pieczone warzywa

Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

Nadchodzi lato, a wraz z nim ochota na lekkie obiady… U nas ostatnio często goszczą pieczone warzywa ze świeżymi ziołami i włoską oliwą, którą przywieźliśmy z wakacji (faza na włoskie lekkie jedzenie nadal trwa, ale włoskie zapasy się już kończą). Do piekarnika często wchodzi faszerowana papryka,  bakłażany,  młode pyry  i pieczarki, cukinia z ziołami i oliwą… Albo pizza marinara… Tym razem pieczone warzywa podałam z zieloną soczewicą, dużą ilością ziół oraz oliwą. Bezglutenowy, wegański, prosty, szybki i pożywny posiłek.

Pieczone warzywa, czyli resztki w piekarniku

Pieczone warzywa to bardzo dobry pomysł na kolację, na którą nie mamy pomysłu. Wystarczy zrobić audyt lodówki i spiżarni, zobaczyć, jakie resztki się w niej walają i rozgrzać piekarnik. Jeśli znajdziecie czerwoną paprykę, cebulę, czosnek, parę ziemniaków, cukinię (okrągłą lub podłużną), pieczarki, trochę dobrej oliwy oraz zioła, to będzie pyszne danie. Do tego można dodać kalarepę, topinambur, szparagi (o szparagach przeczytacie tutaj: klik), korzeń pietruszki i danie robi się bardziej wytrawne.

pieczone warzywa wegański grill

Przepis na pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

Proporcje podane na pyszną kolację dla dwóch osób.

Czego nam potrzeba?

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 2 średnie najlepiej młode ziemniaki 
  • 1 duża podłużna cukinia
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka świeżego lub suszonego tymianeku
  • łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu
  • łyżka świeżej lub suszonej bazylia
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Soczewicę myjemy i moczymy przez 30 minut, następnie wodę odlewamy i gotujemy soczewicę na sypko w małej ilości wody przez ok. 15 minut. Soczewica ma być ugotowana al dente, nie może być rozgotowana, przy małej ilości wody trzeba uważać, aby garnek się nie przypalił.

Warzywa myjemy, młode ziemniaki skrobiemy i usuwamy z nich skórkę. Ziemniaki, cukinię i cebulę kroimy w cienkie talarki, paprykę w słupki, czosnek na małe kawałeczki. Do miski wlewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy świeże lub suszone zioła i ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i mieszamy. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa, mieszamy wszystko i odkładamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, następnie układamy warzywa na blaszce do pieczenia pokrytej papierem. Pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Trzeba zwrócić uwagę szczególnie na ziemniaki. Pod koniec pieczenia wrzucamy ugotowaną soczewicę i mieszamy wszystkie warzywa drewnianą łyżką. Zostawiamy na chwilę w piekarniku, aż wszystko do siebie dojdzie. Pieczone warzywa z soczewicą możemy jeszcze na talerzu skropić oliwą i posypać ziołami.

cukinia z piekarnika papryka wegański grill

Wegański grill

Warzywa takie jak papryka, czy cukinia równie dobrze można podać w wersji grillowanej. Nadają się także na wegańskie szaszłyki, trzeba je tylko inaczej pokroić. Polecam pomoczyć je przed grillowaniem w ziołowej oliwie, aby wydobyć piękny zapach i smak. Na wegańskiego grilla nadają się także pieczarki, zwłaszcza duże portobello oraz tofu. Zachęcam do własnych kombinacji kolorystycznych i smakowych. My ostatnio pieczemy sporo zielonych szparagów, które również pasują na wegański grill.

Udanego pieczenia,
Małgosia

Inne pomysły na pieczone warzywa:

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

Papryka faszerowana pieczarkami, cieciorką i jaglanką

5 myśli na temat „Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

  1. Bardzo ładnie to wygląda, niestety jednak chociaż takie potrawy bardzo mi się podobają zazwyczaj je robię i nie jem… nie wiem dlaczego…
    Chociaż po cichu marzy mi się, abym wreszcie się przekonała.

  2. Pierwszy raz widzę okrągłą cukinię 🙂 A warzywka zapowiadają się smakowicie, choć jak znam swój apetyt nie najadłabym się nimi na kolację.
    Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Inline
Inline