymi warzywami.

9. Tofucznica z pokrzywą świetni współgra z różnymi świeżymi warzywami – pomidorkami, rukolą, sałatką, mikrolistkami.

Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

One Comment

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
golce kaszubskie kluski ziemniaczane wegańskie
Golce, czyli kluski ziemniaczane po kaszubsku (w wersji wegańskiej)

Jako kolejny przepis przygotowany w ramach kampanii "Ziemniaki czy kartofle?" przygotowałam golce, czyli kluski ziemniaczane po kaszubsku. Przepis miał być...

Zamknij