pieczone warzywa

Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

Nadchodzi lato, a wraz z nim ochota na lekkie obiady… U nas ostatnio często goszczą pieczone warzywa ze świeżymi ziołami i włoską oliwą, którą przywieźliśmy z wakacji (faza na włoskie lekkie jedzenie nadal trwa, ale włoskie zapasy się już kończą). Do piekarnika często wchodzi faszerowana papryka,  bakłażany,  młode pyry  i pieczarki, cukinia z ziołami i oliwą… Albo pizza marinara… Tym razem pieczone warzywa podałam z zieloną soczewicą, dużą ilością ziół oraz oliwą. Bezglutenowy, wegański, prosty, szybki i pożywny posiłek.

Pieczone warzywa, czyli resztki w piekarniku

Pieczone warzywa to bardzo dobry pomysł na kolację, na którą nie mamy pomysłu. Wystarczy zrobić audyt lodówki i spiżarni, zobaczyć, jakie resztki się w niej walają i rozgrzać piekarnik. Jeśli znajdziecie czerwoną paprykę, cebulę, czosnek, parę ziemniaków, cukinię (okrągłą lub podłużną), pieczarki, trochę dobrej oliwy oraz zioła, to będzie pyszne danie. Do tego można dodać kalarepę, topinambur, szparagi (o szparagach przeczytacie tutaj: klik), korzeń pietruszki i danie robi się bardziej wytrawne.

Przepis na pieczone warzywa z soczewicą – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/pieczone-warzywa-z-soczewica/2/.

pieczone warzywa wegański grill

5 myśli na temat „Pieczone warzywa z soczewicą, oliwą i ziołami

  1. Bardzo ładnie to wygląda, niestety jednak chociaż takie potrawy bardzo mi się podobają zazwyczaj je robię i nie jem… nie wiem dlaczego…
    Chociaż po cichu marzy mi się, abym wreszcie się przekonała.

  2. Pierwszy raz widzę okrągłą cukinię 🙂 A warzywka zapowiadają się smakowicie, choć jak znam swój apetyt nie najadłabym się nimi na kolację.
    Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Inline
Inline