Tej jesieni i zimy wzięło mnie na kawę. Do tego stopnia, że ja, herbaciara, zaczęłam pić więcej kawy niż herbaty. Dobrą organiczną kawę z mlekiem laskowym uwielbiam i stała się moim codziennym porannym rytuałem. Najlepiej smakuje oczywiście z jakimś pysznym czekoladowym ciastem. Piekąc ostatnio piernik z powidłami, pomyślałam sobie, żeby zrobić go z kawą. I tak przypomniało mi się to wegańskie ciasto kokosowe z kawą i czekoladą. Jeden z moich pierwszych przepisów na blogu. Idealne połączenie kokosa, czekolady i kawy. W wersji piernikowej również. Poznaj mój przepis na wegańskie ciasto kokosowe z nutą czekoladowo-kawową w odświeżonej wersji. Ciasto nie zawiera rafinowanego cukru i może być upieczone także w wersji bezglutenowej.
Kokos, kawa i czekolada
Gorzka czekolada, kawa i kokos to moje ulubione deserowe połączenie. Jeśli kawa, to z gorzką czekoladą. Chociaż kto powiedział, że taka 70%-tka jest gorzka? Jest całkiem słodka. A do tego mus kokosowy, płatki kokosa albo nawet świeżo rozłupany kokos! W zasadzie w przygotowaniu wegańskiego ciasta kokosowego najbardziej pociąga mnie akcja rozbijania kokosa. Kto chce, to może się wyżyć! Ale oczywiście można pominąć tę czynność i użyć suszonych płatków kokosowych. Wegańskie ciasto kokosowe, czekoladowe tudzież kawowe ma w zasadzie trzy warstwy oraz czekoladową posypkę. Warstwa pieczona jest czekoladowo-kawowa, a na wierzchu jest warstwa kokosowa z musu kokosowego posypana kawałkami miąższu z kokosa, zestruganą czekoladą i pokruszonym ziarnem kakaowca.
Glutenowe albo bezglutenowe wegańskie ciasto kokosowe
Większość moich ciast piekę z mąki owsianej, a właściwie zmielonych płatków owsianych. Owies, chociaż naturalnie nie zawiera glutenu, to glutenem bywa zanieczyszczony. Jeśli więc musisz stosować dietę ściśle bezglutenową, użyj mąki owsianej bezglutenowej – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu. Zwróć uwagę również na proszek do pieczenia – w wersji bezglutenowej musi być oczywiście bezglutenowy. Mąka owsiana jest dosyć ciężka, nadaje się do ciast, które zbytnio nie wyrastają, np. do brownie (przepis tutaj). Wegańskie ciasto kokosowe nie ma być zbytnio wyrośnięte, ale możesz je zrobić, jak chcesz! Ja lubię kombinować i za każdym razem robię w zależności od tego, jakie mam składniki. Możesz zrobić ciasto glutenowe i wymieszać mąkę owsianą z orkiszową. Im wyższy typ mąki, tym bardziej wartościowe ciasto – nadaje się nawet na śniadanie! Ja do ciast używam mąki orkiszowej chlebowej – typ 750 lub 1100.
Warstwa kokosowa
Warstwę kokosową robię z musu kokosowego z miąższem wanilii. Mus kokosowy zastyga i tworzy „skorupkę”. Tę warstwę można zrobić także w wersji kremowej ze stałej części tłustego mleczka kokosowego, czyli śmietanki kokosowej. Stałą część wystarczy ubić z wanilią i słodzidłem, np. zmielonym na puder cukrem kokosowym lub erytrolem. Do takiego kremu nada się również miękkie tofu albo kasza jaglana z musem kokosowym. Tak więc możliwości na krem jest wiele. I wersji ciasta może wyjść Ci kilka. Baw się!
Przepis na wegańskie ciasto kokosowe z kawą i czekoladą
Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 22 cm.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej (w wersji bezglutenowej 250 g mąki owsianej)
- 150 g mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej pomiń ten składnik)
- filiżanka świeżo zaparzonej dobrej kawy
- 6 łyżek musu kokosowego
- 3 łyżki melasy karobowej lub syropu daktylowego lub 6 daktyli
- 2 łyżki wiórków lub płatków kokosowych
- 2 czubate łyżki kakao lub karobu
- miąższ wydrążony z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub więcej – w zależności od składu i wskazanych proporcji na opakowaniu)
- kilka ziaren kakaowca
- miąższ ze świeżego kokosa lub 2 łyżki wiórków albo płatków kokosowych
Wykonanie:
1. Najpierw robię sobie dobrą kawę. A najlepiej dwie, bo jedna filiżanka pójdzie do ciasta.
2. Płatki owsiane mielę na mąkę.
3. Z laski wanilii wydrążam miąższ.
4. Mus kokosowy rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do niego połowę wanilii.
5. Osobno, również w kąpieli wodnej, rozpuszczam 2/3 gorzkiej czekolady.
6. Połowę (2 łyżki) wiórków lub płatków kokosowych podprażam przez chwilę na patelni, aż do bardzo lekkiego zarumienienia. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie mielę je w młynku z resztą wanilii.
7. W misce mieszam mąkę owsianą (lub owsianą i orkiszową), kakao lub karob, proszek do pieczenia, zmielone wiórki kokosowe z wanilią. Następnie dodaję melasę karobową, wlewam 2 łyżki musu kokosowego. Wlewam filiżankę ostygniętej kawy (oczywiście bez fusów). Wszystko razem blenduję na jednolitą papkę. Ciasto powinno być bardzo gęste. Jeśli potrzeba je zagęścić, dodaję trochę mąki owsianej, jeśli rozrzedzić, kilka łyżek kawy. Po wyblendowaniu dodaję roztopioną czekoladę i lekko mieszam łyżką.
8. Po wymieszaniu spód przelewam na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto piekę przez 35 minut w temperaturze 190 stopni. Temperaturę pieczenia dopasuj do swojego piekarnika – ja mam do czynienia z kilkoma i każdy potrzebuje innej temperatury. Po upieczeniu pozwalam ciastu dojść do siebie przez dłuższą chwilę, a następnie wyciągam je i odstawiam do ostygnięcia.
9. Po ostygnięciu na wierzch ciasta przelewam resztę musu kokosowego i rozpościeram na całej powierzchni. Do musu możesz dodać trochę słodzidła, jak wolisz.
10. Po zastygnięciu musu rozrzucam na wierzch pokrojone kawałki świeżego kokosa lub lekko podprażone płatki kokosowe. Pozostałą część gorzkiej czekolady strugam nożem i rozsypuję na powierzchni ciasta. Ziarno kakaowca mielę przez chwilę na kawałki lub używam już pokruszonego i również rozsypuję na wierzchu wegańskiego ciasta kokosowego.
Jak rozbić kokos?
Będzie głośno! Orzech kokosowy ma 3 dziurki, z których jedną da się łatwo otworzyć. Musisz sprawdzić, którą. Najłatwiej zrobić to korkociągiem, ale dasz też radę nożem z wąskim ostrym czubkiem. Korkociągiem trzeba kręcić na prawo i na lewo, aż zrobi się dziura i będzie można z orzecha wylać wodę kokosową. W tym celu potrząsaj kokosem nad miseczką lub szklanką. Jeśli kokos jest świeży, to tej wody będzie więcej. Wodę można użyć do naleśników albo innych dań. Po odlaniu wody trzeba rozbić kokosa. Najlepiej na dużej desce na podłodze. Można to zrobić młotkiem albo dużym nożem (tasakiem). Ja rozbijam kokosa nożem – walę mniej więcej w połowie (lub trochę bliżej czubka – wg mnie bezpieczniej) w tych samych miejscach kilka razy, na całym obwodzie. Po paru dobrych minutach można będzie kokos „otworzyć”. Po otwarciu podważ miąższ małym nożem i wysyp kawałki kokosa na talerzyk. Następnie obierz miąższ z takiej skórki i umyj kawałki, jeśli są zanieczyszczone.
Jak Ci się podoba mój przepis? Lubisz kawę połączoną z czekoladą i kokosem?
Gosia
Wypróbuj także przepis na BUDYŃ JAGLANY – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!
102 komentarze
Monika
Wszystkie moje ulubione smaki w jednym cieście! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Dobre Zielsko
Moje również… Idealne połączenie…
Anna
Zgadzam się ! Jest ekstra ! 😉
Edyta
O matko! Cóż to za cudo! Ja kupuję młodego kokosa- mniej zabawy przy otwieraniu 😉 A zaciekawiłaś mnie- dlaczego myjesz kokosowy miąższ?
Dobre Zielsko
Kawałeczki są trochę „zabrudzone” kłaczkami z kokosa. 😉
Natalia
Bardzo ciekawy przepis! I cenne rady dotyczące rozłupywania kokosa. Muszę znów kupić, gdy będzie w promocji, bo dawno nie jadłam takiego świeżego
Dobre Zielsko
Idealne zajęcie dla rozładowania emocji. 😉 Szukaj takiego kokosa, w którym chluszcze woda. 😉
Iwona
ojej, ale ty zdolna jesteś. Dla mnie to jednak zbyt skomplikowane. Poprzestaję na czekoladzie 70 proc. 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 Nie jest takie trudne z tym kokosem. Świetny sposób na rozładowanie emocji. 😉
Kasia
jeżeli zamiast miąższu kokosa dodam stałą część z mleka kokosowego to będzie ok?
Dobre Zielsko
Próbowałam również w tej wersji, dodałam trochę nasion chia, żeby masa bardziej stężała i jak postała w lodówce, to było ok, ale jest rzadsza niż masa ze świeżego kokosa i wiórków. Może dodaj do tej stałej części z mleka trochę wiórków i zblenduj?
Patrycja
Uwielbiam Cię za ten przepis!
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. 🙂
Iza
Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie rozłupywałam kokosa…:P
Trzeba włożyć trochę pracy w ten wypiek, ale wygląda obłędnie <3 któregoś wieczoru zaatakuje przepis i kokosa;)
Dobre Zielsko
Na swoje 30-te urodziny dostałam dużo kokosów. 😉 Oczywiście musiałam je rozłupać. 😉 I tak się nauczyłam. Świetny sposób na rozładowanie emocji. 😉
Joanna
smacznie wygląda.;)
Dobre Zielsko
I tak smakuje. 🙂
Maria
Kolejna wizyta na Twoim blogu i znowu utonęłam w smakach i jakoś tak zgłodniałam… Jest późna noc, a ja wybieram się do lodówki. 😉 Czy to wina Twoich zdjęć, czy przepisu? A kokos i czekolada – jak dla mnie to pełnia szczęścia.
Dobre Zielsko
Dla mnie również to połączenie jest idealne na udane błogie popołudnie (a nie noc!). 😉
Aneta
Ale mi zrobiłaś smaka!!!! Aż Cię polubiłam na facebooku!
Dobre Zielsko
To będziesz miała świeżą dostawę nowych wegańskich pomysłów. 😉
Kamil
Jutro lece do sklepu po skladniki. Przeciez to juz same obrazki smakuja, a co dopiero zrobione.
Dobre Zielsko
Zrobione smakuje jeszcze lepiej. 😉
Milena
Podrzucę mojej współlokatorce 😀 Uwielbia takie ciasta jeść i robić, więc jak zrobi to podjem 😛
Dobre Zielsko
Spryciara z Ciebie. 😉
Joanna
Co proponujesz jako zamiennik dla osób które są „uczulone” na kofeine? 🙂
Dobre Zielsko
Po prostu nie dodawać kawy.
Milena
Właśnie jestem po obiedzie. Myślałam, że jestem pełna. Jak zobaczyłam to ciacho, aż od razu poczułam, że jednak mam miejsce i zjadłabym takie pyszności … szkoda, ze nie mam wszystkich składników pod ręką 🙁
Dobre Zielsko
Musisz poczekać do jutra… Ciasto będzie idealne na pozostałą część długiego weekendu. 🙂
Aga
Wygląda obłędnie! Zapisuję w ulubionych, do zrobienia!
Dobre Zielsko
I tak też smakuje. 🙂 Jak zrobisz, to podziel się zdjęciem swojego wypieku na fanpage Dobrego Zielska pod linkiem: https://www.facebook.com/dobrezielsko/posts/1721961451458629.
Katarzyna
Moje trzy ulubione deserowe smaki w jednym. Must bake na niedzielne popołudnie z kawką.
Dobre Zielsko
Pysznej niedzieli w takim razie. 🙂
Anna
Uwielbiam wszystko co jest czekoladowe, tylko otwieranie kokosa trochę mnie przeraża. Robiłam to tylko dwa razy. 😉
Dobre Zielsko
Nie taki diabeł straszny. 😉 Można się świetnie wyżyć!
Patrycja
Aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
Dobre Zielsko
To prawda, ciasto wygląda i smakuje obłędnie. 😉
Iwona
Wygląda nieziemsko apetycznie! 🙂
Kiedy ja zdążę piec te wszystkie Twoje propozycje to nie wiem 😛
Dobre Zielsko
Zawsze wtedy, kiedy najdzie Cię ochota. 😉
Justyna
Wygląda przepysznie! To połączenie czekolady, kokosa i kawy zdecydowanie do mnie przemawia 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Dobre Zielsko
Idealne połączenie moich trzech ulubionych deserowych smaków. 🙂
Karolina
U Ciebie to zawsze takie pyszności że aż boję się wchodzić 😀 Moja dieta na tym ucierpi na pewno 😀
Dobre Zielsko
Ale u mnie są zdrowe pyszności. 😉 Można połączyć przyjemne z pożytecznym. 😉
Magdalena
Kokos i czekolada, mmm. Idealne połączenie jak dla mnie.
Dobre Zielsko
I do tego dobra kawa… Ja też uwielbiam to połączenie. 🙂
Kinga
Wygląda to smakowicie – niedawno jadłam podobne ciasto w kawiarni, gdzie sporo jest wypieków wegańskich. Chętnie zrobiłabym taki przysmak 🙂
Dobre Zielsko
Przepis na powyżej – wystarczy tylko przygotować produkty i narzędzia kuchenne. I można robić. Zachęcam do wypróbowania. 😉
Marzena
Wspaniałe ciacho 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję! Ciacho jest rzeczywiście wspaniałe… nie wiem teraz, które wolę, to czy brownie… 😉
Agnieszka
Ajajjaj! Ale to ciacho musi smakować <3 Idealne!
Dobre Zielsko
Smakuje wybornie, a schłodzone przez parę godzin… hmmm… palce lizać!
Aga
Jak patrzę na to ciasto, czuję się poszkodowana, bo nie mam na mieszkaniu piekarnika 🙁 A ciasto z opisu i z wyglądu to mój ideał 🙂
Dobre Zielsko
Ja bez piekarnika bym nie dała rady… Można robić ciasta bez pieczenia, na zimno, ale to nie to samo…
Monika
Zdjęcie absolutnie zawładnęło moimi kubkami smakowymi 😀 Muuuuszę wypróbować przepis.
Dobre Zielsko
Polecam. 🙂 Ciasto rzeczywiście jest obłędne. 😉
Gosia
Nie modę do Ciebie zaglądać przed śniadaniem.Zakaz wstepu, na bloga bo aż mi w brzuchu burczy. (żart) zaglądam regularnie. Zapisuję sobie przepis i muszę go zrobić. Połączenie czekolady, kokosa do tego pyszna kawa. Mniamka.
Dobre Zielsko
Hehehehe, bardzo się cieszę, że zaglądasz regularnie, a to połączenie warte jest rzeczywiście kulinarnego grzechu. 😉
Monika
Wow! <3 Ja jestem lewa do robienia ciast 😀 Nie umiem trzymać się gramatur i wolę robić na tak zwane "oko" 😀 Ale gdy tylko ktoś potrafi stworzyć takie cudo to moje serce się raduje <3
Dobre Zielsko
Od kiedy prowadzę blog, staram się trzymać gramatur, ale też wolę sypać na oko. 😉 Widzę przecież, czy jest ok, czy czegoś brakuje. 😉
marzena
Aż mi się nie chce wierzyć, ale zawarłaś w jednym cieście wszystko co uwielbiam:) Zrobię na pewno!
Dobre Zielsko
Ciasto 3 w 1. 😉
Angelika
ojej, dziś chodzi za mną coś słodkiego, a u Ciebie takie smakowitości…
Dobre Zielsko
Ciasto idealnie pasuje jako coś słodkiego i chodzącego za nami. 😉
Beata
Uwielbiam takie ciasta czekoladowe… ale nie mogę ostatnio jeść czekolady. 🙁
Dobre Zielsko
Spróbuj z karobem.
Agata
Czekolada kokos i kawa to moje ulubione smaki, nie mogłam trafić lepiej 😉
Dobre Zielsko
Idealne połączenie. 🙂
Monika
Wystarczy mi połączenie czekolada-kawa-kokos i nie trzeba mnie dłużej przekonywać 🙂
Dobre Zielsko
Mnie też nie. Można się zapomnieć. 😉
Anna
Pyszności! Masz mnie lubię wszystkie 3 składniki 🙂
Dobre Zielsko
Idealnie!
marina
pieke czasem podobne ciasto, ale z racji lenistwa dodaje mleko z puszki. wyglada przepysznie, smakuje pewnie duzo lepiej, moze w koncu zima znajde czas na dwugodzinna zabawe z otwieraniem kokosa (ostatnim razem tyle mi to zajelo:p)
pozdrawiam
Dobre Zielsko
Aż dwie godziny? U mnie jakieś 10 minut, a też nie robię tego za często… Miałam chyba sporo emocji do wyładowania, że poszło tak szybko. 😉
Kasia
Zrobiłam się głodna nie na żarty! To ciasto wygląda jak cud kulinarny! Chciałabym sama takie przyrządzić, ale nie wiem, czy starczy mi determinacji z kokosem 😉
Dobre Zielsko
Wierzę w Ciebie! A jak trafi Ci się gorszy dzień, to bierz kokos i wal w niego, aż Ci przejdzie. 😉 A potem do ciasta. 🙂
Ewa Sz.
Mój Mąż kocha kokosy i tak się składa, że akurat pracujemy nad tym, żeby się lepiej odżywiać. Zapisuję do wypróbowania w weekend.
Dobre Zielsko
Lubię zdrowe słodycze i takie właśnie robię. Cieszę się, że postanowiliście lepiej się odżywiać. Mam nadzieję, że znajdziecie jeszcze więcej inspiracji na Dobrym Zielsku. 🙂
Magda
uwielbiam wszystko co kokosowe! 😀 a to wygląda przepysznie <3
Dobre Zielsko
Dziękuję. Ciasto więc dla Ciebie jak znalazł. 🙂
Eliza
To musi być przepyszne! Uwielbiam takie smaki. 🙂 Koniecznie zapisuję sobie ten przepis!
Dobre Zielsko
Bardzo mi miło! Wypróbuj w wolnej chwili. 🙂
Kamila
Czekolada, kawa i kokos to coś co uwielbiam! Nie potrafię piec ale to ciasto tak pysznie wygląda, że poproszę siostrę żeby to zrobiła 😀
Dobre Zielsko
Spróbujcie zrobić je razem. 🙂
Ania
Moje smaki 😀 wpisuje na listę do wypróbowania 🙂
Dobre Zielsko
Super. Miłego pieczenia. 😉
Jovi
łupanie kokosa dobre na wszelkie smutki. a spalone w trakcie kalorie można później uzupełnić, żrąc kokos 😀 aaaalbo i ciasto z nim 😉
Dobre Zielsko
Przyjemne z pożytecznym!
Julia
Wygląda obłędnie! A udało Ci się w końcu do czegoś zaangażować te łupiny?
Dobre Zielsko
Artystycznie siedzą sobie na półce obok książek. 🙂
Emilia
Na pewno jest przepyszne, ale to rozbijanie kokosa mnie przeraża 🙂
Dobre Zielsko
Nie jest tak źle. 😉 Przed pierwszym razem byłam przerażona, zwłaszcza że miałam publiczność – dostałam kokosy na 30-ste urodziny, nie miałam wyjścia, musiałam je rozbić. 😉 To jest świetny sposób na rozładowanie negatywnych emocji. 😉
Ola
Wygląda naprawdę przepysznie 🙂
Dobre Zielsko
Dziękuję. 🙂 I smakuje również przepysznie. 🙂
Marlena
Już mi ślina cieknie 😀 Uwielbiam kokos i wszystko co z nim związane 😀
Dobre Zielsko
Ja również wielbię ten smak. 🙂
Kinga
mmm wygląda pysznie
Dobre Zielsko
Dziękuję! Ciasto kokosowe jest pyszne! Polecam wypróbować przepis.
Izabela K.
Swietny przepis, juz dodalam do ulubionych.Pozdrawiam
Dobre Zielsko
Bardzo się cieszę. 🙂 Udanych wypieków!
karolina
ale mam na to ochotę…uwielbiam takie połączenia. Kiedyś robiłam bardzo podobne, ale u Ciebie składniki dużo bardziej smaczne 🙂 Pewnie się skusze, tylko tyle przepisów już mam do wypróbowania, że nie wiem kiedy to wszystko zrobię 😀
Dobre Zielsko
U mnie ten sam problem. 😉 Dziś na przykład wstałam z trzema pomysłami na pyszne tarty. 😉 Lecę więc do kuchni zrobić chociaż jedną!
Sylwia
wrzucam na listę DO ZROBIENIA bo wygląda smakowicie:)